Vežba Vojske Srbije, na poligonima 8.000 vojnika

Vežba Vojske Srbije, na poligonima 8.000 vojnika

Združena taktička vežba Vojske Srbije "Vek pobednika 1918-2018" u čast stote godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, završena je vežbom na vojnom kompleksu "Titel".

Izvor: N1

Atraktivna vežba organizovana je na reci Tisi i to tako što je obala reke zamišljenja kao neprijateljska teritorija.

Teritorija je osvojena desantom sa reke i pešadijom, a potom i uz podršku iz vazduha.

Uspostаvljen je pontonski most nа Tisi dugаčаk 200 metаrа, koji ima 32 člаnkа, a kojim su prešle borbene snage.

Vežba "Vek pobednika 1918-2018" organizovana je na 10 lokacija, učestvovalo je oko 8.000 pripadnika VS, uz utrošak 125 tona ubojnih sredstava.

Vežba je počela u devet časova na poligonu "Pasuljanske livade" u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, članova Vlade i predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. 

U vežbi je na deset lokacija učestvovalo 8.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva, Rečne flotile i drugih sastava. Oni su u izvođenju aktivnosti koristiti više od 600 borbenih sistema i 24 aviona i helikoptera, uz utrošak oko 125 tona ubojnih sredstava. 

Tema vežbe je "Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije".

Centralna aktivnost je održana na Privremenom poligonu "Pešter", kao i na poligonu "Pasuljanske livade" kod Ćuprije, u vojnom kompleksu "Titel", u Rejonu Zvorničkog jezera, u Privremenom vojnom kompleksu "Orešac", u Vojnom kompleksu "Međa" i na drugim lokacijama.

Na "Borovcu" kod Bujanovca 1.000 vojnika

Pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske Srbije i Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije izveli su na vojnom kompleksu "Borovac" kod Bujanovca taktičku vežbu, na kojoj je bilo angažovano oko 1.000 vojnika i 100 borbenih sredstava. Cilj vežbe bio je da se prikaže obučenost snaga za reagovanje u izvođenju taktičkih radnji i postupaka u toku izvođenja operacije u različitim zemljišnim i vremenskim uslovima, danju i noću, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Težište je bilo na prikazu obučenosti snaga za komandovanje u radu na donošenju odluke, pripremi za organizovanje operacije i komandovanju jedinicama u operaciji. Tokom vežbe izvršeno je kretanje dve kolone od garnizona Vranje do rejona razmeštaja, sprovođenje radnji pri nailasku na protivtenkovske mine i pretres terena.

U završnom delu vežbe prikazano je otkrivanje i neutralisanje ubačene neprijateljske grupe. 

Efektno prikazanim dejstvima u završnici vežbe, snage za reagovanje Četvrte brigade, kojom je komandovao brigadni general Slobodan Stopa, potvrdile su da su u potpunosti obučene i osposobljene za izvršavanje namenskih zadataka, navodi se u saopštenju.

Protivteroristička vežba Petog bataljona Vojne policije

Na poligonu "Orešac" kod Vršca, više od 150 pripadnika Petog bataljona Vojne policije izvelo je protivterorističku vežbu u okviru velike vojne vežbe "Vek pobednika 1918-2018", koja se izvodi na deset lokacija širom Srbije. Prikazana je operacija zauzimanja linije šire blokade, pretrage terena, okruženja terorističke grupe, napada na terorističku grupu i potere za odbjeglim teroristima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U vežbi su učestvovale jedinice na borbenim vozilima Vojne policije M-86 sa kojih su nišandžije dejstvovale iz mitraljeza M-86.

Dejstvovali su snajperski parovi, strelci sa automatskim puškama 5,56 milimetara M-21, automatima "Helker i Koh" 9 milimetara MP5 i pištoljima CZ-99 9 milimetara, a prkazano je i dejstvo ručnih raketnih bacača 64 mm M80. 

Tokom demonstracije obučenosti prikazan je i rad na kontrolnom punktu, način na koji se vrši zaustavljanje vozila s trakom za zaustavljanje, rad službenih pasa na savlađivanju terorista, kao i protivdiverzantske ekipe na protivdiverzionom pregledu vozila upotrebom službenih pasa i zaštitne opreme.

U okviru vežbe, tim za uviđaj, koji čine kriminalistički tehničar i referent za suzbijanje kriminaliteta izvršili su uviđaj lica mesta.

Izvor: Tanjug

Vulin: Vek pobednika ponos VS i građana

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da združena vojna vežba "Vek pobednika 1918-2018", predstavlja ponos vojske i gradjana, jer je pokazala da su pripadnici Vojske Srbije spremni da se suoče sa svim izazovima.

"Ova vežba je pokazala da je naša vojska u stanju da se nosi sa svim izazovima i da nema baš nikoga ko može da zanemari VS, i ako iko pomisli zlo našoj zemlji i narodu, moraće da zna da je ova savremena, moderna i snažna Vojska Srbije spremna da zaštiti našu zemlju i narod", reka je Vulin.

On je kazao da malo armija u svetu koje mogu u kratkom vremenskom periodu da organizuju tako kompleksnu vežbu.

"Ona je plod velikog napora, upornosti, strpljenja, ali i poverenja u VS, koja se od 2012. ; do danas od jedne demoralisane, napuštene, od vojske koja je trebalo da nestane, pretvorila u savremenu borbenu vojsku", ocenio je Vulin.

Istakao je da su sada nebo iznad Srbije i zemlja slobodni, da će tako biti i u budućnosti, zbog čega država brine o vojsci, njihovom standardu i porodicama.

POVEZANE VESTI

Komentari (116)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sumadinac_Kg

Posto je svuda oko nas nato racunam spremili smo se da ih pobedimo.

Karo

Vulin da ocenjuje vezbu 🤣🤣🤣 e vala su nasli veoma kompetentnu osobu za to. Ja njemu ne bih dao ni psa da mi ocenjuje kako laje a ne vojsku jedne drzave. Kada bih se vodio ovakvom logikom onda bih otisao kod vodoinstalatera da mi operise slepo crevo.

don kihot

jel bio dodik

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Gošća N1: Izjave Šarčevića o "nikad viđenom" kao "Cirkus Montija Pajtona" 18:16 h

18:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Njujork tajms, Blumberg i AP preneli vest da je Mali plagirao doktorat 18:03 h

18:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Predsedništvu Srbije 18:03 h

18:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SZS, PSG, NDMBGD i Nova traže da Mali više ne bude ministar, ali i ostavku Vlade 17:15 h

17:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rektorka o slučaju Malog: Postupiti po pravilniku o poništavanju doktorata 17:00 h

17:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ne davimo Beograd: Hitna smena Malog, protest u ponedeljak ispred Ministarstva 16:41 h

16:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vukadinović: MUP u maju 2018. dao saglasnost Krušiku za izvoz mina u Jermeniju 16:18 h

16:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zaharova: Snimak špijuna provokacija, ne razumem saopštenje Vlade Srbije 16:13 h

16:13 h  |  Vesti

loader