Pravnici: Ideja za promenu Ustava od početka inicirana na pogrešan način

Pravnici: Ideja za promenu Ustava od početka inicirana na pogrešan način

Izvor: N1

Vlada Srbije uputila je parlamentu predlog za promenu Ustava koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva, uz konstataciju da će se time omogućiti bolji rad. Društvo sudija organizovalo je konferenciju na kojoj je rečeno da je ideja za promenu Ustava od početka procesa inicirana na pogrešan način jer javna rasprava nije vođena kako je trebalo.

Da li bi reči brže, bolje i jednostavnije u budućnosti mogle da važe za srpsko sudstvo? Ako je suditi po potezima Vlade, takav scenario počeo je da se realizuje usvajanjem predloga za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

"Usvojene promene imaju za cilj poboljšanje efikasnosti sudstva koje će se realizavati kroz brže rešavanje predmeta i smanjenje njihovog broja. Takođe će se ojačati nezavisnost i integritet sudija", navodi se u saopštenju Vlade Srbije. 

Struka poručuje da je nezavisno sudstvo moguće, jedino ako se u rad na promeni Ustava uključe profesori ustavnog prava, uz paralelno vođenje novih javnih rasprava u Skupštini.

U suprotnom, uverava profesor Pravnog fakulteta Tanasije Marinković, pitanje promene Ustva ostaće u rukama politike.

"Ja mislim da oni uopšte ne razumeju sudsku nezavisnost, jer se tu razmislja isključivo u matrici partijske države. Ja imam parlamentarnu većinu, meni pripada odatle vlada, ali i ne samo vlada, meni pripada čitava država, a sudstvo je ipak vlast", kaže Marinković.

Pravnici upozoravaju da je ideja za promenu Ustava od početka procesa inicirana na pogrešan način.

Konstatuju da će ukoliko predlog bude prihvaćen, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo početi da radi na predlogu amandmana iz oblasti pravosuđa i da će mu osnova u radu biti Nacrt amandmana koje je uradilo Ministarstvo pravde, a kojim struka nije zadovoljna.

"Ako vi želite amandmantsku tehniku, znači vi morate da doneste jedan konzistentan tekst koji će uz Ustav predstavljati izvor ustavnog prava, odnosno pravnog poretka RS, prvo tu je ogromna greška učinjena već na samom početku i to što mi zovemo Nacrt ustavnih amandmana to jednostavno ne postoji, mi amandmantsku tehniku nemamo", smatra Irena Pejić, profesorka Ustavnog prava.

"Po mom mišljenju taj akt o promeni Ustava, milsim nekako se podrazumeva da će poći od osnove koju je izgradilo Ministartsvo pravde ili od neke slične osnove, ali mislim da Skupština ovog puta mora da bude ta koja će uzeti stvari u svoje ruke, jer je Skupština ustavotvorac, a ne Vlada", rekla je Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije.

Priliku da iznesu svoje argumente imali su i predstvanici Ministarstva pravde, ali se pozivu za konferenciju nisu odazvali.

"Zašto se mi ponižavamo sve vreme, pa zato što taj tekst nisu sastavili ljudi, to se vidi iz rečnika koji je upotrebljavan, vidi se da su to osobe koje ne bi položile danas ispit iz Ustavnog prava, a oni pišu amandmane na ustav", kaže profesor Marinković.

Struka poručuje da očekuje da će nadležni skupštinski odbor imati dovoljno vremena da unapredi Nacrt amandmana, jer ne postoji rok za donošenje izmena Ustava.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Милош Јасни

'Професор Маринковиђ каже: "Зашто се ми понижавамо све време, па зато што тај текст нису саставили људи, то се види из речника који је употребљаван, види се да су то особе које не би положиле данас испит из Уставног права, а они пишу амандмане на устав"'. То је дијагноза за стање у овој држави. Воћа (самопроглашени најбољи студент Правног факултета свих времена) је умислио да само 'сила закон мења'. Тако и ради. Ових дана се 'доносе' 62 закона укључујуђи и закон о буџету и то у јединственом претресу у коме опозиција има на располагању мање од 100 минута. Воћу смо веђ раније били упознали и као министра информисања коме је био узор један други министар информисања чије име не смемо да спомињемо. Око њега су на свим нивоима власти само евет ефендије (у народу познати и као климоглавци). Постојеђи састав скупштине је такав да је њен коловоћа Маријан Ристичевиђ који сам за себе каже да је сељак, али најбоље зна све што се збива у држави и шире. Сви знамо да ђе скупштина изгласати све што од ње воћа буде затражио. Јавна расправа, дакле, ничему и не може да послужи.

Uros

policiji i ona hapsi bez pogovora?

Uros

pa recite sta znaci nezavisno sudstvo koga branite cutanjem i demagogijom trla baba lan ja mislim da je nezavisno sudstvo kad sud naredi hapsi politicare

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

MSP: Somalija će preispitati odluku o priznanju Kosova 21:01 h

21:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Konferencija: Srbija da nastavi reforme bez obzira na buduću strategiju EU 20:47 h

20:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo o nalazima DRI i fakultetima koji su povećali zarade 20:41 h

20:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zavetnici skupljaju potpise da postanu stranka, mreže bruje - pomaže im SNS 19:53 h

19:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bramerc za N1: Izveštaj o saradnji zemalja regiona uglavnom negativan 19:22 h

19:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Boljević o slučaju Majić: Poruka svim stručnjacima - bolje bi vam bilo da ćutite 19:22 h

19:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Iskradanje gradonačelnika Niša uživo - beži od odbornika Nonića već tri dana 19:21 h

19:21 h  |  Vesti

loader