Ambasador Šib: Stav Nemačke o razgraničenju ostaje isti

Ambasador Šib: Stav Nemačke o razgraničenju ostaje isti

Ambasador Šib: Stav Nemačke o razgraničenju ostaje isti Izvor: N1

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib je, gostujući u Novom danu, rekao je da je bilo spekulacija da li će se stav Nemačke promeniti kad je u pitanju ideja razgraničenja i dodaje da on ostaje kakav jeste već određeno vreme. Šib ističe da ni komesar Johanes Han ni SAD ne kažu "podržavamo razmenu teritorija", a da rezervu imaju i druge zemlje.

Kancelarka Nemačke Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su u nedelju u Parizu o problemu Kosova kao i o ekonomkoj saradnji. To je ono što je zvanično saopšteno. To je bio prvi susret nemačke kancelarke i srpskog predsednika nakon što je Angela Merkel iznela stav da se Nemačka protivi razgraničenju kao modelu za rešavanje problema Kosova.

Ambasador Šib kaže da je to bio dobar i dugačak susret, održan na inicijativu savezne kancelarke Nemačke, da se u njemu govorilo o dijalogu, normalizaciji između Beograda i Prištine, o ekonomskim odnosima i o situaciji u regionu. "To je bila jedna opšta razmena mišljenja o političkim i ekonomskim temama".

Odnosi Srbije i Nemačke su veoma dobri, ocenjuje ambasador, koji ističe da nije dugo ovde, jer je početkom septembra predao akreditivna pisma, ali da je impresioniran intenzitetom i širokim spektrom odnosa, pre svega u oblasti politike. Mi podržavamo put Srbije u EU i pratimo to konstruktivno, kaže Šib.

Dodao je da ga je impresionaralo to što i u oblasti kulture postoji intenzivna razmena. "Odnosi su, može se reći, intenzivniji i u duhu poverenja", rekao je gost N1, ističući i one ekonomske.

Na pitanje da li je došlo do zahlađenja odnosa Nemačke i Srbije nakon što se Berlin izjasnio protiv razgraničenja kao modela za rešavanje problema Kosova, ambasador kaže da ne bi to tako nazvao. "Rekao bih da smo različitih stavova i to nije tajna... I to je obeležje dobrog partnerstva, da možete imati različite stavove i da se o tome razgovara, ali to ne znači da to partnerstvo zbog toga trpi i da odnosi zahlade".

Na pitanje da li postoji mogućnost da Nemačka promeni svoj stav po tom pitanju, ambasador kaže - ne.

"Savezna kancelarka je u više navrata javno iznela svoj stav... Bilo je spekulacija da li će se stav Nemačke promeniti - ali ne, nemački stav ostaje kakav jeste već određeno vreme... Ja se mogu pozvati na ono što je kancelarka rekla", naveo je ambasador i dodao da se razgraničenju protive i izražavaju rezerve prema toj ideji i još neke zemlje EU, pa i zemlje u regionu.

Govoreći o razlici u izraženim stavovima Nemačke, s jedne strane, i komesara za proširenje Johanesa Hana i SAD (koji su naveli da bi podržali sve o čemu se dogovore Beograd i Priština), s druge, Šib navodi da komesar Han i Vašington ne kažu "podržavamo razmenu teritorija", već kažu da žele da daju više manevarskog prostora obema stranama, kako bi videli kako će one to da iskoriste.

"Razmotrićemo američki stav, koji ne želim ovde da tumačim, ali videćemo šta će se dogovoriti, da li se s tim možemo složiti ili ne (...), ne radi se o tome da vi imate blanko ček za razmenu teritorija, nego mi vama dajemo više prostora za manevar", kaže ambasador.

Mi smo jednostavno zabrinuti da, ukoliko bi došlo do promena granica ili razmene teritorija, to bi moglo da ima svoje implikacije u regionu, kaže gost N1. To će možda doprineti rešavanju kosovskog problema, ali će otvoriti druge u drugim delovima regiona, dodaje. "Ako posle svih ovih sukoba koje smo imali u regionu, ponovo crtamo nove granice, onda smo veoma zabrinuti da to može poremetiti stabilnost u regionu".

Ambasador kaže da postoji čitav niz pitanja - vlasnička pitanja, pitanja manjina, crkvene baštine - sa kojih se, zbog diskusije o razmeni teritorija, skreće pažnju. "I stiče se utisak  - samo ćemo malo razmeniti teritorije i razrešićemo kosovski čvor, a to nije tačno i iluzorno je".

Nemačka zna da dijalog ne napreduje, ali rekli smo da moramo dati novi impuls, kako bismo napredovali, jer plan, dinamika postoji i celi spektar tema koje sam naveo moramo razmotriti i rešiti, a to je veliki broj pitanja, kaže ambasador.

Navodi da Berlin pozdravlja to što je održan susret dva predsednika u Briselu, "svakako ne u jednostavnim okolnostima, ali to je već dobar pomak i nadamo se da će se taj trend nastaviti".

Ocenjuje da je sastanak Merkel sa Vučićem još jedan impuls za taj proces. "Mi cenimo što je predsednik rekao da želi da nastavi dijalog, i mi ga želimo podržati i ohrabriti u tome".

Govoreći o podršci Nemačke članstvu Kosova u Interpolu, rekao je da smatraju da je to važno jer je Interpol institucija nadležna za suzbijanje kriminala i da kosovska policija može više doprineti toj borbi članstvom u Interpolu. Smatra da bi to doprinelo i efikasnosti kosovske policije.

"Nemačke kompanije otvorile 52.000 radnih mesta"

Ambasador je zadovoljan ekonomskim odnosima dve zemlje.

"Imamo intenzivne ekonomske odnose, imamo preko 400 kompanija koje su otvorile preko 52.000 radnih mesta... Obim investicija je visok i to je dobro", kaže ambasador.

Na pitanje zbog čega je nemačkim investitorima interesantna Srbija, ambasador kaže da od njih uvek čuje da je situacija stabilna u Srbiji, da postoji motivisana i dobro kvalifikovana radna snaga, da je nivo zarada nizak, što je privlačno za investirore, a i da im odgovara sama destinacija.

To su kompanije koje otvaraju radna mesta ali i investiraju, kaže gost Novog dana. "Nemačkim kompanijama je potrebna radna snaga i to je situacija gde i jedna i druga strana imaju koristi".

Ambasador naglašava i to što Kontinental u Novom Sadu otvara istraživački institut, gde će biti 500 mesta za IT stručnjake, što znači da je potrebna i visokokvalifikovana radna snaga.

"Nezavisnim medijima nije lako u Srbiji"

Ambasador Nemačke je rekao da pomno prate situaciju u medijima u Srbiji, i da su svesni značaja nezavisnosti medija. Smatram da čvrsta demokratija može da funkcioniše ako mediji mogu da igraju svoju - kritičku ulogu, naglašava. Ima tu još dosta toga da se učini, toga su svi svesni, navodi, komentarišući stanje u Srbiji u toj oblasti.

Po mom utisku, nezavisnim medijima nije lako u Srbiji, pozitivno je što se radi na Medijskoj strategiji i što se sama premijerka dohvatila te teme, navodi Šib koji dodaje da pomno prate šta se od toga implementuje. Ocenjuje da tu ima još mnogo toga da se uradi.

O evropskoj vojsci: Moramo se ujediniti i po tom pitanju

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u Evropskom parlamentu u Strazburu rekla da Evropska unija mora što pre izgraditi "istinsku evropsku armiju" i "Savet bezbednosti EU".

Komentarišući to, Šib je rekao da kancelarka nije izjavila da će EU sutra već da formira vojsku, već da je to perspektiva, ideja iz Lisabonskog sporazuma. "Realnost se promenila tokom prethodnih godina i ako Evropa želi da ima važnu ulogu u ovim novim globalnim uslovima, moramo se ujediniti i po tom pitanju. Evropa sa 500 miliona stanovnika i svojom ekonomskom snagom jeste važan akter u političkom i ekonomskom smislu i u to spada, po mom mišljenju, i bezbednosna komponentna. Ona već postoji u sklopu zajedničke evropske bezbednosne i odbrambene politike, gde se evropa bavi bezbednosnim menadžmentom, ali nije dobro da imamo vojske koliko ima i članica... To dovodi do određenih smanjenih efekata. I naravno, moramo da razgovaramo do detalja o formiranju te vojske".

Kaže da ne vidi kontradiktornost između te vojske i obaveza u NATO. Treba istaći da se Evropljanima upućuje zahtev iz Vašingtona da se aktivnije bave bezbednosnim pitanjima, a to znači i da se finansijski više angažuje po tom pitanju, dodaje.

Govoreći o mandatu kancelarke Merkel, koja je najavila povlačenje 2021. godine, kaže da je kancelarka tu odluku donela nakon što je 13 godina na toj funkciji. Ona je izjavila da će ispoštovati svoj mandat do kraja, tu nema sumnje, ali je isto tako najavila da će predati funkciju predsednika stranke, kaže Šib, dodajući da ima nekoliko kandidata i za tu funkciju.

Na pitanje da li će odlazak aktuelne nemačke kancelarke dovesti do zaokreta u politici Nemačke, ambasador kaže da je njegova država do sada pokazala da ima kontinuitet, da je za nju Evropa važna vrednost i cilj, i da se to neće promeniti, kao ni to da je ovaj region važan za Berlin.

POVEZANE VESTI

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miomir

Ako se svi sloze oko kompromisnog resenja, nema razloga da se ne slozi i Nemacka bez obzira sta pise u dogovoru.

Milan

Ali i Amerika se pita.

Sminka

Nismo ni ocekivali drugacije.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Veber: Mali Šengen opasna i škakljiva inicijativa 12:04 h

12:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšeni zbog sumnje da su oštetili opštinski odbor SPS 11:48 h

11:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radojičić: Beograd kandidat za zelenu prestonicu Evrope 11:28 h

11:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić prvog dana na poslu u društvu psa 11:26 h

11:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Akcija NURDOR-a "Pruži korak": Šetaj i doniraj 11:10 h

11:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović traži hitnu smenu svih članova REM-a 11:06 h

11:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Matić obavestio premijerku da Opština Grocka nije pomogla Milanu Jovanoviću 10:58 h

10:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović: Režimo i ujedamo se, ovde nema razgovora 10:56 h

10:56 h  |  Vesti

loader