Šabić: Vreme za postupak za izbor novog poverenika

Šabić: Vreme za postupak za izbor novog poverenika

Šabić: Vreme za postupak za izbor novog poverenika Izvor: N1

Vreme je za pokretanje postupaka za izbor novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, napisao je na Tviter nalogu poverenik Rodoljub Šabić. Aktuelni poverenik je to još 60 dana, dodao je.

Skupština Srbije, većinom glasova svih narodnih poslanika, bira Poverenika na predlog odbora parlamenta nadležnog za informisanje, navodi se u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Za Poverenika se bira lice s priznatim ugledom i stručnošću u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava.

Poverenik može biti lice koje ispunjava uslove za rad u državnim organima, koje je završilo pravni fakultet i ima najmanje deset godina radnog iskustva. Poverenik ne može biti lice koje obavlja funkciju ili je zaposleno u drugom državnom organu ili političkoj stranci. Poverenik se bira za vreme od sedam godina. Isto lice može biti birano za Poverenika najviše dva puta.

Povereniku dužnost prestaje istekom mandata, na lični zahtev, kad navrši 65 godina života i razrešenjem. Poverenik ima pravo na platu jednaku plati sudije Vrhovnog suda, kao i druga prava po osnovu rada, u skladu sa zakonom, i pravo na naknadu troškova nastalih u vezi sa vršenjem svoje nadležnosti.

Poverenik se ne može pozvati na odgovornost za mišljenje koje je izneo ili predlog koji je dao u vršenju svoje nadležnosti, a u postupku pokrenutom zbog krivičnog dela učinjenog u vršenju svoje nadležnosti ne može biti pritvoren bez odobrenja Narodne skupštine, navodi se u tekstu zakona.

Poverenik uputio pismo poslanicima

Poverenik Rodoljub Šabić uputio je pismo svim poslaničkim grupama i samostalnim poslanicima u kojem je upozorio na manjkavosti, nelogičnosti i nedoslednosti Predloga zakona o zaštititi podataka o ličnosti, koje ga čine neprimenjivim.

U saopštenju poverenika navodi se da je razlog za pismo i to što je u Nacrtu zakona u članu 40 stajalo da se "prava mogu ograničiti zakonom ako ta ograničenja ne zadiru u suštinu osnovnih prava i sloboda i ako je to neophodno i predstavlja srazmernu meru u demokratskom društvu", a da je reč zakon iz tog dela u Predlogu zakona izbrisana "bez bilo kakvog smisla i razumnog objašnjenja".

Poverenik je upozorio poslanike da takvo rešenje vodi drastičnom urušavanju pravnog sistema, da je u potpunoj suprotnosti sa Ustavom Srbije, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i međunarodnim dokumentima i konvencijama i ozbiljno narušava princip vladavine prava. Gotovo da je izlišno ukazivati na to da je ovakvo rešenje u potpunom nesaglasju sa duhom demokratskog društva, te da su štetne posledice po osnovna prava i slobode građana nesagledive, navodi se u saopštenju.

Poverenik je pozvao poslanike da nepristrasno razmotre sve kritičke argumente u vezi sa Predlogom zakona, "a da kao minimum minimuma obezbede odgovarajuće korigovanje člana 40. Predloga zakona".

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Majuska NS

Postovani gospodine Sabicu, u vas gledamo kao u malo svetlo u ovom totalnom mraku. Znam da ce se i ono ugasiti izborom njihovog coveka na na vase mesto, kao sto je ugaseno svetlo i olaskom gospodina Jankovica sa polozaja zastitnika gradjana. Nemamo vise ni jedno uporiste u ovoj ludnici. Neka nam je dragi Bog u pomoci. Amin

BU

ONI sigurno, vec imaju kandidata, koji ce, po oprobanom receptu, sedeti, primati debelu platu, biti, po volji vodji. Ali, da se 'prava mogu ograniciti ako ta ogranicenja ne zadiru u sustinu osnovnih prava i sloboda i ako je to neophodno i predstavlja SRAZMERNU MERU U DEMOKRATSKOM DRUSTVU'. Gospodine Sabicu, ovo je sve u redu, samo nije jasno ko odredjuje kada je neophodno i kolika je to srazmerna mera u dem. drustvu.Mozda ON?

Gare

Novi Poverenik će biti po kalupu novog Zaštitnika građana.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Živković: Posetili smo aerodrom "Morava", u jedinom radnom danu letova nema 17.07.2019.

17.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savet SB između osude glorifikovanja ratnih zločinaca i mita o krivici Beograda 17.07.2019.

17.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Funkcioneri Narodne stranke: Tuženi smo za ometanje glasanja - dok su nas tukli 17.07.2019.

17.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poplavljene sobe vojnih penzionera u hotelu Bristol 17.07.2019.

17.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Nadam se da će lideri u Prištini imati hrabrost da donesu prave odluke 17.07.2019.

17.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Insajder: Za eksproprijaciju zbog Beograda na vodi 50 miliona evra iz budžeta 17.07.2019.

17.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kosovski mediji objavljuju imena navodno umešanih u šverc, izvori im neimenovani 17.07.2019.

17.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kosovska policija privela vozača kamiona iz Srbije zbog mita od deset evra 17.07.2019.

17.07.2019.  |  Vesti

loader