Nacrt Zakona o slobodnom pristupu informacijama sledeće nedelje u Vladi

Nacrt Zakona o slobodnom pristupu informacijama sledeće nedelje u Vladi

Nacrt Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja naći će se pred Vladom u toku sledeće nedelje, najavio je ministar za državnu upravu Branko Ružić.

On je u Insajder debati rekao i da će biti izbačene pojedine odredbe koje su kritikovale nevladine organizacije i Poverenik Rodoljub Šabić.

Ipak, najspornija odredba kojom društva kapitala u vlasništvu države, poput Koridora, EPS-a ili Železnica više neće morati da dostavljaju informacije, za sada ostaje u predlogu zakona.

Ministar tvrdi da je to u skladu sa Ustavom koji garantuje ravnopravnost preduzeća, dok Poverenik ne vidi opravdan razlog da budu izuzeta preduzeća koja raspolažu novcem građana.

"Zašto bi država pucla sebi u nogu da u onim preduzećima gde je ona akcionar stavi u diskriminatorski položaj to preduzeće u pogledu poslovanja i ostvarivanja profita, upravo za interes građana i države i punjenje budžeta", kaže Ružić.

Šabić kaže da se on (budžet) već štiti ovim zakonom: "Zakon podrazumeva da će se uskratiti pristup informacijama koje bi dovele u pitanje neki poslovni interes, neku poslovnu tajnu, neku organizovanu kampanju, neku novu tehnologiju... Dakle, šta god. Zakon to već predviđa. Drugo, kad govorimo o kreiranju nekih novih propisa, bilo bi zanimljivo uraditi analizu tih zahteva javnosti u odnosu na državna preduzeća. U 99 odsto slučajeva oni uopšte nisu vezani za nešto što bi bilo relevantno za poziciju na tržištu".

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Južni

Slobodne informacije bi ugrozile sistem a sistem je takav da je slobodno sve ono što ga štiti i sve ono što u javnosti stvara i širi predstavu da je sistem po meri naroda, da je slobodarski, pravedan, jedinstven i najbolji. Nedostupne informacije su u funkciji zaštite sistema jer bi te informacije mogle ugroziti napore i sve ono što vlast velikodušno čini za narod. One su pod ključem i vrsta zaloga za sigurnost i stabilnost. Čini se sve da građani to tako razumeju a ne da se nešto krije od njih. Upravo suprotno, informacije su nedostupne zbog građana - da građani, kojim slučejem, ne budu ugroženi.Tako se informacije koje bacaju drugačije svetlo na događaje sklanjaju od oči javnosti iz 'bezbednosnih' razloga i tako su postale 'opasan virus' koga se treba kloniti, sebe radi pre svega, ali i zbog lojalnosti i zaštite sistema. Čak i laži koje se stalno plasiraju su skockane da su u funkciji zaštite naroda. Vlast mora da laže i mora biti lažljiva zbog osornosti sveta oko nas i zbog bezbednosti građana. Laž se predstavlja kao sistem odbrane od belosvetskih 'aždaja i monstruma koji žele da građane žive pojedu'. Tako je i laž postala legitimno oruđe u odbrani zemlje i zaštiti građana. Ako je laž veća to je poruka građanima da je opasnost veća. Tako vlast komunicira sa svojim narodom. Utaju infornacija i svoju laž predstavlja kao žrtvu za narod, kao odanost, hrabrost i svoje junačko delo.

Nidža nindža

Lično smatram da je dostupnost informacija nikad veća u društvu, problem je ograničiti se na samo one relevantne, a probrati istinite, e to je već veština. Ministar Ružić brani stav Vlade u koji sedi i to je razumljivo, jer bi donošenjem zakona po kome su javna preduzeća u Srbiji poput EPS-a, koja posluju na tržištu, obavezna da daju informacije zainteresovanima o svom poslovanju bio narušen jedan od principa tržišta, tajnost poslovanja. Sad neko kaže, pa ne bi oni bili dužni da daju poverljive informacije, a ko bi bio taj ko odlučuje šta je poverljivo, a šta ne? Smatram da je potez Vlade Srbije opravdan.

Kondor

Od svih preduzeca zastititi bas Koridore, EPS i Zeleznicu. Sta li je to tajnovito? Zna se da nijedan zakon nece naterati ovu vlast da puca sebi u nogu. Jer se zakoni ne postuju. Kad hoce da izbegnu stari, donese se, u jos gorem obliku novi...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

SzS na okruglom stolu o medijima, ali bez Đilasove stranke 20:02 h

20:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi protest "1 od 5 miliona", ostavljene poruke isped Predsedništva 19:51 h

19:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na graničnim prelazima čekanja između 30 minuta i četiri sata 19:33 h

19:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ispravljanje krive Morave zbog novog autoputa, inženjer upozorava na posledice 19:17 h

19:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kuršumlijka malo, malo, pa u sudnici - drugi spor protiv lokalne samouprave 19:17 h

19:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nezadovoljstvo zbog kosovske zastave na tvrđavi Novo Brdo, pred zdanjem policija 19:09 h

19:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbin pretio nožem prolaznicima u Komu, uhapšen pa napao i policajce 18:27 h

18:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Komšić sa Vučićem i Erdoganom 29. avgusta u Srbiji 18:22 h

18:22 h  |  Vesti

loader