Sto godina Kraljevine SHS - niko je nije voleo, a svi je se rado sećaju

Sto godina Kraljevine SHS - niko je nije voleo, a svi je se rado sećaju

Izvor: N1

Zbog čega se sve države proizašle iz nekadašnje Jugoslavije odriču zajedničke zemlje? Istoričari su saglasni da su za to odgovorne političke elite, a da narodi među sobom komuniciraju vekovima i da će to tako biti bez obzira da li su u zajedničkoj zemlji ili ne.

Pre 100 godina u Beogradu je proglašeno ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u zajedničku državu.

Igrom sudbine, vek kasnije, u istoj sali gde je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević proglasio stvaranje te države, danas su sedeli političari koji su bili u vrhu vlasti kada se ideja jugoslovenstva, kao što stoji u nazivu njihovog sklupa - veštačka tvorevina, konačno i raspala.

Od nekadašnje zajedničke države Južnih Slovena, na čvrstim temeljima stoji samo kuća na Terazijama u kojoj je pre tačno sto godina formirana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Danas na ovoj kući u centru Beograda, na Terazijama, nema nijedna oznaka da se u njoj odigrao važan istorijski događaj.Tu su sada viša škola i restoran.

Ideju jugoslovenstva potisnuli su i drugi narodi. Od Ljubljane do Skoplja, političari tvrde da su njihove zemlje 1918. izgubile državnost.

"Nijedna jugoslavenska zemlja koja je danas država nije bila u granicama u kojima je sada, pre stvaranja Jugoslavije, tako da svoj definitivni identitet, kako teritorijalni, kako kulturni, kako politički, su dobili u Jugoslaviji. Ne znam šta znači ta postfestum pamet", kaže istoričarka Branka Prpa.

Poslednji primer odricanja zajedničke države stigao je iz Podgorice, gde je Skupština Crne Gore proglasila ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918, kada je doneta odluka o priključenju zajedničkoj državi.

U Zagrebu i Ljubljani političari i ne pominju ovaj datum.

"One se negativno definišu u odnosu prema srpskom narodu. Ili će dobiti neke elite koje će biti dalekovide i koji će pokušati da prekinu taj pravac, ili će večno ostati infatilne", ocenjuje istoričar Čedomir Antić.

Ako političari ne komuniciraju, narodi će komunicirati, kako kaže istoričarka Branka Prpa, sve dok pričaju istim jezikom i dok opstaju na ovim prostorima.

"Ovi narodi žive na ovim teritorijama 1.300 godina. Nisu oni došli jedni drugima u fokus stvaranjem jugoslovenske države", naglašava Prpa.

A to potvrđuje i Slovenac kog smo zatekli u Beogradu i ističe da je vrlo moguće da opet svi žive pod istim krovom:

"Bog nek da da ste vi u Evropskoj uniji i opet ćemo biti svi zajedno", kazao je.

Kako je 100-godišnjica stvaranja Kraljevine SHS obeležena u Srbiji i u zemljama regiona donosi reporterka Ksenija Pavkov:

Izvor: N1

POVEZANE VESTI

Komentari (22)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Eee da je bilo pameti

Danas bi svi slavili ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca , da je Kralj Aleksandar 1918. prvo stvorio Kraljevinu Srbiju (po Londonskom ugovoru iz 1915.) i sa Kneževinama Slovenija i Hrvatska stvorio Ujedinjenio kraljevstvo SHS !! Slično kao Kraljevina Engleska u Ujedinjenoj Velikoj Britaniji (sa Irskom, Škotskom, Velsom). Međutim pod uticajem Amerikanca Wilsona pokušano je stvaranje NOVE nacije Jugoslovena , kao što danas pokušavaju da stvore NOVU naciju EUropljani !

MILAN

Koliko jos ima ljudi koju su tada imali barem 15 godina pa da se secaju te drzave? A inace glupa drzava kao i kasnije kraljevina Jugoslavija. Ja volim samo SFRJ! Zemlju za kada je radnik bio gospodin a ne rob kao u te dve prethodne i ove danasnje.

Enes NP

Svaka ti je zlatna Milane. Jedino sa cim sam mogao do kraja da se poistovetim je bila Jugoslavija i jugoslovenstvo. Sad sam nekakav Bosnjak...pih.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Podgorica uputila Ministarstvu pravde molbu za izručenje Svetozara Marovića 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ahmeti: Berlin neće biti presudan, ali bilo bi dobro da se odblokira dijalog 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sikimić o novim radnim mestima: Dokaz rešenosti države u borbi protiv korupcije 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin u Moskvi sa sekretarom ODKB 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ćurčić i Jurić: Doživotni zatvor vraćanje unazad ili zaštita najslabijih? 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

BENU koncesionar Apoteke Novi Sad, upravljaće objektima 15 godina 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sala u hotelu Novice Tončeva poplavljena ili "poplavljena" za tribinu #EUdebata? 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dejan Anastasijević - i pre i posle atentata jednako profesionalan i hrabar 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Vesti

loader