IT organizacije protiv izmene Zakona o prevozu putnika

IT organizacije protiv izmene Zakona o prevozu putnika

IT organizacije protiv izmene Zakona o prevozu putnika Izvor: N1

Osam najvećih IT organizacija u Srbiji pozvalo je poslanike Narodne skupštine da, pre donošenja odluke o usvajanju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, uzmu u obzir stavove predstavnika IT sektora koji do sada, i pored otvoreno ponuđene pomoći, formalno nisu učestvovali u oblikovanju predloga ovog zakona.

Organizacije koje stoje iza ovog apela smatraju da predloženi set izmena zadržava probleme koji su već dugi niz godina prisutni u obavljanju delatnosti prevoza putnika u Srbiji, umesto otvaranja tržišta u interesu korisnika usluga prevoza.

"Iz ugla korisnika, posebno je sporno zadržavanje fiksiranih cena usluga, ograničavanje broja pružalaca usluge, postavljanje neopravdanih uslova za obavljanje delatnosti i onemogućavanje daljeg razvoja savremenih digitalnih servisa, čime se veštački podiže cena usluge i troškovna neefikasnost svaljuje na krajnjeg korisnika", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su predložene zakonske izmene protivne principima slobodne tržišne utakmice i Programu Vlade Srbije, a pogotovo njegovim delovima koji se odnose na smanjenje digitalnog jaza i digitalizacije tradicionalnih industrija, dok otežavaju ulazak novih učesnika na tržište, suprotno delu programa Vlade koji se odnosi na stimulativno poslovno okruženje. I pored toga, podsećaju, Vlada Srbije je usvojila predlog ovog zakona na sednici održanoj 20. septembra.

"Umesto konkurencije i digitalizacije usluga, predložene izmene i dopune pokušavaju da sačuvaju poslovne modele koji nisu prilagođeni savremenom društvu. Predložene izmene zakona onemogućavaju otvaranje tržišta za alternativne oblike prevoza putnika, dok postojeći učesnici na tržištu nisu motivisani da usluge unapređuju, a krajnjim korisnicima se ograničava izbor i pružaju manje kvalitetne usluge po višim cenama", piše u saopštenju.

Ocenjuje se da jednaki tretman klasičnih taksista i pružalaca alternativnih usluga prevoza treba da podrazumeva slobodnu konkurenciju, objektivno neophodne, jasne i transparentne uslove za obavljanje delatnosti.

"Verujemo da je u ovom trenutku potrebno glasati protiv usvajanja predloženih izmena i dopuna Zakona, te pri nadležnom ministarstvu oformiti novu radnu grupu sa predstavnicima IT sektora. Verujemo da bi takvo telo bilo u stanju da sagleda oblast koja se reguliše u njenoj celosti, uzimajući u obzir inovativne poslovne modele koji u celom svetu menjaju industriju prevoza putnika, u korist svih učesnika na tržištu. Kao više puta do sada, ponavljamo da smo spremni da se uključimo u rad ove radne grupe, te da stavimo na raspolaganje svoje vreme, stručnost i iskustvo za iznalaženje najboljeg zakonskog rešenja u ovoj oblasti", navedeno je u saopštenju.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Taxista

Taxista sam i mogu samo da dodam da bilo koji zakon da se donese o taxi prevozu zakon se ne poštuje, nema ko da ga sprovodi a ogromnom delu Srbije taximetar se ne koristi već se naplata vrši odokativnom metodom. Čemu onda taximetar ili aplikacija na tablet uređaju koja je i sad zakonom zabranjena. Da li je neko kažnjen zbog ne poštovanja zakona, oduzet tablet uređaj ili oprema za IT rad u taxiju - nije. Zakon se ne primenjuje na taxi u Srbiji. Saobraćajne inspekcije ne rade svoj posao.

Jedan Od

Kojih su to 8 najvećih IT organizacija u Srbiji? Šta je to uopšte IT organizacija? Jel to nešto kao udruženje IT firmi ili je npr i Telekom Srbija IT organizacija? Ili recimo WinWin? I oni što prodaju npr telefone su isto IT.

Andrija

Ja glasam da bude obrnuto, da zabranimo običan taksi i da budu dozvoljeni samo Car:Go i slični servisi

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

KRIK: Istraga o ubistvu Olivera Ivanovića proširena i na Zvonka Veselinovića 17:30 h

17:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Skup "Budućnost Srbije" u Beogradu, počelo okupljanje pristalica SNS-a 17:26 h

17:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pavićević o skupu "Budućnost Srbije": Ovo je više parada nego miting 17:25 h

17:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Policija zaustavila Kuršumličane koji su krenuli na osnivanje Đilasove stranke 17:06 h

17:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Naprednjaci pretili motkom i oteli telefone aktivistima Dveri u Majdanpeku 16:07 h

16:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković stigla u Srbiju 15:34 h

15:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vrhovni kasacioni sud imenovao četvoro sudija Ustavnog suda 15:33 h

15:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Opsadom Beograda režim neće sprečiti zahteve građana 15:07 h

15:07 h  |  Vesti

loader