Kostić: SANU je dugo gajila "filozofiju ćutanja"

Kostić: SANU je dugo gajila "filozofiju ćutanja"

Kostić: SANU je dugo gajila "filozofiju ćutanja" Izvor: Tanjug/ DIMITRIJE GOLL

Srpska akademija nauka i umetnosti nije ni u kakvoj krizi i još uvek je živog i kritičkog duha, poručio je na proslavljanju dana SANU njen predsednik Vladimir Kostić.

U okviru obeležavanja ovog dana, otvoren je Audio-vizuelna arhiva i Centar za digitalizaciju i predstavljeni su novi dopisni članovi Akademije. Svečanosti, iako je bio najavljen, nije prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o nedavnoj izbornoj skupštini i odnosu medija prema događajima u Akademiji, predsednik Vladimir Kostić istakao je da je neophodna izgradnja mudre i jasne strategije medijskog predstavljanja SANU.

"SANU je dugo, usuđujem se da kažem, isuviše dugo, gajila "filozofiju ćutanja" kao posebnu, privatnu "kućnu mudrost", delom nametnutu iskustvima sa "slučajem Memorandum", delom kroz tradiciju univerzalnog odgovora "primili k znanju", kad god bi se suočili sa nerazumevanjem pa i hostilnošću prema ovoj kući. Bojim se, međutim, da su ta vremena nepovratno prošla, kuća od slonovače koju smo toliko voleli se srušila pred naletom elektronskih medija. Posebno danas SANU ne može da živi van sredine u kojoj deluje niti može da očekuje da u budućnosti ne bude stalno procenjivana, od grupa pojedinaca, dobronamernih ali i onih drugih, iz mnogo razloga, nedobromnamernih", rekao je Kostić.

Izvor: N1

On je ukazao da su u prethodnim mesecima SANU i pojedinci u njoj bili izloženi kritici, koja je "ako se izuzme poruga i moralne diskvalifikacije", bila "čudna mešavina iskrene, mada ne i uvek dobro informisane zabrinutosti i neistina, konstrukcija i subjektivnosti".

Određeni medijski krugovi gotovo svakodnevno su objavljivali tekstove sa eksplicitnim optužbama, a da nismo pitani imamo li šta da kažemo u svoju odbranu, naglasio je Kostić.

Prema njegovom mišljenju, SANU je u nekoj meri prepustila prostor svojim kritičarima, "iskreno i verovatno naivno verujući u moć činjenica i elaboriranih mišljenja", dok se, uporedo, u elektronskim medijima i društvenim mrežama "zbunjeno suočavala sa pravim verbalnim nasiljem".

Kostić je upozorio da postoje grupe, "organizovane često na osnovu iznenađujućih kriterijuma ili čak i bez njih" koje sada sve glasnije od SANU traže da se ona kolektivno i nedvosmisleno izjasni, ali isključivo tekstom koji joj oni diktiraju.

Takvi, precizirao je Kostić, iščekuju da će iz SANU, "kao iz kakvog megafona konačno odjeknuti ono što bi želeli da čuju, poput one mitske rupe iz koje izlazi 'U cara Trajana kozje uši'".

"Kada se to ne dogodi, zaključak je kratak i jasan: Kkutiju treba ukinuti ili razbiti. Verujem da SANU, nastojeći da se bitno ne udaljava od naučnih i umetničkih osnova, mora negovati odgovornu kritiku, koja se sastoji samo u tome da kažemo da stvari nisu dobje takve kakve jesu", rekao je on.

Kostić je poručio da SANU treba da se osvrne na sve kritičke primere koji su se čuli u proteklom periodu i da se odredi prema nizu stavova i predloga, "čak i ako se u ovom trenutku ne slaže sa njima".

Komentari (47)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boki

SANU bi trebala da ima svoj jasan nedvosmislen i javno iznešen stav po svim bitnim pitanjima za drzavu i narod bez obzira da li taj stav podrzava ili ne vlast ,opozicija narod ,medj.zajednica ili neki drugi faktori jer na kraju krajeva to je stav srpske elite i najobrazovanijih i najmudrijih ljudi koje imamo koji pre nego sto iznesu svoj stav dobro izanaliziraju problem i izjasne se o njemu a na nama je kao narodu da to prihvatimo ili ne.

Batanidza

Добили сте поверење. Искористите га за буђење и просперитет Србије.

H.L.

Akademija nauka treba da bude svetionik društva, ne mračna pećina sa šamanima koji pilje u svoje dlanove - a to ona jeste. Dužna je brine o društvu koje joj pruža privilegije i status, to joj je moralna obaveza. Dužna je da raksrinka nosioce lažnih diploma. Dužna je da progovori o značenju maskiranih batinaša. Dužna je da pozove na slobodarstvo medija. Dužna je da reaguje javno na svako pitanje i problem od značaja za društvo. Sram ih bilo, od prvog do zadnjeg. Miševi.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Uzgajivači konoplje zabrinuti: Zabrana CBD-a nas može uništiti 19:31 h

19:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pretnje i uvrede Šešelja u Skupštini, od predsedavajućeg samo - hvala, profesore 19:28 h

19:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Opada broj migranata u Srbiji, glavna ruta za migracije sada preko BiH 19:25 h

19:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Beograd i Priština posle Makrona: Nova tema - naoružavanje 19:21 h

19:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poplavljene sobe vojnih penzionera u hotelu Bristol 18:47 h

18:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radić: Haradinaju treba letnja politička tema, modernizacija vojske je prirodna 18:23 h

18:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bramerc u UN: Situacija u bivšoj Jugoslaviji se pogoršala zbog negiranja zločina 18:18 h

18:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ana Brnabić ispunila želju penzionerki - dobila put do kuće za 15-ak dana 18:07 h

18:07 h  |  Vesti

loader