Dragojlović: Kritike Evropske komisije su vrlo dobro poznate

Dragojlović: Kritike Evropske komisije su vrlo dobro poznate

Srbiji nedostaju opipljivi rezultati u ključnim oblastima, poput reforme u pravosuđu, borbi protiv korupcije, ratnim zločinima i slobodi medija, navodi se u izveštaju koji je Evropska komisija predala zemljama članicama o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa Unijom.

Izvor: N1

U ovom dokumentu navodi se da je Srbija ostvarila određeni napredak u nekim poljima poput institucionalnih reformi, pravima nacionalnih manjina, pranju novca i pitanju azila. 

U internom dokumentu koji služi za razmenu mišljenja među zemljama članicama Unije u koji je radio Slobodna Evropa imao uvid, navode se oštre kritike u oblastima koje su ključne za napredak Srbije u evropskim integracijama. 

U izveštaju se zaključuje da "nema vidljivih rezultata" u oblasti borbe protiv korupcije, ističe kašnjenje u promenama Ustava i ukazuje i na druge probleme u oblasti pravosuđa. 

"Komentarisanje tekućih istraga, optužnica ili sudskih postupaka može predstavljati oblik neprihvtatljivog političkog pritiska ili uticaja na tužilaštvo i sudstvo. Srbija ne pruža informacije o primeni Kodeksa ponašanja od 2016. godine za članove Vlade u vezi sa ograničavanjem komentarisanja sudskih odluka i procedura, niti kodeksa poslanika za 2017. godinu, koji imaju sličan opseg".

Takođe se navodi i da je "vrlo spora" implementacija Nacionalne strategije za istrage i procesuiranje ratnih zločina, a što se tiče oblasti medija, navodi se da su zabrinjavajući slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima, kao i da su presude u vezi sa tim i dalje retke.

"Što se tiče slobode izražavanja i medija, opšte okruženje i dalje nije pogodno za ostvarivanje ovih prava. Govor mržnje i diskriminatorna terminologija se često toleriše u medijima, a retko se time bave regulatorna tela ili tužilaštvo".

Srbija je, sa druge strane, dobila pohvale pre svega za odnos prema migrantima, a u izveštaju se ističe da je, kao tranzitna zemlja, nastavila da značajno doprinosi upravljanju mešovitih migracionih tokova u Uniji.

U Nacionalnom konventu o Evropskoj uniji navode da su kritike koje se iznose u ovom izveštaju dobro poznate. 

"To su sve već konstatacije koje smo mi videli u prethodnoj izveštaju EK za 2017. Sadržaj tih poruka je isti. Dakle mi nemamo nezavisno pravosuđe i nemamo slobodne medije i to zna svaki građanin bez da mu kaže EK bilo šta na tu temu", kaže koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović. 

Dragojlović podseća da je napredak u poglavljima 23 i 24 ključan za nastavak evrospkog puta Srbije.

"Ta poglavlja su zasita temelj i uslov da mi obavljamo bilo koje druge reforme. Ako nemamo nezavsino pravosuđe, ako nemamo efikasnu i profesionalnu policiju, mi ne možemo da pristupimo nijednoj drugoj reformi. Mi ne možemo da primenimo zakone koji važe u EU, koje smo mi u velikoj meri harmonizovali i preveli u naše zakonodavsto", dodaje Dragojlović.

Podsetimo, Srbija bi u decembru trebalo da otvori nova poglavlja u pregovorima sa Evrospkom unijom, a broj poglavlja koji će biti otvoren zavisi od ocene iz ovog izveštaja.

POVEZANE VESTI

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sladjana

Srpska tužilaštva su prošle godine imala u radu više od 550.000 predmeta. Ukupan broj tužilaca i zaposlenih je oko 2.000. U tužilaštvima ne rade stonoge a očigledno je da vlast namerno opstruiše pravosuđe, posebno tužilaštva.

Optimista

Nijedna EU zemlja nije imala burnu istoriju kao Srbija. Recidivi istorije su i danas prisutnu, elem lako je kritikovati...

Kad ono

Na RTS-u ide vest da je EK ustanovila napredak Srbije u vladavini prava!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Drecun: Cilj humanitarne katastrofe na Kosovu je izazivanje sukoba sa Srbima 09:45 h

09:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đokica Jovanović: Sa padom popularnosti SNS-a raste agresivnost režima 08:54 h

08:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radonjić: Vučićeva poruka - ponizi se, spoznaj istinu partije i postani normalan 08:33 h

08:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kfor: Nema opasnosti od humanitarne krize na severu Kosova 08:25 h

08:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mijač: Sistem organizovan da uništi sve što je kulturno 08:12 h

08:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija otvara poglavlje 9 u pregovorima o članstvu u EU 08:01 h

08:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Blic: Milutinu Jeličiću Jutki vraćaju mandat u Skupštini opštine Brus 07:54 h

07:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Crvena linija o stanju pravosuđa u regionu 26.06.2019.

26.06.2019.  |  Vesti

loader