EK odobrila 30 miliona evra za reformu javne uprave u Srbiji

EK odobrila 30 miliona evra za reformu javne uprave u Srbiji

EK odobrila 30 miliona evra za reformu javne uprave u Srbiji Izvor: Tanjug/Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Evropska komisija odobrila je prvu tranšu Srbiji od 30,5 miliona evra za reformu javne uprave, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Kako se navodi, na četvrtom sastanku Platforme za dijalog o politikama u okviru reforme javne uprave konstantovan je napredak u ovoj oblasti, sa napomenom da je potrebno da se veća pažnja i rad usmeri na jačanje administrativnih kapaciteta u upravi.

Predočeno je, kako se navodi, da je Evropska komisija dala odobrenje za isplatu prvog finansijskog zahteva za izvršenje obaveza predviđenim Sektorskim reformskim ugovorom i to u iznosu od 30,5 miliona evra.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da su te dobre vesti rezultat velikih uloženih napora celokupne Vlade Srbije u proteklom periodu u stabilizaciji javnih finansija, reformi javne uprave i ispunjavanju obaveza u procesu evropskih integracija.

Kako navodi, zakonodavni okvir je znatno unapređen u proteklih godinu i po dana, posebno u oblasti upravljanja ljudskim resursima, unapređenju kvaliteta usluga koje pružamo građanima i obezbeđivanju većoj transparentnosti rada i inkluzivnosti javnosti u donošenje politika.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da se Vlada Srbije proteklih godina borila sa finansijskom krizom i uprkos činjenici da su rezultati u raznim oblastima napravljeni, ipak u upravi nedostaju kapaciteti koji bi se posvetili više evropskim integracijama i povlačenju sredstava koji su dostupni iz EU fondova.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je najznačajniji napredak u sprovođenju Programa Reforme upravljanja javnim finansijama ostvaren u unapređenju kredibiliteta makroekonomskih prognoza, u daljem sprovođenju višegodišnjeg programskog budžetiranja na svim nivoima vlasti, poboljšanju strateškog i zakonodavnog okvira za sprovođenje finansijske kontrole u javnom sektoru, kao i poboljšanju propisa i procedura za javne nabavke.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ponovio je važnost reforme javne uprave za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali i naglasio da je neophodno da se dalje aktivnosti usmere na reformu javno-službeničkog sistema, baziranog na transparentnosti, profesionalnosti i meritornosti, kao i boljem planiranju politika i makroekonomskoj stabilnosti.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Emilija

Nemoj da brigas, brigas, zivot se stara, dok bude ljudi, bice i para .

Ana

Pare,pare,pare...

Corrado Cattani

Mili Bože ala ljudi bacaju pare u bunar...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Srušio se avion nedaleko od aerodroma Ečka 09:41 h

09:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dojava o bombi, evakuisano 130 putnika iz aviona na beogradskom aerodromu 09:40 h

09:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Žena ranjena u beogradskom naselju Zvezdara 09:10 h

09:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Srbija je zemlja u kojoj pola Vlade ima lažne diplome 09:04 h

09:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Riker: SAD spremne da se uključe u proces dijaloga Beograda i Prištine 08:15 h

08:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đukanović: Suspendujem sve svoje aktivnosti u SNS 07:41 h

07:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Crvena linija o jeziku manjina i većine 07:25 h

07:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Politika: Deceniju od uvođenja inkluzije izrada pravilnika za asistente za đake 07:20 h

07:20 h  |  Vesti

loader