Vlada Kosova: Divlja kampanja Srbije, razočarani smo

Vlada Kosova: Divlja kampanja Srbije, razočarani smo

Vlada Kosova: Divlja kampanja Srbije, razočarani smo Izvor: N1

Vlada Kosova saopštila je da izražava duboko razočaranje što je Kosovu onemogućeno da bude deo Interpola, globalne porodice policije, koja se bori protiv transnacionalnog kriminala.

"Divlja kampanja Republike Srbije je još jednom pokazala svoj karakter protiv Kosova i protiv ideje o normalizaciji odnosa", navodi se u saopštenju.

Glasanje protiv prihvatanja Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji ide u prilog samo kriminalu i kriminalcima, i niko ne bi trebalo da se raduje ovoj činjenici, ističe se.

Vlada Kosova se zahvalila svim državama koje su glasale "za", kao "i svima onima koji su pokušali da pomognu Kosovu u ovom važnom procesu".

Kosovo će nastaviti da konsoliduje svoje institucije i u bliskoj budućnosti biće punopravni član Inteprola, kaže se u saopštenju.

Nakon dva kruga glasanja na Generalnoj skupštini Interpola na zasedanju u Dubaiju,Kosovo nije primljeno u članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciju. Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.

Tači: Pobedio je organizovani kriminal, gubitnici Srbija i Kosovo

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenjuje da je neuspeh prijema Kosova u Interpol pobeda organizovanog kriminala i da su gubitnici Kosovo i Srbija.

"Glasanje je bilo tajno, ali mogućnost da su države koje su priznale Kosovo glasale protiv njegovog članstva je loša vest, sa druge strane države koje ne priznaju nezavisnost Kosova glasale su za članstvo", rekao je Tači.

On je naglasio da Kosovo želi da bude deo borbe protiv organizovanog kriminala, ali da je današnjom odlukom Generalne skupštine Interpola to pravo uskraćeno. Tači vidi mogućnost rešavanja problema učlanjenja Kosova u međunarodnim organizacijama u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji se održava uz posredovanje EU.

"Moramo biti u potpunoj saglasnosti sa SAD i EU da jednom za svagda zaključimo sporazum sa Srbijom", rekao je on.

Pacoli: Srbija vodila nemilosrdnu borbu

Bedžet Pacoli, Pacoli Izvor: AFP/Armend Nimani

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli je posle neuspeha da se Kosovo učlani u Interpol izjavio da je Srbija vodila nemilosrdnu borbu protiv članstva Kosova u ovoj organizaciji i dodao da kosovske institucije treba da daju veliki značaj dijalogu jer treba da se stvori perspektiva za građane Kosova.

Pacoli je rekao da su kosovske institucije uradile veliki posao za članstvo u Interpolu i da je politički spektar bio ujedinjen u tom pogledu, preneo je RTK2.

Prema procenama Vlade Kosova, to što Kosovo nije postalo član Interpola, "služi isključivo kriminalu i kriminalcima i niko ne bi trebalo da se raduje toj činjenici".

Veselji: Građani ne treba da budu razočarani

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji ocenio je da posle odluke da Kosovo ne bude primjeno u Interpol, institucije i građani ne treba da se razočaraju u integrativne procese kojima streme.

"Danas nije bio dobar dan za Kosovo. Ali je jača činjenica od toga što Kosovo nije primljeno u Interpol, to što ni Srbija svojom politikom međunarodnog ometanja Kosova, niti organizovani kriminal, niti terorizam, neće moći da zaustave jačanje države Kosovo i njegovu međunarodnu integraciju", napisao je Veselji na Fejsbuku.

On je naveo da se Kosovo ponosi svojom policijom, koja je, prema njegovim rečima, "najprofesionalnija policija u regionu, što je i dokazala".

"Policija Kosova je od naše države učinila poverljivog i efikasnog partnera u borbi protiv organizovanog kriminala i posebno terorizma. Današnji negativni glas je jasno naneo štetu međunarodnom partnerstvu protiv tih zala", rekao je Veselji i dodao da se Kosovo "neće predati na putu integracija ni pred izazovima prošlosti". 

Ambasada SAD na Kosovu: Odbijanjem zahteva Kosova gube svi

Američka ambasada u Prištini ocenila je da svi gube odbijanjem zahteva da Kosovo bude primljeno u Interpol i dodala da podrška članstvu u toj organizaciji "nikada nije bila o priznavanju nezavisnosti Kosova".

"Podrška članstvu Kosova u Interpolu nikada nije bila o priznavanju nezavisnosti Kosova, već o jačanju globalne saradnje u oblasti sprovođenja zakona i zatvaranju kritičnog sigurnosnog jaza na Balkanu. Sa ovim ishodom, svi gubimo", navela je ambasada u saopštenju.

Iz ambasade je ocenjeno da je Kosovska policija potpuno integrisana i sposobna institucija, koja se jasno dokazala pomaganjem u razbijanju međunarodnih terorističkih, kibernetičkih, narko i mreža za trgovinu ljudima i oružjem.

"Većina zemalja je to videla i podržala aplikaciju Kosova da se pridruži Interpolu uprkos kampanji koju je predvodila Srbija, kako bi vršila pritisak na zemlje da se suprotstave kandidaturi Kosova. Nastavljamo da snažno podržavamo dijalog između Kosova i Srbije koji olakšava EU. Sada više nego ikad, obe strane treba da ubrzaju svoje napore kako bi postigli dogovor o potpunoj normalizaciji, što je jedini način za obe zemlje da napreduju na njihovom putu pristupanja EU", dodaje se.

Ambasada je navela da i Srbija i Kosovo moraju da shvate da njihovi putevi ka evropskoj budućnosti idu kroz normalizaciju.

"U tom cilju, pozivamo ih da izbegnu provokacije i zajedno rade na dogovoru", dodaje se.

Ambasada Velike Britanije u Prištini: Odluka razočaravajuća

Ambasada Velike Britanije u Prištini ocenila je da je odluka Generalne skupštine Interpola da Kosovo ne bude primljeno u tu organizaciju, "razočaravajuća". Ambasada je u saopštenju ocenila da bi prijem Kosova u Interpol "omogućio bolju saradnju organa zaduženih za primenu zakona".

"Kosovo je mnogo radilo da postane članica Interpola. Prijem Kosova bi omogućio dobru razmenu informacija putem agencija za primenu zakona, posebno u regionu Zapadnog Balkana i poboljšao bi evropsku i globalnu sigurnost. Kriminalci sada lako sarađuju preko granica, a da bi se protiv toga uspešno i efikasno borili, naše institucije za primenu zakona treba takođe sa sarađuju", navodi se u saopštenju.

Samoopredeljenje: Sa sadašnjim rukovodstvom ne može bolje

Predsednik Samoopredeljenja, Aljbin Kurti ocenio je da sa sadašnjim rukovodstvom Kosovo ne može da očekuje bolje rezultate od odbijanja prijema u Interpol.

Kurti je na Fejsbuku napisao da dok su Tači Pacoli boravili u Dubaiju, Srbija i Rusija su ometale učlanjenje Kosova u Interpol.

"Posle neuspeha učlanjenja u Unesko, Kosovo je ponovo podbacilo da se učlani u Interpol. Sa ovim istim ljudima koji nas predstavljaju i vode našu državu ne možemo imati drugačije rezultate. U ovom neuspehu svega je bilo osim slučajnosti", napisao je Kurti na Fejsbuku.

Po njegovim rečima, Tači i Pacoli niti znaju, niti žele da se pripremaju za ovakve događaje.

"Ne odlaze vani kao odgovorni zvaničnici naše države, već kao ličnosti iz šou biznisa kako zamišljaju sebe. Tači i Pacoli nisu bili na konferenciji Interpola u Dubaiju. Oni su samo bili u Dubaiju - Srbija i Rusija su radile svoj šovinistički posao, onako kako smo ih uvek poznavali, ali ova dvojica (Tači i Pacoli), čiji posao oni rade" upitao se Kurti.

POVEZANE VESTI

Komentari (33)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr

Na zalost tacno. Upravo u Kuriru vidim da je medju drzavama koje su glasale protiv Kongo to ucinio dva puta. Zakljucujem stare ljubAVi se ne zaborAVljaju

Maja

Sta reci na ovo...

Dule

Care, postoje dve drzave, Congo DRC i Congo Brazzaville.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Goste "Utiska" nije iznenadio sekretar, Rakić Vodinelić smatra - inicirao Vučić 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Društvo sudija: VSS, DVT i RJT da reaguju na neprimerene napade vlasti i medija 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državni sekretar: Uvesti eksternu kontrolu pravosuđa, npr. da Vučić bira sudije 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novosađani već godinu i po dana bez doma: Zidovi porušeni, a imovina pokradena 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani zabrinuti zbog požara na deponiji, Vesić uverava - to je uobičajeno 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dijalog o Kosovu teško da će biti nastavljen uz takse i jedne i druge izbore 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kome je namenjena najava o "velikim promenama" u SNS, funkcionerima ili biračima 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pešić: Ne mogu da se branim od besmislenih optužbi, neka me obese na Terazijama 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

loader