Majstorović: Zabrinut sam za dijalog s Prištinom, mora da se nastavi

Majstorović: Zabrinut sam za dijalog s Prištinom, mora da se nastavi

Majstorović: Zabrinut sam za dijalog s Prištinom, mora da se nastavi Izvor: N1

"Zabrinut sam za dijalog Beograda i Prištine. Ne vidim racionalnu alternativu i dijalog mora da se nastavi, a ne znamo kada će se to desiti, jer sve vezano za dijalog nije preterano transparentno, čak i naši političari imaju problem da definišu oko čega se pregovara", smatra Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u Briselu rezoluciju u kojoj se ocenjuje da je Srbija ostvarila napredak u ekonomskim reformama. Navedeno je da je od ključnog značaja da se u reformama pravosuđa, suzbijanju korupcije i slobodi medija ostvare opipljivi rezultati.

"Za razliku od redovnih izveštaja Evropska komisije koji su administrativnog karaktera, izveštaji EP imaju izraženiju dozu politike, zato se, pored delova izveštaja koji se tiču ponavljanja izveštaja EK, pominju slučajevi koji imaju jači politički značaj i šalje se poruka da se u budućnosti neće dozvoliti da slučajevi kao što je Savamala skliznu u zaborav", kaže Todorović.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni urednik portala European Western Balkans objašnjava da se u jednom članu rezolucije Vlada poziva da preces promene Ustava bude što inkluzivniji, kao i na podizanje svesti javnosti zašto se vrše te promene.

"Debata o ustavnim promenama nije toliko vidljiva širokoj javnosti i nije se desila u medijima sa nacionalnom frekvencijom, verujem da nije došla do svih građana. Poruka iz rezolucije je jasna, da je bitna veća inkluzivnost i javnost procesa i da svi građani budu svesni zašto je važno", kaže Todorović Štiplija.

"Ima vremena da se nešto promeni, ako postoji dovoljno političke mudrosti postoji mogućnost da se u dijalogu zajedno sa civilnim društvom, udruženjima sudija i tužilaca da se dođe do rešenja. U suprotnom, imaćemo struku koja je nezadovoljna. To nije pitanje dnevne politike već strateškog opredeljenja. Da li želimo da imamo vladavinu prava, da imamo jasna prava i obaveze pred sudovima ove zemlje", dodao je Srđan Majstotović.

Što se tiče odnosa Beograda i prištine i dijaloga u Briselu, Majstorović kaže da je zabrinut i da ne vidi šta bi mogla da bude racionalna alternativa dijalogu, koji, kaže, mora da se nastavi.

"Ne znamo kada će se to desiti, jer sve vezano za dijalog nije preterano transparentno, čak i naši političari imaju problem da definišu oko čega se pregovara. Ne postoji alternativa, ja vidim problem jer određene institucije spoljnopolitičke službe EU žele da se dijalog okonča do kraja mandate ove EK, mislim da to nije izvodljivo jer održiv rezultat tog dijaloga podrazumeva uključivanje opozicije i drugih faktora", poručuje Majstorović.

Zato je, kaže Majstorović, potrebna nova doza dijaloga, zasnovana na racionalnim parametrima.

"Jedan parametar je da moramo da živimo jedni pored drugih, čitav proces pristupa EU zavisi od pomirenja, potrebno je ostvariti drugačiju viziju regiona, da su Trepča i Gazivode zajednički resurs, a ne neke tačke razdvajanja. Imamo notorni nedostatak dijaloga, iako smo imali unutrašnji dijalog, suštinski dijalog o konkretnim predlozima i rešenjima o kojima se priča mi nismo čluli. Smatram da ovakav pravac pregovora vodi razdvajanju dve zajednice, treba kreirati liniju spajanja dve zajednice", rekao je on.

Nemanja Todorović Štiplja Izvor: N1

Todorović Štiplja dodaje da je ovo "prvi papir" u kome se kaže da je razmena teritorija neprihvatljiva.

"Evroposlanici su još od jesenas govorili o tome da takav razvoj situacije može da dovede do domino efekta na region, oni se plaše situacije u BiH. Obe strane se pozivaju na implementaciju Briselskog sporazuma, na osnivanje ZSO, na delove sporazuma koji se tiču energetike. Mislim da EU nema mehanizme pritiska ni na jednu ni na drugu stranu", smatra Todorović Štiplja.

Dijalog je ključan i samo ono rešenje koje će odgovarati i jednom i drugom društvu je pravo rešenje, istakao je Todorović Štiplja.

"Nismo imali debatu u skupštini o dijalogu, Skupština Kosova s vremena na vreme raspravlja o dijalogu, a mi toga u Srbiji apsolutno nemamo", naveo je Todorović Štiplja.

Srđan Majstorović kaže da je istraga ubistva Olivera Ivanovića "tužan primer" koliko organi iz Prištine i Beograda ne sarađuju.

"To je sva tragedija ovih rešenja koja nas vode u podelu, umesto da nas upućuju na saradnju. Ukoliko nema svesti da jedan gubitak života ne zaslužuje bližu saradnju dveju zajednica, onda mislim da ne razumeju šta je pristupanje EU i kako ćemo sarađivati. Odbijam da poverujem da u Kosovskoj Mitrovici nije moguće naći počinioca i nalogodavca", rekao je Majstorović.

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Casper

Mora bre!

Lija

Nece u skorije vreme!

Dragan Mitrović

Tu samo pomaže Tramp da povuče malo uši.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Pokrenuta istraga protiv Srba osumnjičenih za špijunažu 09:01 h

09:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bakić: I vlast i delovi opozicije su oligarsi ili ljudi njima bliski 08:22 h

08:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Biciklista poginuo na Zrenjaninskom putu 08:02 h

08:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj: Pozvao me je Makronov savetnik, sastanak verovatno u septembru 07:54 h

07:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Danas: Budžetska inspekcija u opštini Grocka 07:25 h

07:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bob Menendez: Američka pomoć Kosovu nastaviće se i u budućnosti 18.07.2019.

18.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pacoli u Vašingtonu: Kosovo primer međuverske tolerancije i suživota 18.07.2019.

18.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Voltersov kabinet: S Vučićem nije bilo priče o hitnoj vezi s Kforom 18.07.2019.

18.07.2019.  |  Vesti

loader