Zakon o lobiranju - zbog poslova kao Makiš i Beograd na vodi

Zakon o lobiranju - zbog poslova kao Makiš i Beograd na vodi

Da bi Srbija popravila poziciju na listi u Grupi Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, parlament bi uskoro trebalo da počne raspravu o Predlogu zakona o lobiranju. U Transparentnosti kažu da su poslanicima uputili set amandmana na najvažnije odredbe tog zakona, koje su po njihovom mišljenju sporne.

Izvor: N1

Međutim, od nadležnih ne stiže odgovor da li će se predlog zakona poboljšati.

Kada se biznis privatnika koji je blizak sa vladajućim političarima proglasi za projekat od nacionalnog interesa, to je osnov za sumnju da se dešava korupcija, pokazuju istraživanja Transparentnosti Srbija. Ta organizacija prati i projekat Beograd na vodi, gde je, kako kažu, Srbija prekršila sopstvena pravila o eksproprijaciji.

"Najveći građevinski projekat u centru Beograda nije planiran kroz konkurs za arhitektonsko rešenje. Namena građevinskog zemljišta nije određena na način koji bi uključio sve zainteresovane aktere, investitor nije izabran na konkursu, država učestvuje u 30-godišnjem ugovoru kao manjinski partner 32 % u zajedničkom projektu, iako je vrednost zemljišta i investicija da se očisti teren značajno viša od vrednosti privatne investicije i država se obavezala da dodeli nabavku javnih radova u vrednosti od skoro 300 miliona evra, bez javnog konkursa", kaže Zlatko Minić.

I to nije jedini slučaj. Nedavno je, podsećaju u Transparentnosti, i manjinski partner u vladajućoj koaliciji, biznismen, Bogoljub Karić najavio izgradnju stambenog projekta na beogradskom Makišu navodeći da je već sve dogovoreno. Dok gradske vlasti još nisu ni porekle ni potvrdile te tvrdnje, u međuvremenu je promenjen propis o zaštiti vodoizvorišta, kako bi se omogućila izgradnja, upravo na toj lokaciji.

Da bi se tokom sklapanja sličnih poslova znalo ko je pregovarao i koliko za to zaradio Srbija priprema zakon o lobiranju.

"Sigurno je da taj zakon neće štetiti opštoj borbi protiv korupcije koja je u Srbiji i nekim okolnim zemljama, večita, ali da se dođe do zadovoljavajućeg rezultata na dugom štapu", kaže Vladimir Goati.

"Dobro je da Srbija dobije jedan ovakav zakon, ali su dometi koje možemo očekivati, ovakvog teksta ukoliko se ne poboljša ograničeni, veliki broj zemalja je nakon donošenja zakona imao i dalje mali broj lobista, što upućuje da se uticaji donošenja organa vlasti na nekom drugom mestu", kaže Nemanja Nenadić.

Prema navodima Transparentnosti ključne manjkavosti budućeg zakona o lobiranju su te što nijednim članom nije propisana javnost podataka. Minimalne su intervencije na osnovu kojih može da se sazna ko je kontaktirao zvaničnike izvršne i zakonodavne vlasti, kako bi mogao da se isprati tok uticaja na donosioce odluka.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

E, Pa

Dozvoliti gradnju na vodoizvorištu je van pameti, ako nas ostave bez vode, šta će im stanovi? Zna li neko ko se uselio u zgrade u Bg na vodi? Nikad nema svetla u tim zgradama.

Kostica

Prođoh sinoć tramvajem i baš pogledam - svetli u tri stana. Možda sa savske strane ima koji stanar više, ali sve u svemu, izgleda sablasno u onoj zgradurini.

Priča za lakoverne

Hoće li da važi retroaktivno? Da saznamo ko ustvari zida Beograd na vodi?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vacićeva Srpska desnica postala deo vlasti u Niškoj Banji 09:59 h

09:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Infrastruktura železnice: Zbog krađe kablova ne rade rampe u Nišu 09:52 h

09:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Politika: Blinkere koriste i oni koji nemaju to pravo, čak i estradne ličnosti 09:44 h

09:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Afera o trgovini oružjem zahteva ozbiljnu istragu Vlade Srbije 09:28 h

09:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ivanka Popović ušla u zgradu Rektorata koju blokiraju studenti 09:23 h

09:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Daut Haradinaj: Specijalni sud Ramuša pozvao jer nije ukinuo takse 07:43 h

07:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antonijević: Dijalog ne treba bojkotovati, već otvoriti sva pitanja 07:20 h

07:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pad temperature: Ispod 20 stepeni, mestimično sa kišom 07:05 h

07:05 h  |  Vesti

loader