Raste poverenje u policiju, ali i verovanje u korupciju

Raste poverenje u policiju, ali i verovanje u korupciju

Raste poverenje u policiju, ali i verovanje u korupciju Izvor: N1

Kako građani vide rad policije, bezbednost i korupciju u Srbiji? Prema istraživanju koje je predstavio Beogradski centar za bezbednosnu politiku poverenje u policiju raste, ali uporedo sa tim raste i verovanje građana da je policija korumpirana i politizovana.

  Istraživanje pokazuje i da je saobraćajna policija najkorumpiranija. Kada je u pitanju bezbednost, građani smatraju da su bezbedni, ali ne zato što se oslanjaju na policiju i vojsku, već na sebe.

"Tek jedan od četiri građanina Srbije može da se uzda u policiju da će ga zaštititi. Kao što sam rekao ovakvo stanje postoji u većini postkomunističkih država da postoji ta visoka percepcija korupcije i gde ona na neki način postaje normalna pojava. Građani još ne vide opipljive rezultate borbe protiv korupcije u policiji, ali su blago optimistični što se tiče budućnosti", rekao je Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

U izveštaju "Javnost Srbije o policiji" navodi se da, iako javnost percipira da postoje visoka politizacija i korupcija u policiji, to ne utiče na poverenje u policiju iz čega se može zaključiti ili da su građani navikli da je korupcija svuda prisutna ili da ne uočavaju da poverenje ne bi trebalo da se povezuje sa korupcijom i uticajem politike na operativan rad policije. Istraživanje je pokazalo i da jedan deo populacije policiju doživljava najviše kao servis građana, dok drugi, dvostruko veći, veruje da policija najmanje tako deluje.

Već tri godine uzastopno trećina ispitanika navodi da je policija servis građana, ali je ove godine zabeležen blagi rast onih koji veruju da policija najviše štiti interese vlade i političkih partija, što smatra svaki četvrti građanin. Istovremeno šest od deset građana Srbije misli da policija najmanje radi kao servis građana. 

Rezultati istraživanja pokazali su i da u Srbiji generalno vlada slika o dubokoj korumpiranosti - za samo tri od 12 ponuđenih institucija percepcija korupcije je ispod 50 odsto, dok su zdravstvo, policija, sudstvo i mediji na vrhu lestvice kada je reč o percepciji korupcije.

"U takvom okruženju korupcija... korupcija postaje normalna pojava, pri čemu vlada pravilo 'sistem me je naterao na korupciju", navodi se u izveštaju koji je predstavio BCBP. 

Izvor: N1

Istraživanje je pokazalo i da građani centralne Srbije imaju više poverenja u policiju i više se uzdaju u to da će ih policija zaštititi, pa se i osećaju bezbednije od Beograđana i Vojvođana, dok su razlike u stavovima gledano prema polu minimalne. Najkorumiraniji deo policije je tradicionalno, četvrtu uzastopnu godinu, saobraćajna policija i troje od četvoro ispitanika veruje da su saobraćajni policajci korumpirani. 

U poslednje četiri godine, kako je objavljeno, zabeležen je trend rasta onih koji uočavaju korupciju u saobraćajnoj i kriminalističkoj policiji, kao i trend smanjenja onih koji uočavaju korupciju u graničnoj policiji, upravnim poslovima i specijalnim jedinicama. Iako još ne vide opipljive rezultate borbe protiv korupcije u policiji, građani su blago optimistični i svaki drugi veruje da se država bori protiv korupcije u policiji. 

Takođe, trećina ispitanika veruje da će se država u budućnosti uspešnije boriti protiv korupcije a forumula za to je, prema njihovom mišljenju, strogo kažnjavanje korupcije i uspostavljanje liderstva unutrašnje kontrole policije. Istraživanje u Srbiji obavio je IPSOS Stratedžik Marketing u avgustu 2018. na uzorku od 1.008 punoletnih. 

To je četvrti krug istraživanja javnog mnjenja koje je osmislila regionalna mreža POINTPULS kako bi se ispitali stavovi građana o bezbednosti, policiji i korupciji. Istraživanje je istovremeno realizovano u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Komentari (14)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Laku Noć Srbijo

Pa ko normalan veruje u ovu dr nešinu i policiju v.v.?

Koliko ima tzv sudija poput Jasminke Bakic?

Smesno "istrazivanje"

Belka

U srpsku policiju ?! Kakvo poverenje.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Utisak nedelje: Srbija je autoritarna država u kojoj dominira strah 00:35 h

00:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Špigel o Krušiku: Srbija bezbednosni rizik koji ne treba potceniti 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Sve je gore za svakoga ko misli drugačije od vlasti 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija među potpredsednicima naredne konferencije UN o klimi 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Promene u REM - da li su moguće u obećanom roku 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić kaže da je "popustljiv" prema opoziciji, SzS ostaje pri bojkotu 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gradonačelnik Prištine podneo ostavku u stranci zbog loših rezultata 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulinu zlatna spomenica Komesarijata za izbeglice 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

loader