Apelacioni sud odbio žalbu Ilije Devića protiv Novog Sada

Apelacioni sud odbio žalbu Ilije Devića protiv Novog Sada

Apelacioni sud odbio žalbu Ilije Devića protiv Novog Sada Izvor: Google street view

Apelacioni sud u Novom Sadu odbio je žalbu Ilije Devića i potvrdio presudu novosadskog Višeg suda iz decembra 2017. godine kojom je njegova tužba za isplatu štete odbijena.

"Tom tužbom Ilija Dević je tražio da se Grad Novi Sad obaveže da mu isplati više od 15 milijardi dinara na ime materijalne štete, kao i 50 miliona dinara na ime štete u vidu psihičkih patnji i straha, nastalih kao posledica blokade računa i stečaja ATP 'Vojvodine' čiji je Ilija Dević bio vlasnik", navodi se u saopštenju Višeg suda.

Dodaje se da je Dević, između ostalog, smatrao da je Novi Sad odgovoran za štetu koju je pretrpeo navodeći da su ga njegovi predstavnici doveli u zabludu tako da je poverovao da će, kada investira svoj kapital u ATP "Vojvodina", to privredno društvo moći normalno da posluje, radi i ostvaruje dobit, što se kasnije ispostavilo kao netačno.

Dević u tome vidi odgovornost Grada Novog Sada, piše u saopštenju.

"Naknada materijalne štete koju je Dević tražio od Grada Novog Sada odnosila se, između ostalog, na štetu nastalu u postupku privatizacije, štetu na ime izgubljene dobiti u ATP 'Vojvodina', štetu po osnovu dobiti od poslovanja autobuske stanice (prihodi od peronizacije, zakupa, iznajmljivanja reklamnog prostora i sličnog), štete po osnovu izgubljene dobiti od prodaje autobusa i mašina, kao i na štetu nastalu zbog oduzimanja lične imovine", precizira sud.

Viši sud u Novom Sadu je u decembru 2017. godine doneo presudu kojom je odbio u celosti zahtev Devića kao neosnovan, i obavezao ga da tuženom Gradu Novom Sadu naknadi troškove sudskog postupka u iznosu od više od tri miliona dinara.

U toj presudi je, između ostalog, bilo navedeno da Ilija Dević, lično, nije mogao od Grada da potražuje štetu, jer sa Novim Sadom nije bio ni u kakvom ugovornom, niti u vanugovornom pravnom odnosu, već je šteta nastala u postupku privatizacije, pri čemu je Dević zaključio Ugovor sa Agencijom za privatizaciju, a ne sa Gradom Novim Sadom.

Sada je presudom Apelacionog suda, odbijajuća odluka Višeg suda u Novom Sadu iz decembra 2017. godine, potvrđena i postala je pravnosnažna.

Dević: Tražiću reviziju pred Vrhovnim kasacionim sudom

Dević je za agenciju Beta rekao da je ovo "trenutna situacija nastala pod pritiskom politike u Srbiji" i da će zatražiti reviziju te odluke pred Vrhovnim kasacionim sudom.

"Iako je struka utemeljenim veštačenjima utvrdila kolika je šteta nastala, doneta je ovakva presuda i jasno je da je to učinjeno pod političkim pritiskom", ocenio je Dević.

Dodao je da je upravo on postao "primer i paradigma pravne nesigurnosti kojoj su izloženi domaći privrednici" i naveo da je u prvoj godini realizovao obavezna ulaganja, zaposlio 200 novih radnika, kupio nove autobuse, proširio prevozničke linije i delatnost firme, te pokrenuo i novu investiciju po ugovoru sa Gradom Novim Sadom.

"Izgradio sam autobusku stanicu i servis vredan oko 30 miliona evra. Bilo je to najveće domaće ulaganje kapitala koje je došlo sa legalnih računa, a ne iz Rajskih ostrva. Ali cenu ne plaćam samo ja. Ona je mnogo veća, jer zbog ovakvih pravnih improvizacija više niko neće da dodje sa kapitalom u ovu zemlju, a da pri tom ne traži velike garancije", dodao je Dević.

On je ocenio da je pravna sigurnost za privrednike i investitore u Srbiji postala "roba na tržištu" i država je plaća kroz "subvencije, besplatno zemljište, oslobadjanje od poreza, jeftinu i obespravljenu radnu snagu".

"Svi ugovori sa stranim investitorima su tajni, za razliku od onog koji sam ja sklopio sa novosadskim vlastima i koji su svi mogli da vide. Možda sam upravo u tome pogrešio, jer je bilo očito da sam gradio na svom zemljištu, da nisam dobio subvencije, niti bilo kakvu drugu povlasticu", kazao je Dević.

Afera ATP Vojvodina započela je kada je Dević 2006. godine zaključio ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove Međumesne autobuske stanice. Taj objekat je završen, ali grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

On je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada Igora Mirovića i još osam osoba, zbog sumnje da su Novom Sadu tada pričinili štetu od 400 miliona dinara, koja je dokazana pravosnažnom izvršnom sudskom presudom.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara 2015. godine odbacilo tu krivičnu prijavu.

Prema preporukama Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, ATP Vojvodina se našla na spisku 24 sporne privatizacije, kao jedina gde je oštećen investitor, a ne država Srbija, a razrešenje te afere zahtevala je i Evropska komisija.

POVEZANE VESTI

Komentari (16)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

djeram

Sve ce to jednog dana narod pozlatiti, SA KAMATOM, znate li Gojkovicka i naprednjacke sudije!! Kad-tad cete platiti, a s obzirom da u poslednje vreme svi vi povlacite neverovatno glupe i nervozne poteze, izgleda mi da ce to vreme vrlo brzo da dodje!

Boni

Ovo je neverovatno i za razumnog čoveka neshvatljivo !!!

eh

Privatizovano pravosudje u vlasnistvu politickih mocnika i poslusnika,a placeno nasim naivnim glasanjem ili neglasanjem.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić: Jeremić bi da kaže da bi Srbija bolje prošla da on pregovara s Prištinom 00:13 h

00:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Sledeći izbori biće održani u uslovima najboljim do sada 00:02 h

00:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović: Menjanje pravila ne bi bilo pošteno, ali možemo da se prilagodimo 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Očekujem da budem saslušan posle Vučevićeve prijave 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Crnogorski biznismen ranjen u hotelu u Beogradu 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić pita Gašića da li Vučićev otac naređuje u BIA preko Bruna Đurana 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija otvorila novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić prisustvovala inauguraciji predsednika Argentine 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

loader