Gošće N1: Deci dati slobodu, ali u okviru jasnih pravila

Gošće N1: Deci dati slobodu, ali u okviru jasnih pravila

Čini se da nikada nije bilo teže biti roditelj nego danas, kažu gosti N1. Psihoterapeut Radmila Vulić Bojović i novinarka TV Prva Maja Nikolić smatraju da deci treba dati slobodu, ali da ona mora biti ograničena nekim normama. Danas nije bitno da provodite više vremena s decom, nego da to vreme bude što kvalitetnije, dodaju.

Danas je 20. novembar, Svetski dan deteta. Kada se pogledaju neki osnovni parametri, kao što je smrtnost novorođenčadi i male dece, ona je smanjena 50 posto u poslednjih 10 godina. Posmatrajući procente, danas se više dece upisuje u školu nego pre deceniju, ali i pored stanja koje se popravilo, postoji još mnogo problema. Skoro 30 odsto dece ispod pet godina nema ni tri dečje knjige u kući. Svako četvrto dete žrtva je fizičkog kažnjavanja. Najviše zabrinjava podatak da čak 30 posto dece nema adekvatnu ishranu.

"Čini se da nikada nije bilo teže biti roditelj, jer nikada nije bilo više izazova. Nekada smo kopirali modele koje smo videli u našim porodicama. Ja se bojim da u današnje vreme, ako bismo to primenjivali, da bi to bilo pomalo problematično, jer ih ne bismo opremili veštinama koje su mu danas potrebne da preživi", kazala je Radmila Vulić Bojović.

Ranije je, kako je rekla, sve bilo jednosmernije, sva deca živela su skoro na isti način.

"Danas kad pogledate decu u jednom odeljenju, čini se da svako živi neki svoj život", dodala je.

"I to je najveći izazov za roditeljstvo. Ranije su deca bila usmeravana na sličan način, danas je na roditelju da ponudi neki okvir, da bude slično onome 'kako druga deca ili drugi ljudi', a da opet bude jedinstveno za tu konkretnu porodicu", kaže Vulić Bojović.

Pravila u vaspitanju moraju da postoje. Kada nema pravila i okvira, to je kao saobraćaj bez semafora i saobraćajnih znakova", kazala je Vulić Bojović.

 To je, kako dodaje, jedno lutanje, koje može da ide od onoga da roditelji uopšte nisu zainteresovani za vaspitanje deteta, do onoga da preraste u takozvano preokupirano roditeljstvo.

"S jedne strane imate roditelje koji nisu zainteresovani za vaspitanje dece, a s druge strane, imate napete, prebrižne roditelje, koji pomalo u svoje dete indukuju tu anksioznost. Da bi dete bilo ok, i roditelj treba da bude ok", kaže Vulić Bojović.

Svoju decu danas morate da čuvate od raznoraznih opasnosti koje vrebaju - od droge, lošeg društva, pogrešnih idola. Morate da ih čuvate čak i od TV ekrana s nacionalnim frekvencijama na kojima dominiraju rijaliti programi u kojima mogu da vide ono što ne treba da vide i da upoznaju sve one koje s kojima ne bi trebalo da se u životu susretnu.

"Straha je hiljadu i jedan. Hiljadu je bojazni o kojima razmišljate i za koje niste obučeni. To kako smo mi odrastali je sada nemoguće. Nemoguće da dođete kući čim padne mrak. Sve je drugačije...Ja nisam mama koja dopušta previše raspušten život, a čini mi se i da deci prija neka forma, kad se ide u krevet, kad se jede...", kaže Maja Nikolić, majka troje dece.

Deci treba struktura, koja nije nametanje, ali da se vrlo jasno zna da se oni kreću u zadatim okvirima, kaže Vulić Bojović.

"Ne možemo da se pravimo da ne postoji Jutjub, igrice. Ali pravila moraju da postoje. Kada nema pravila i okvira, to je kao saobraćaj bez semafora i saobraćajnih znakova", kazala je.

Maja Nikolić kaže da njena deca imaju naloge na društvenim mrežama, ali da su njihovi profili zaključani.

"Jer nije normalno da decu prati bilo ko. Meni je u redu da imaju Instagram, ali da komuniciraju samo s drugovima iz škole, ne može bilo ko da gleda njihove fotografije", kaže Nikolić.

"Sve verujem i sve proveravam"

Deca nemaju sposobnost da kontrolišu sve te stvari, zato je važno da ih roditelji uvedu u kontekst u kome se živi.

"Sve verujem i sve proveravam - pravilo je koje je bitno, pogotovo u tunejdžerskom uzrastu", kazala je Vulić Bojović.

Na pitanje kako vaspitavati decu ako njihovi vršnjaci gledaju, na primer, rijalitije ili slušaju muziku za koju rodtelj smatra da je nekvalitetna, Maja Nikolić kaže: "Sve se objašnjava. Ja sam objašnjavala i mnogo gore stvari od tih. Jer, ja mogu da ih kontrolišem u kući dok su mali, kada krenu u neki svoj život, tu kontrole više nema. Ali, imaju svoje granice, a vi možete da se nadate da ćete stvoriti ljudsko biće koje će znati da ceni prave vrednosti".

Ako su rijaliti sve što se detetu nudi, onda će biti problema.

"Ako postoji alternativa, jasan roditeljski stav o nečemu, onda dete na na sve može da gleda kao mogućnost. Pa može biti stava - 'Mogu se interesovati za rijaliti, da mogu da pričam s nekim o tim programima, ali to neće biti moj izbor'", kaže Vulić Bojović.

O tome kako u današnje vreme pronaći dovoljno vremena za decu, Vulić Bojović kaže da je to "pitanje za milion dolara".

"Mislim da se zapravo radi o tome da se ne ide na količinu, nego na kvalitet. Puno radimo danas, ili ne radimo uopste, što je problem za sebe, ali većina nas puno radi, i ne može da se odnos zasniva na oname kao ranije. Porodični ručak svakoga dana teško da možete da ispunite, ali možete da, kada ste tu, stvarno budete tu. Drugo, koristite modernu tehnologiju, šaljite poruke, slike, budite uključeni u živote svoje dece, ako ne možete drugačije", kaže Vulić Bojović.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

orca

Kakvi okviri i zasta? Danas se od dece prave robovi od malih nogu. Da dobro znaju gde im je mesto. Zato nam je i skolstvo jedna obicna forma, slobodno mogu reci farsa.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Podeljena mišljenja poslanika DS, SMS i Pokreta socijalista o smanjenju cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petrović Škero: Bojim se da naš najbolji student nije naučio neke delove prava 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Sit sam pridika evropskih lidera o bliskim vezama sa Rusijom i Kinom 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Škola kod Niša nudi svoj servis - SMS obaveštenje kada dete stigne u školu 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pančić: Književnost drži pažnju kad je deo fajta; Pantić: Sve nam je neregularno 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici SNS podneli Skupštini predlog izmene zakona, za spuštanje cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlada Srbije odobrila 5,5 miliona evra za mere populacione politike 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada Holandije nova NATO kontaktna ambasada u Srbiji 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

loader