Veljanovski: Kupovina Kopernikusa u suprotnosti sa zakonom

Veljanovski: Kupovina Kopernikusa u suprotnosti sa zakonom

Veljanovski: Kupovina Kopernikusa u suprotnosti sa zakonom Izvor: N1

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski ocenio je da je odluka da Telekom Srbija kupi kablovski operater Kopernikus u suprotnosti sa idejom izlaska države iz vlasništva u medijima, ali i u suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju.

Veljanovski je agenciji Beta rekao da u tom zakonu postoji odredba po kojoj država, lokalne samouprave, ali i preduzeća u vlasništvu države ne mogu da budu osnivači medija.  

"Ta zakonska odredba je prekršena i posao je protivzakonit. To pokazuje da država ne samo da nema nameru da izađe iz medija koje je ranije imala, kao što je Tanjug, nego evo sada kupuje i nove medije", rekao je Veljanovski.  

On je dodao da je time prekršen još jedan standard koji važi u razvijenim demokratijama po kojem vlasnici kablovskih mreža ne treba da budu i vlasnici medija.

"Što se tiče cene, ona je prevelika. Neko hoće da državnim novcem namiri vlasnika. To je partijska stvar", ocenio je Veljanovski.  

Kompanija Telekom Srbija kupila je Kopernikus Technology za oko 200 miliona evra, što je 1.000 evra po korisniku jer taj lokalni internet i TV distributer ima 200.000 korisnika, objavila je ranije Balkanska istraživačka mreža - BIRN.

Sejdinović: Telekomova kupovina Kopernikusa otvara pitanja

nedim sejdinović, ndnv Izvor: N1

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je da "nekoliko vrsta zloupotrebe" može biti posledica ugovora Telekoma Srbije o kupovini kablovskog operatera "Kopernikus".

"Telekom tvrdi da nije kupio Televiziju Kopernikus, nego samo kablovski sistem. No, ako je to i tačno, na neka pitanja valja dobiti odgovor", rekao je Sejdinović agenciji Beta. 

Prema njegovim rečima, najvažnije pitanje koje se postavlja je distribucija medijskog sadržaja. 

"Sami znamo koliko je već problema bilo u toj oblasti, i smatram da je veoma opasno da država kontroliše značajan procenat distributivnih kanala, jer na taj način stvara nelojalnu konkurenciju i potencijalno ugrožava slobodu medija", kazao je Sejdinović.

Po njegovim rečima, pitanje distribucije i elektronskih i štampanih medija, treba da bude važna tema novih zakonskih rešenja, koja treba da isključe upliv države i moguću monopolizaciju. 

"Takođe, postavlja se pitanje zašto je Kopernikus plaćen toliko koliko je plaćen, da li je zaista toliko i vredeo, odnosno da li je u pitanju svojevrsno 'pranje novca' ", naveo je Sejdinović. 

Podsetio je da Zakon o javnom informisanju i medijima zabranjuje državi na svim nivoima, kao i preduzećima, ustanovama i drugim pravnim licima, koji su u celini ili delu u državnoj svojini, da posredno ili neposredno budu osnivači medija.

"Prema tome, Telekom ne može da bude vlasnik medija ni po sadašnjim zakonima, a - siguran sam - ni po onima koji će proizaći iz Medijske strategije koja je u izradi", rekao je Sejdinović. 

Nažalost, nastavio je on, "već duže vreme u stručnoj javnosti se govori o tome da će sadašnji protivzakonit položaj Tanjuga biti zamenjen drugim koji će biti takođe suprotan zakonu, a to je da će on doći pod okrilje Telekoma. Takođe bi trebalo proveriti informacije o vlasništvu ili planovima Telekoma da bude vlasnik i drugih medija", rekao je Sejdinović.

POVEZANE VESTI

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Taj Kopernikus ne vredi više od 20 miliona i pitanje je koliko im je mreža urađena po standardima i da li imaju sve dozvole... Neko se debelo ogradio.

Marko

Ako je cena istinita za te pare se u privredne investicije moglo uposliti najmanje 25000 ljudi i to profitabilno, a ovako nešto što vredi petnaestak puta manje kupuje se novcem građana Srbije a deliće odabrani. Glasali smo tu priču pa neka nam je.

Blagoje

Bruka jedna!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Poverenica dodelila gоdišnjе nаgrаdе, prva novinaru iz Prijepolja 15:17 h

15:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ružić o izmenama zakona: Za promenu Ustava biće dovoljna većina izašlih birača 15:11 h

15:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Niški SNS poslao poruku Vučiću - da ga voli i da što pre ozdravi 14:57 h

14:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Reporteri bez granica: Ostavite N1 na miru, obratiti pažnju na tabloide 14:36 h

14:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Optužbe na račun novinara N1: Vlast kaže opravdane, opozicija - upozoravajuće 14:31 h

14:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Odloženo suđenje studentu za upad u zgradu RTS-a 14:12 h

14:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Čedomir Jovanović i Željko Bodrožić gosti Novog dana 13:59 h

13:59 h  |  Vesti

loader