Nedeljkov: Bolji izborni uslovi samo uz pritisak javnosti

Nedeljkov: Bolji izborni uslovi samo uz pritisak javnosti

Nedeljkov: Bolji izborni uslovi samo uz pritisak javnosti Izvor: N1

Raša Nedeljkov iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) uveren je da izborni uslovi u Srbiji mogu da se poboljšaju samo uz pritisak javnosti, odnosno građana i medija. Ako građani nisu spremni da se bore za svoja prava, moraju biti sigurni da se neće niko drugi boriti za njih, poručio je Nedeljkov u Danu uživo TV N1.

Parlamentarna i vanparlamentarna opozicija u Srbiji zatražile su ravnopravan tretman u medijima, posebno na javnom servisu, ali i promenu izbornog zakonodavstva radi ispunjenja uslova za fer i slobodne izbore.

Nedeljkov je rekao da pozdravlja napore da se razgovara o izbornim procedurama, budući da je Srbija non-stop u predizbornoj kampanji, dok se preporuke i međunarodnih posmatrača ponavljaju, a ne primenjuju.

On ipak ističe da bi bilo važno da u toj diskusiji učestvuju svi relevantni politički faktori, odnosno i predstavnici vladajućih struktura. Na pitanje da li je dijalog vlasti i opozicije u Srbiji danas moguć, Nedeljkov je rekao da iskustvo Crte pokazuje da dijaloga nema kada su uključene kamere, ali da se kada se one isključe, ipak stvara neka šansa za razgovor.

Problemi nisu od juče

Nedeljkov je podsetio i da problem sa biračkim spiskom ne postoji od juče, i uveren je da bi današnja vladajuća koalicija, da je u opoziciji, takođe tražila poštenije izborne uslove, da bi današnja opozicija, da je na vlasti, takve zahteve uglavnom ignorisala.

Stoga smatra da ukoliko dovoljan broj građana i medija budu zaintersovani za izborne uslove, da to pitanje mora doći na dnevni red. “Ako građani nisu sprem ni da se bore za svoja prava,moraju biti sigurni da se neće niko drugi boriti za njih (…) Jedini ko može da natera sistem da funkcioniše jesu građani koji su osnov demokratije”, poručio je sagovornik N1.

Nedeljkov je objasnio i da ako građani misle da njihov glas ne vredi, da se biračkim spiskom manipuliše, i da ih institucije ne štite, onda oni odustaju od glasanja, što je, prema njegovoj oceni, možda i cilj pojedinih političkih struktura.

Građani ne veruju biračkom spisku

Podsetio je i da istraživanja pokazuju da 70 odsto građana Srbije veruje da birački spisak nije ažuran, a polovina da nije tačan.

“Birački spisak, mi ne znamo u kakvom je faktički stanju, pokušavali smo da damo konsultativne predloge Ministarstvu za državnu upravu da sprovedu reviziju biračkog, jer nemamo lek ako nemamo dijagnozu”, objasnio je Nedeljkov.

Zakon garantuje ravnopravnost u medijima, ali se ne primenjuje

Istakao je i da su mediji jedan od ključnih elemenata fer i demokratskih izbora, ali da posmatranje Crte pokazuje izuzetno neravnopravan tretman vlasti i opozicije u elektronskim medijima.

Srbija prema njegovim rečima, imamo prilično dobar zakonski okvir koji garantuje ravnopravnu zastupljenost vlasti i opozicije u medijima tokom predizborne kampanje, ali REM ne reaguje na kršenja zakona. “To treba da se kažnjava primenom zakona. Potrebna je sankcija koja izostaje jer delovi sistema zakazuju”, upozorio je gost Dana uživo.

Izborni sistem je trenutno sekundarno pitanje

Govoreći o zahtevima za promenu izbornog sistema, Nedeljkov je ukazao da narodni poslanici trenutno ne odgovaraju građanima nego strankama, i da bi to trebalo da se menja, ali da je to pitanje sekundarno u odnosu na zaštitu interesa građana na izborima.

“Ako se građanin ne oseća bezbednim, ako se oseća ucenjenim, ako im od toga zavisi posao, ne možemo govoriti o slobodnim izborima. U toj situaciji nevažno je da li imamo proporcionalni ili većinski sistem”, poručio je on.

Opozicija ne treba da daje populističke ocene

Smatra i da opozicija ne bi trebalo o izborima da govori na populistički način i dodaje da su se navodi o 300.000 ukradenih glasova na predsedničkim izborima ili masovnom naseljavanju ljudi uoči beogradskih izbora, pokazali kao netačni.

Nedeljkov je objasnio i da se Crta zalaže za centralni izborni zakon i da ima 45 suštinskih preporuka za unapređenje izbornog procesa.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stvar je jasna

Stvar je jasna - nema ko drugi, do samih građana, da se stvari promene na bolje. U ovom trenutku opozicija i njeni (privremeni i nejaki) savezi nisu pravi odgovor. Sve je to metiljavo i neubedljivo. Šta to znači? To znači da će ova vlast postojati dogod mlada generacija ne stasa i ne pojave se mladi lideri sa novom snagom i idejama. Bilo bi lepo da postojeća opozicija u međuvremenu istraje i postigne da se izborna pravila i položaj medija poboljšaju i time omoguće da nova generacija konačno ne popravi situaciju u društvu smenom vlasti.

Zeljko Bgd.

Bravo za komentare. Nazalost aktuelnu vlast ne interesuje da izgradi uredjeni sistem. Bilo je vremena za ovih skoro 7 godina. Samo licna korist. Opozicija nije neprijatelj, vec korektiv drzave.

dobar deo opozicije

odraz je u ogledalu vladajuće garniture. Oni koji su danas opozicija do juče su bili na vlasti sa SPSom, JS, PUPSom, Ljajićem i nisu radili na promeni izbornih zakona, izmeni biračkih spiskova, promociji debatnih emisija. Epilog, Tadićeva DS na je autanazirala i sada nam je sve jedno šta se dešava. Radiš na deci, spremaš ih za odlazak, spremaš ih da mogu samostalno da se nose sa svim problemima u budućnosti, jer ti ostaješ u ovoj državi, a oni će nastaviti svoj život u nekoj uređenoj državi. Tvoji unuci neće se roditi u Srbiji, neće odrastati i školovati se ovde i onda ti je sve jedno šta rade Jeremić i ostali koj su do juče bili sa Tadićem uz SPS, JS, PUPS i postavljali temelje za ovo što je Vučić stvorio. Bilo bi savršeno da dobijemo mogućnost neposrednog izbora odbornika, predsednika opštine, gradonačelnika, poslanika i javnog tužioca i načelnika policijske uprave kako ih ni jedna vladajuća garnitura ne bi imala u šaci. Kada na promociji te sjajne ideje "Biram koga biram" vidim poslanike koji su u Tadićevom periodu vladavine u parlamentu bili klimoglavci, meni se okrene u stomaku i ne mogu da podržim ideju koju promovišu takvi ljudi. Činjenica je da su Koštuničini i Tadićevi saradnici nas ostavili bez mogućnosti neposrednog izbora predsednika opština i gradonačelnika, a sada plaču za dobrim zakonom koji je postojao, a oni ga ukunuli. Podržavam NVO u nameri da menjaju loše zakone, ali ako to rade uz pomoć onih koji su ukidali dobre zakone ne mogu im prići i dati potpis podrške, ukoliko ga sakupljaju. Moraju da biraju saradnike žele li masovnu podršku.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stojčić: Trg Republike pravi evropski trg, dopašće se građanima - ako su iskreni 11:46 h

11:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Filip David: Ne vidim korist od bojkota izbora i parlamenta 11:33 h

11:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj ispitan u Hagu, branio se ćutanjem 11:28 h

11:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Georgiev: Konkursi na lokalu - da se zapuše usta i nagrade "fake news" mediji 11:05 h

11:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen osumnjičeni za ranjavanje mladića u Rakovici 10:52 h

10:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vida Petrović Škero o stanju u pravosuđu: Lošim reformama stigli smo dovde 10:38 h

10:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Svecla: Javna tajna da su Tači i Veselji već dali iskaze veću za zločine 10:30 h

10:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gojković: Marinović ispunjava sve uslove da valjano obavlja funkciju poverenika 10:01 h

10:01 h  |  Vesti

loader