Pogibija službenika Srbije u Libiji i dalje pod velom tajne

Pogibija službenika Srbije u Libiji i dalje pod velom tajne

Ministarstvo spoljnih poslova i pored odluke Poverenika za informacije od javnog značaja nije dostavilo TV N1 izveštaj radne grupe povodom pogibije dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji. Podsetimo, Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u novembru 2015. u gradu Sabrata, a poginuli su u februaru 2016. u američkom bombardovanju tog grada.

Izvor: N1

Okolnosti pod kojima su krenuli na put od Tripolija ka Tunisu, na kojem su napadnuti, oteti, a zatim i stradali vezistkinja i vozač srpske ambasade u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić ni skoro tri godine posle ovih događaja nisu poznate javnosti. Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je formiranje radne grupe koja bi to trebalo da ispita.

"Da li su njih dvoje bili meta ili kolateralna šteta ili žrtve propusta ili greške biće utvrđeno", kazao je Dačić 25. februara 2016. godine.

U okviru istrage ministarstva izjavu je dao i tadašnji ambasador srbije u Libiji Oliver Potežica koji je sa porodicom takođe bio u konvoju koji je napadnut. Potežica je u maju 2017. godine preminuo od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći na putu ka Tunisu, a javnost nikada nije saznala šta je utvrdila radna grupa ministarstva.

Televizija N1 još u maju prošle godine uputila je zahtev ministarstvu da nam dostavi ovaj izveštaj, na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja. S obzirom na to da ministarstvo nije odgovorilo u zakonskom roku, uputili smo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

 Odlučujući po ovoj žalbi, Poverenik je 30. oktobra ove godine doneo sledeće rešenje:

"Nalaže se Ministarstvu spoljnih poslova da bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od prijema ovog rešenja, dostavi tražene informacije".

U odgovoru Povereniku ministarstvo je inače navelo da je izveštaj označen stepenom tajnosti "strogo poverljivo", ali je Poverenik u obrazloženju naveo "da u ovom sličaju nisu ispunjeni uslovi koji su neophodni za uskraćivanje prava na slobodan pristup informacijama".

Takođe se navodi da "iz navedenog nesumnjivo proizilazi da javnost treba da bude upoznata i sa sadržajem izveštaja radne grupe koja je ispitivala ceo slučaj i u vezi s tim eventualne propuste u radu naših državnih službenika".

S obzirom na to da i pored ove odluke Poverenika ministarstvo nije dostavilo traženi izveštaj, Televizija N1 uputila je zahtev za sprovođenje administrativnog izvršenja rešenja Poverenika.

Komentari (21)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vida

Nesto mi je sumnjivo da su Rusi odmah zbrinuli porodicu ove nase sluzbenice (muzu posao u ambasadi u Moskvi, deci stipendije). Znaci, ona je necim zaduzila Ruse.

Belka

Pitajte Dacica ?

Boris

Nisu bili deca, znali su šta rade, čime se bave i da im je glava bila u torbi. Ta žena je molila da je premeste u neku drugu ambasadu ili da je postave na neko radno mesto u ministartstvu u Srbiji, ali joj nije palo na pamet da da otkaz. Nastavljala je da radi to što radi, svesno je rizikovala svoj život i to je platila glavom.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Đurić: Tahiri je ministar laži - dokument originalan, dostavljen braniocima Srba 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protesti "Jedan od pet miliona" održani u Užicu, Valjevu, Šapcu... 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

CPJ: Vučićeva retorika je signal za napade na novinare 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Formirana Stranka slobode i pravde 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Održan protest "Jedan od pet miliona" u Nišu, tokom praznika tribine i štandovi 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tahiri: Vučić pokazao lažnu dokumentaciju u vezi sa istragom o ubistvu Ivanovića 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Razgovaraćemo sa neistomišljenicima, ali ne pristajem na ultimatume 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Miting "Budućnost Srbije" u Beogradu završen govorom Vučića i specijalnom pesmom 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

loader