Gajović: Moje mišljenje da REM uopšte ne radi loše

Gajović: Moje mišljenje da REM uopšte ne radi loše

Gajović: Moje mišljenje da REM uopšte ne radi loše Izvor: N1
Ilustracija

U Skupštini Srbije održana je sednica Odbora za kulturu i informisanje, na čijem dnevnom redu je bio izveštaj o radu Ministarstva kulture i informisanja za jul-septembar tekuće godine.

Pred članovima Odbora je izveštaj predstavio Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja. Gajović je naveo da se izveštaj odnosi na period od tri meseca i da je njegov utisak da je, kako kaže, izveštaj mogao da bude mnogo obimniji, jer je ministarstvo i u letnjim mesecima radilo punim intezitetom. Poslanicima je uputio apel u ime Ministarstva kulture da se na dnevni red stavi izbor članova Saveta za kulturu, koji i dalje radi u nepotpunom sastavu.

Diskusija je počela nizom pitanja članice odbora iz Demokratske stranke, Vesne Marjanović, koja su se odnosila na stanje u medijima, ali i aktuelnu situaciju u Narodnom pozorištu.

"Danas je Međunarodni dan borbe za okončanje nekažnjivosti zločina nad novinarima i to je samo jedan od povoda da se osvrnemo na dramatičnu situaciju u kojoj se nalazi novinarska profesija, a možda je ovu sednicu trebalo početi upravo od toga. Moje prvo pitanje se odnosi na rijaliti programe i elektronske medije - da li postoji jedinstvena politika prema medijima u Vladi Republike Srbije, jer podsetiću da je ministar kulture izrazio svoj lični stav o tome kakvu rijaliti programi čine štetu, a što je otvorilo polemiku u Vladi i u javnosti. Šta radi REM i zašto Skupština nije videla ni jedan izveštaj REM-a već duže vreme", upitala je Marjanović.

Gajović je odgovorio da u Vladi postoji jedinstven stav što se tiče rijaliti programa, ali da - kako kaže - nije pristalica slobodnog tumačenja događaja.

"Vi ste rekli da su ministar i premijerka bili u potpuno suprotnom pozicijama, a ja to ne mislim. Nije baš tako bilo. Inače, premijerka je bila u pravu kada je rekla da mi nemamo nadležnost, jer mi zaista nemamo nadležnost nad REM-om. Ja uvek jasno kažem da je moje mišljenje da oni ne rade uopšte loše. Ali, naravno, ne moramo da se oko toga svi složimo", kaže Gajović.

Narodno pozorište bilo je takođe u fokusu rasprave na sednici Odbora. Na pitanje šta će Ministarstvo kulture, koje je inače osnivač Narodnog pozorišta, učiniti povodom situacije u kojoj je veliki broj umetnika - kako je rečeno na Odboru - u sukobu sa upravnikom - Gajović kaže da je to problem koji je uzdrmao kulturnu scenu u Srbiji, ali da Ministarstvo preduzima mere.

"Kada kažete veći deo umetnika - ja vas pitam koliko je to tačno? Ja tu brojku stvarno ne znam, a ovde se stalno govori da je većina. A da li je zaista većina? Voleo bih da u medijima da čujem obe strane. Odmah da vam kažem, Ministarstvo kulture procenjuje situaciju i predložili smo određene mere, opcija jedan - smena direktora i Upravnog odbora i uvođenje v.d. stanja. Mi ne ćutimo, nego se ne oglašavamo o svakom koraku koji napravimo. Kada donesemo mere i imamo određene opcije, oglasićemo se. I premijerka se oglasila tim povodom - ili će Pozorište da reši ili će morati da nastupi intervencija države", navodi državni sekretar.

Na pitanje dokle se stiglo sa donošenjem Medijske strategije, Gajović je izjavio da je jedna Medijska strategija izrađena, potpisana i zaustavljena.

"Premijerka je povukla korak formirajući novu radnu grupu i oni sada rade na izradi tog dokumenta, rok je 31.12.2018. godine i ja sam veoma pozitivan, smatram da će to biti završeno u roku, ali ću vas podsetiti i da u 2019. godini sledi jako važan posao - promena i izmena tri medijska zakona. I odmah ću vam reći - jako kasnimo", kaže Gajović.

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pera

Ludilo samo Sns i rijaliti na tv u...U stvari jedan veliki rijaliti

A Sta Kazu Sluzbe

A moje misljenje je da REM ne radi uopste.

E, Pa

Gajeviću, moje je mišljenje da ti radiš loše.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Državni vrh osudio upad u Skupštinu Srbije i nerede 12:12 h

12:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UŽIVO: Preminule četiri osobe u Novom Pazaru, najavljene nove mere za Beograd 12:03 h

12:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Portparol EU za N1: Restriktivne mere ne smeju da ugroze osnovna prava 11:50 h

11:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hajrić: Provala kolektivnog gneva otkrila - tačka pucanja postoji čak i u Srbiji 11:43 h

11:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Preminule još četiri osobe u Novom Pazaru 11:41 h

11:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nemački javni servis: Neredi na protestima u Beogradu 11:25 h

11:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rebić: Skandalozno ponašanje nekih građana, suzavca ispaljeno koliko je trebalo 11:15 h

11:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kisić Tepavčević: Korišćenje maski nije "samo", pokazalo se kao efektivna mera 11:06 h

11:06 h  |  Vesti

loader