Vojtehovski sekretaru Gajoviću: Država na mene vrši pritisak

Vojtehovski sekretaru Gajoviću: Država na mene vrši pritisak

Vojtehovski sekretaru Gajoviću: Država na mene vrši pritisak Izvor: N1

Sindikat namenske "Milan Blagojević" iz Lučana u utorak je održao protest protiv emisije Tatjane Vojtehovski koja se bavila organizacijom rada i pogibijama radnika u toj fabrici, a pojedinci iz te organizacije zatražili su njeno hapšenje. Vojtehovski je u TV emisiji s državnim sekretarom Aleksandrom Gajovićem rekla da na nju pritisak vrši država.

Ona tvrdi da je sam Gajović napravio klimu da se novinari dele na "podobne" i "nepodobne", samim tim što je u pojedinim slučajevima tražio "drugu stranu". Vojtehovski ga je upitala kako bira koji napad na novinare će da osudi. S druge strane, Gajović tvrdi da je on sekretar svima i da ne pravi razlike među novinarima i slučajevima (napada, pretnji).

Vojtehovski se u emisiji "Život priča" kroz tri epizode (dve prošle godine) bavila nesrećom u fabrici "Milan Blagojević - Namenska", u kojoj su poginuli Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. U poslednjoj epizodi, emitovanoj 10. oktobra, gost je bio Marko Mitrović, svedok pogibije kolega. On je u emisiji govorio o pritiscima koje je trepeo od direktora fabrike.

Članovi sindikata te fabrike su, nakon toga, u utorak, organizovali jednočasovni protest, a neki od njih zatražili su hapšenje novinarke. Poslali su i otvoreno pismo u kom traže da se obustavi, kako su oni to videli, "negativna kampanja protiv te fabrike" i "narušavanje ugleda" kompanije. "Ako neko misli da zarad rejtinga, ličnih interesa ili političke ambicije, može da se poigrava našim životima, u velikoj je zabludi", navedeno je u pismu sindikata upućenom menadžmentu TV Prva.

Tatjana Vojtehovski je ranije izjavila novinarima da jednočasovnu obustavu rada u fabrici "Milan Blagojević" doživljava kao pritisak, ali ne kao pritisak sindikata, već direktora i rukovodstva fabrike.

Ministarstvo odbrane Srbije je, inače, podržalo sindikalnu organizaciju u, kako je navedeno u saopštenju, "apelu na predstavnike medija" da se uzdrže od komentara i medijskih priloga kojima se "prejudicira krivica određenog broja zaposlenih", a naročito rukovodstva u vezi s prošlogodišnjom eksplozijom u toj fabrici u kojoj su poginule dve osobe.

O svemu tome govorili su juče, za TV Prva, Tatjana Vojtehovski i državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović. Voditeljka je predstavniku ministarstva skrenula pažnju na njegove ranije izjave i ocenila da je on lično podelio novinare, tražeći u pojedinim slučajevima pretnji i napada "drugu stranu", s čim se on nije saglasio.

On je naveo da je poziv na hapšenje novinara nedopustiva, ali je dodao i da sindikalci imaju pravo na protest po zakonu.

"To što neko želi da hapsi novinare je apsolutno nedozvoljivo i nedopustivo, a to što hoće da štrajkuje, ja verujem da je to u okviru Zakona o štrajku, jer ja sam po prirodi legalista i jako želim da se držim zakona i ničija prava ne smeju biti ugrožena u ovoj zemlji", rekao je Gajović. Na pitanje ko treba da reaguje u ovoj situaciji on kaže "da može da reaguje država, a može i ugroženi novinar" i predlaže kao rešenje - medijaciju - odnosno "dijalog" između nje (Tanje Vojtehovski) i onih koji joj žele hapšenje.

Vojtehovski je sekretaru skrenula pažnju na to da je Ministarstvo odbrane izdalo saopštenje u kome kaže da podržava aktivnosti sindikata iz MB namenska Lučani u njihovim nastojanjima "da apeluju". "Znači Ministarstvo odbrane, odnosno država, naziva javni poziv za hapšenje jedne novinarke "apelom na medije", hajde da nazivamo stvari pravim imenima... Vi kažete da ja treba da odem u policiju, šta - da tužim Ministarstvo odbrane? Koga ja da tužim, da tužim državu, da tužim Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane... To je paušalno što govorite, kakva druga strana da se čuje, koja druga strana", upitala je novinarka Gajovića.

Ona je podsetila i na to da kada je prećeno novinaru N1 Nikoli Radišiću, da je sam Gajović tada rekao da je potrebno da se čuje "druga strana". Podsetimo, novinaru N1 su u centru Beograda prišla dva NN lica i, uz pljuvanje i vikanje, psovali mu mater "američku" i "izdajničku". Jedan mu je poručio i "da te nisam video da si prošao ovom ulicom" uz psovke i pretnje šta će se desiti "ako ga vidi". Nakon toga, Gajović je izjavio da ga interesuje, kako je rekao, i "verzija druge strane, odnosno ko, šta i da li uopšte neko stoji iza napada".

Vojtehovski se, takođe, osvrnula i na slučaj ispred Skupštine Srbije, tokom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Tada su redari maltretirali i udaljili novinarku Danasa Lidiju Valtner, saradnika agencije Tanjug, novinarku Radio Beograda, kao i novinare Insajdera i Vajsa, i jednog učesnika protesta "Protiv diktature".

"Kada su u kragnu hvatani novinari, kada je bila inauguracija predsednika Aleksandra Vučića, bili su protesti protiv toga, i novinari, kao što im posao nalaže, o tome izveštavali, vi ste tražili drugu stranu. Čija druga strana, onih ćelavaca koji su držali novinare? Pa šta ih pitate vi, kako je bilo, jesu vam se novinari mnogo otimali kad ste ih držali za kragnu... Kakva medijacija", upitala je novinarka.

Ona je poručila državnom sekretaru da sve to ukazuje da on lično stvara klimu da je potpuno u redu da postoje podobni i nepodobni novinari i da je potpuno u redu da se novinarima nešto dogodi. "Vi ste osoba koja je tražila da se sasluša druga strana, u smislu napadača, malo pre sam ilustrovala kako bi to izgledalo. Vi ste čovek koji je izjavio u svom intervjuu, ja sam vas gledala i slušala, rekli ste - nije dužnost Ministarstva informisanja da osudi svaki napad na novinare. Pitam vas sada ovde - kako birate novinare čiji napad ćete da osudite?"

Na to pitanje, Gajović je odgovorio da je on "državni sekretar svima i da ne deli ni novinare, ni udruženja".

Vojtehovski je podsetila i na pretnje predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću. "Kada prete smrću Nedimu Sejdimoviću, vi, i ne znam stvarno odakle vam pravo, kažete - kako mi da znamo da on sam sebi nije to pisao, ne bi li sebe doveo u centar pažnje... Niste se zaustavili tu nego ste za kolegu Sejdimovića, vi, kao državni sekretar, izjavili tada - ja poznajem tog čoveka i mislim da on nema dobre namere... Odakle Vam pravo da se ponašate tako prema novinarima? Vi ste, gospodine Gajoviću, službenik ove države. Vaša plata ide od njegovog poreza, njenog, mog i naših kolega ovde u studiju. Mi vas plaćamo da radite vaš posao, nemate pravo da stvarate klimu da je u redu da svako preti kome god padne na pamet".

Gajović, s druge strane, tvrdi da ne pravi razliku ni među novinarima, ni među slučajevima (napada, pretnji novinarima). "Ja ću uvek biti onaj koji će da proba da zaštiti novinare, time što su osuditi svaku vrstu ataka na njih, ako je on opravdan", dodao je.

Vojtehovski je, vraćajući se na slučaj protesta sindikata namesnke u Lučanima, ocenila da se time vrši pritisak na nju. "Vrši ga država, da ja prestanem da izveštavam o onome što se dešava u MB namenska u Lučanima, uz pomoć svedoka, dokaza, dokumenata, veštačenja, svega do čega sam došla u svom istraživačkom radu... Ministarstvo odbrane je zvanično podržalo akivnosti sindikata - znači na mene vrši pritisak država i onda mi vi kažete - treba da odemo u policiju... Šta da odem u policiju, da kažem - dobar dan, došla sam da prijavim Vulina, šta treba da radim? Šta da očekujem", upitala je novinarka sekretara, koji joj je odgovorio da je ovo jedna pravno uređena zemlja i da je svima jako stalo do vladavine prava.

Vojtehovski je dodala da se njoj stavlja meta na čelo, ali navodi i da smatra da su radnici izmanipulisani.

Na pitanje da li bi nešto promenilo kada bi novinari imali status službenog lica, državni sekretar je rekao da tu dolazimo do ključnog pitanja, tj, da prvo moramo da vidimo ko su novinari.

"Jel' imate definiciju bilo gde novinara? Nemate ni u zakonu, a nećete je naći, po svemu sudeći, kako sam ja informisan, ni u Medijskoj strategiji koja se priprema, koja bi trebalo da bude do kraja godine. Ja bih voleo, zaista, da vidim na osnovu čega je neko nekoga prozvao novinarom", naveo je državni sekretar u Ministarstvu informisanja.

Novinarska udruženja osudila potez sindikata

Inače, novinarska udruženja - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvali su sindikalno rukovodstvo fabrike "Milan Blagojević - Namenska" da prestanu s pritiskom na slobodu govora i novinarstvo i da više energije usmere na poštovanje radničkih prava i zaštiti njihove bezbednosti.

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je da organizovanje štrajka zaposlenih u fabrici "Milan Blagojević" iz Lučana protiv Tatjane Vojtehovski predstavlja neprimereni pritisak na uređivačku politiku i nezavisnost novinara.POVEZANE VESTI

Komentari (21)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ima Boga Verujte Mi

Da je svaki novinar bar upola Tanje mnogo bi nam bilo bolje. A ovakvu hrabru novinarku napadaju oni koji čitaju informer i glefaju ružičastu imaginarnu televiziju sa zadrugama i ostalim bljuvotinama....

Bot-volonter

Žao mi je ove porodice koja misli da će Predsednik učiniti nešto za njihov slučaj. On će uvek stati na stranu "zlatne koke" odnosno direktora namenske.

DN

Hoće da zastraše novinare da ne rade svoj posao ( izgleda da su donekle uspeli u tome ) ! Da ne istražuju korupciju, da ne istražuju kako stradaju radnici na građevini, koje Vučić poredi sa peračima prozora u Americi ! Sada radnici Namenske "ne žele" da se istražuje zbog čega stradaju njihove kolege na poslu ! Verovatno ne znaju da su oni za vlast u Srbiji samo kolateralna šteta ( iz NATO rečnika ) .....

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

DW: Špijunska afera u Srbiji - Mnogo buke, malo detalja 14:34 h

14:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vožnjom brendiranim autobusom otpočela kampanja borbe protiv nasilja nad ženama 14:16 h

14:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pucnjava u školi u Velikoj Plani, napadača savladao profesor 14:09 h

14:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Počelo suđenje vozaču Zorana Babića za nesreću na naplatnoj rampi Doljevac 14:02 h

14:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Korać: Nisam u SDU već pet godina, nemam nikakve veze s Bakićem 13:57 h

13:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mali: Teško mi je da prihvatim odluke političke komisije 13:39 h

13:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić o sastanku Ugljanina i Kurtija: Našla krpa zakrpu, poješće jagnje više... 13:21 h

13:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić s Pendarovskim: Više poverenja između dve zemlje nego pre godinu, dve... 13:10 h

13:10 h  |  Vesti

loader