Kuburović: Sudija ne sme da se oseća nesigurno

Kuburović: Sudija ne sme da se oseća nesigurno

Kuburović: Sudija ne sme da se oseća nesigurno Izvor: FoNet/Aleksandar Levajković

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će početkom 2019. godine u Skupštini Srbije početi rasprava o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa.

"Početak 2019. godine obeležiće rasprava o ustavnim reformama", rekla je Kuburović na skupu u Beogradu posvećenom nezavisnosti pravosuđa u organizaciji Saveta Evrope u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji.

Dodala je da će to biti prilika da se u Srbiji obezbedi efikasno i nezavisno pravosuđe, oslobođeno uticaja izvršne i zakonodavne vlasti, ali i samih sudija. Kuburović je više puta ponovila da sudije treba da budu ograničene u svom radu jedino zakonom, jer na taj način postaju garant prava i sloboda.  

"Da bi jedan sud bio zasita sud i bio potpora vladavine prava, ona mora da bude nezavistan i nepristrastan", istakla je ona.

Dodala je da sudija ne sme da se oseća nesigurno i da nad njim ne sme da se vrši pritisak ni sankcijama, niti nagradama.

"Očekujem da usvajanjem ustavnih amandmana smanji uticaj zakonodavnje i izvršne vlasti i ukloni nepoverenje koje postoji u sve tri grane vlasti", rekla je Kuburović. 

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva (VSS) Dragomir Milojević kazao je da je sudstvo samo jedna od tri grane vlasti koja "ne može biti u potpunosti nezavisna od svih uticaja, posebno socioloških i kulturoloških", ali da ne bi trebalo da se događaju verbalni napadi na sudstvo od strane poltičara. 

Milojević je podsetio da su političari javno kritikovali sudske odluke, što je, prema njegovim rečima, dovodilo u sumnju legitimitet sudija i smanjenje poštovanja u društvu. 

On je ocenio da između sudske, izvršne i zakonodavne vlasti postoji napetost, ali da ona ne mora da bude nužno negativna, već "konstruktivna". 

On je istakao da je nezavisnost sudstva aksiom, ali da opasnosti nisu samo eksterne, već i unutrašnje, odnosno da se one nalaze u ličnosti svakog sudije. 

"Svaki sudija uspostavlja novi poredak u mikorkosmosu svojom presudom i zato ćemo nezavisnost imati u zavisnosti od toga koliko imamo obrazovnih i moralno autonomnih sudija", rekao je Milojević.

Lagumdžija: Nezavisnost u radu je preduslov vladavine prava

Član Državnog veća tužilaštva (DVT) Tatjana Lagumdžija kazala je da je nezavisnost u radu sudija i tužilaca preduslov vladavine prava.

"Nezavisnost pravosuđa se uspostavlja, ne zbog tužilaca, već radi zaštite ljudskih prava", kazala je ona i dodala da tužioci moraju da budu oslobođeni bilo kakvog uticaja, ne samo zakonodavne i izvršen vlasti, već i medija. 

Podsetila je da iz tih razloga uveden institut Poverenika za samostalnost, koji postupa u slučajevima političkog ili drugog uticaja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je vladavina prava kičma modernog i plurastičkog društva i koja je uvek pod pritiskom u EU, ali i izvan nje. On je istakao da se sve države moraju odupreti ugrožavanju vladavine prava, jer je ona fundamentalni element i preduslov za ostvarivanje napretka. 

Dodao je da nezavisnost pravosuđa mora da bude obzebeđena i garantovana na ličnom i institucionalnom nivou, zbog čega će EU nastaviti "budno da prati" situaciju u Srbiji i započetu ustavnu reformu. Fabrici je kazao i da nezavisnost ne može da postoji sama za sebe i da sudije moraju da budu odgovrni u svom radu. 

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio izrazio uveravanje da kada se završe ustavne reforme da će "nezavisnost i efikasnost postati novo stanje u Srbiji". Oricio je naglasio da će to novo stanje biti dostignuto ukoliko se principi nezavisnosti "deletvorno i pravično primene u praksi". 

Skup u Beogradu deo je zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope "Horizontal Facility" za Zapadni Balkan i Tursku, koji Savet Evrope, a njegov cilj je jačanje VSS i DVT kako bi građani dobili nezavisne i nepristrasne sudije i tužioce. 

Projekat traje 22 meseca, sa ukupnim budžetom od 400.000 dolara, a očekivani datum završetka je 28. februar 2019.

POVEZANE VESTI

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Webasto

Znaci ako rade za SNS,nece biti problema za sudije!

Kapetan

sudija ne treba da uzima mito!

Jug

ceniš?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Veliki broj građana i javnih ličnosti pridružio se inicijativi #DaSeVidiN1 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Ko bojkotuje, ko ne bojkotuje izbore, ko je borac, ko Vučićevc trojanac 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Blic: Pucnjava na Novom Beogradu, ranjen bivši vođa navijača Partizana 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel: Dogovor o obnovi železničkog saobraćaja važan i za Srbiju i za Kosovo 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest "1 od 5 miliona": Dok je Simović govorio, građani uzvikivali "bojkot" 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Kragujevcu: Podrška za TV N1 i Kragujevačke novine 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Beograd ponovo najzagađeniji, ekolozi kažu - radna grupa je zamajavanje javnosti 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani Požege podržali Televiziju N1 na skupu u centru grada 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Vesti

loader