Bujošević: Pretplata bi mogla da poskupi, ali ne mnogo

Bujošević: Pretplata bi mogla da poskupi, ali ne mnogo

Bujošević: Pretplata bi mogla da poskupi, ali ne mnogo Izvor: N1 info
(arhiva)

Generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Dragan Bujošević izjavio je da će država najverovatnije nastaviti da finansira javni servis, uz televizijsku pretplatu koja bi iduće godine mogla da poskupi, ali kako je rekao, ne mnogo, jer će cena ostati niža od dva evra.

Bujošević je na okruglom stolu o finansiranju javnih servisa rekao da je u protekle tri godine obezbeđeno stabilno finansiranje RTS, od kada je Vlada Srbije krajem 2015. odlučila da iz budžeta finansira RTS, što ističe krajem ove godine.

Razgovori kažu da će se taj model nastaviti, rekao je Bujošević. On je naveo da je ovogodišnji budžet RTS oko 90 miliona evra. Pre tri godine bio je 96,5 miliona, a sledeće godine oko 70 miliona evra, izjavio je Bujošević.

Javni servis Srbije, kako je rekao Bujošević, godinama nije imao stabilno finansiranje i da je, kad je on došao na njeno čelo, RTS bila prezadužena kuća.

"Pretplata, izdvajanje iz budžeta, prodaja programa i marketing - sve to nisu baš stabilni izvori finansiranja javnog servisa", rekao je Bujošević.

On je naveo da je u jednom momentu tek 28 odsto građana plaćalo pretplatu, kada je Vlada Srbije odlučila da iz budžeta izdvoji beskamatna sredstva javnom servisu.

Prema njegovim rečima, do kraja 2015. to je bilo "na kašičicu" i to uglavnmom odlazilo na plate zaposlenih.

Bujošević je ocenio da se model finansiranja RTS delom iz budžeta i pretplatom građana kroz račun za struju pokazao dobrim, jer svi plaćaju struju i veoma je mali broj onih koji plaćajući račun za struju umanje za iznos 150 dinara RTV pretplate.

Pretpostavka je da će pretplata u idućoj 2019. biti povećana, ali ne mnogo, biće ispod dva evra, rekao je on.

Bujošević je predočio da je pretplata 150 dinara, a najefitiniji paket za kablovsku TV 1.500 dinara i napomenuo da Vlada uvek može da odustane od finansiranja, što bi uvek dobilo podršku u javnosti zbog toga što, kako je procenio, 90 odsto građana ne shvata zašto plaća pretplatu, kad već plaća kablovsku.

Mislim da će se stabilno finansiranje RTS nastaviti i dalje, ocenio je Bujošević.

Generalni direktor RTS ukazao je da nezavisnost javnog servis ne zavisi samo od načina finansiranja, već i od regulatornih tela, i načina izbora Upravnog odbora i generalnog direktora.

"Ne može se pobeći od toga da su njihovi izbori obavijeni velom politike, pošto ih bira Skupština Srbije", izjavio je on.

Ali, ključno za nezavisnost javnog servisa je nivo političke kulture društva, naglasio je Bujošević.

Gajović: Budžetsko finansiranje RTS-a i u naredne dve godine

Državni sekretar zadužen za medije u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović je, u ime Ministarstva, poručio da je za Srbiju važan "jak i dobar javni servis" i da je njihov predlog da se budžetsko finansiranje javnog servisa nastavi i u naredne dve godine.

On je naveo da se 2013. kao član Radne grupe za izradu seta medijskih zakona, protivio finansiranju javnih servisa iz budžeta, ali da je tada doneta politička odluka da bude budžet plus pretplata.

Gajović je rekao da je Medijska strategija važan dokument, ali, uslovno obavezujući i da su od tog dokumenta, sa kojim se kasni dve godine, mnogo važniji medijski zakoni doneti 2014. koji "vape za promenom".

Videćemo, kad budemo menjali zakone o javnim servisima kako će biti regulisano pitanje njihovog finansiranja, zaključio je Gajović.

Po oceni šefa Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricija, prepoznato je da privremeni način finansiranja javnih servisa utiče na njihovu institucionalnu i uređivačku nezavisnost.

Prema njegovim rečima, nova Medijska strategija bi trebalo da poboljša zakone i obezbedi nezavisnost kroz stabilno, odgovarajuće finansiranje i bolje upravljanje u oba javna servisa RTS i RTV.

Okrugli sto "Javni medijski servis u Srbiji - finansiranje, upravljanje i regulacija" održava se u okviru Projekta podrške javnim servisima u zemljama Zapadnog Balkana koji od februara 2018. do 31. juna 2020. sa 1.5 miliona evra finansira Evropska unija.

POVEZANE VESTI

Komentari (91)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Obrnuto srazmerno!

Što je prijem preko satelita bolji (HD),program je sve gori:avavavavavav...24h na dan!-Gledaoce vi da plaćate,a ne obrnuto!

Dragana

Meni neces povecati posto ti necu placati od sledeceg meseca,ni zutu banku.Ni ti ni onaj ni vas propali program.

Mare

"Bujošević je predočio da je pretplata 150 dinara, a najefitiniji paket za kablovsku TV 1.500 dinara". Nije tačno. Ja plaćam pretplatu 1098 dinara i u njoj imam i digitalnu televiziju i desetak HD kanala. I da, živim u Beogradu

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić posetio Borču, obećao izgradnju kanalizacije od marta 2020. 18:27 h

18:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Marinčić: Da nosim uključenu kameru i živim u rijalitiju da dokažem ugrožavanje? 18:19 h

18:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

DS: "Vračar - 1 od 5 miliona" registrovan preventivno, Kojo dao saglasnost 17:40 h

17:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Subotić: Polako se guši pluralizam medija u Srbiji 17:32 h

17:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pripadnici JSO pravosnažno oslobođeni za pobunu 2001. 17:17 h

17:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen zbog sumnje da je izbo momka s majicom "Antifašista" 17:06 h

17:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ćosić za Cenzolovku: Vučić najodgovorniji za pad medijskih sloboda u Srbiji 16:31 h

16:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dezinfekcija poplavljenih objekata i suzbijanje larvi na levoj obali Dunava 16:06 h

16:06 h  |  Vesti

loader