Iskopine blokirale radove: Šta se krije ispod Trga Republike

Iskopine blokirale radove: Šta se krije ispod Trga Republike

Na Trgu Republike zaustavljeni su svi radovi na njegovoj rekonstrukciji i menja se projekat, ali opravdano - po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Radnici su, naime, tokom kopanja naišli na arheološke ostatke. Koje? Još se ne zna.

Izvor: N1

Sumnja se da je reč o ozloglašenoj Stambol kapiji pored koje su se, u vreme Turaka, neposlušni Srbi nabijali na kolac. Šta god da se pronađe biće sačuvano i zaštićeno - kaže za N1 zamenik gradonačelnika.

 Prošla su tek dva meseca od početka radova na Trgu Republike, a zvuk bagera više se ne čuje. Sve je stalo onog trenutka kada su radnici zaboli ašov u istoriju. Dalje nastavljaju arheolozi. Oni su ti koji će za nedelju dana utvrditi da li su ovo ostaci Stambol kapije iz doba Turaka ili Virtermeberške kapije iz vremena kada su Beogradom vladali Austrijanci.

"Šta god da se nađe, da li je Vitermeberška ili Stambol kapija, imamo i rimske gorobove kod spomenika, Zavod za zaštitu spomenika će nam predložiti kako će to biti sačuvano. Da li će biti pod staklom ili će biti otvoreno - to je na njima", rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Ukoliko se ispostavi da je reč o Stambol kapiji, za većinu građana Beograda biće to otkriće. Ne i za istoričare. Otkad je Stambol kapija srušena 1866. po naređenju Kneza Mihaila, svaki put kada bi Trg bio rekonstruisan izvirivala je iz zemlje. I svaki put je zatrpana. Sa njom i sećanje na vreme kada je Stambol kapija bila javno gubilište Srba koji nisu prihvatali osmansku vlast.

Sopstvena istorija se ne zatrpava. Ne okreće se od nje glava, ne hoda se po njoj. Ona se čuva i obnavlja, jer se iz toga uči.

 "I to na onaj tradicionalno osmanski način nabijanjem na kolac, nakon čega bi te nesrećne žrtve bile ostavljane nabijene tako na kolac da danima umiru u najgorim mogućim mukama", kaže Dejan Ristić, istoričar.

Sopstvenu istoriju, kaže sagovornik N1, ne treba zatrpavati. A upravo to su učinile sve prethodne vlasti. Do ove.

"Obrenovići, Karađorđevići, Socijalistička Jugoslavija, evo sad konačno Republika Srbija, nadam se da ćemo imati sreće. Sopstvena istorija se ne zatrpava. Ne okreće se od nje glava, ne hoda se po njoj. Ona se čuva i obnavlja, jer se iz toga uči", dodaje Ristić.

Saglasna i gradska vlast. Ne boji se urbane legende o maleru. To je besmislica, kaže zamenik gradonačelnika.

"A šta bi Englezi trebalo da rade sa kulom (London Tower), koliko je glava odsečeno tamo? Pa šta da radimo mi sa Ćele kulom? Šta Francuzi da rade sa Bastiljom? To je deo naše istorije. Naša istorija je i keltaka i rimska i turska i srpska i mi treba da sačuvamo sve što je deo naše istorije. Nemamo mi baš tako puno spomenika da bismo imali taj luksuz da ih ne čuvamo i ne pokazujemo", rekao je Vesić.

Ako je ovo zaista Stambol kapija, to što što vidite samo samo je njen manji deo, objašnjava nam arheolog Rade Milić i bliže nas upoznaje sa strukom koja će ovde dati poslednju reč.

"Arheolozi kao detektivi istražuju te iskopine, pronalaze materijalne tragove koji opredeljuju period kad je nešto nastalo, na osnovu nekih analogija sa sličnim građevinama koje postoje i dan danas sačuvane i na osnovu toga donose neki svoj sud", kaže Milić.

Tragove koje arheolozi pronađu kombinuju sa zapisima istoričara i dobro očuvanim mapama Beograda. Danas, priča nam arheolog, postoje i savremene metode daljinske detekcije pomoću kojih, i bez otkopavanja, može da se proceni šta se zapravo nalazi ispod Trga Republike.

POVEZANE VESTI

Komentari (22)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kostica

Pobogu, Vesiću, kapija Karla ViRtemberškog je nakon ponovnog ulaska Turaka u Bg nazvana Stambol kapijom, jer se kroz nju izlazilo na stari Carigradski drum. To je, Vesiću, jedna te ista kapija.

Jedan Od

Dok god radovi stoje, Trg ne postoji. Dok nema Trga, nema ni mesta za proteste. Slučajnost? Nisu očekivali nalazište ispod Trga, gde je već bilo i ranije zstrpavano?

Samo kazem

Mesto za proteste je ionako kod usca. Slucajnost?

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Đurić: Tahiri je ministar laži - dokument originalan, dostavljen braniocima Srba 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protesti "Jedan od pet miliona" održani u Užicu, Valjevu, Šapcu... 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

CPJ: Vučićeva retorika je signal za napade na novinare 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Formirana Stranka slobode i pravde 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Održan protest "Jedan od pet miliona" u Nišu, tokom praznika tribine i štandovi 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tahiri: Vučić pokazao lažnu dokumentaciju u vezi sa istragom o ubistvu Ivanovića 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Razgovaraćemo sa neistomišljenicima, ali ne pristajem na ultimatume 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Miting "Budućnost Srbije" u Beogradu završen govorom Vučića i specijalnom pesmom 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

loader