Šabić o bezbednosti: Potrebni profesionalci, ne politikanti

Šabić o bezbednosti: Potrebni profesionalci, ne politikanti

Šabić o bezbednosti: Potrebni profesionalci, ne politikanti Izvor: N1

"Vođenje poslova bezbednosti podrazumeva poštovanje Ustava i zakona, a ne kršenje. Ne mogu ja vas proglasiti opasnim, jer ste moj politički oponent, već treba objektivno da budete opasni", kaže poverenik Rodoljub Šabić.

Predsednik Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Miroslav Hadžić pojasnio je šta podrazumeva pojam nacionalni interes. On kaže da se smatra da je u temelju nacionalnog interesa opstanak zajednice i da je povezan s pojmom nacionalne bezbednosti, koja je povezana sa nacionalnim identitetom.

"U nedemokratskim režimima nestaju sve razlike, interes se tretira kao jednom zanavek dat, mada je reč o pojmovima koji su teoretski sporni. O tome mora stalno da se pregovara, oni traže redefinisanje. Nacionalni interes ne bi trebalo da bude stvar emocija, ali podrazumeva pre svega papir i olovku, da možete da jasno definišete da poznajete svoje društvo i uz analizu regiona možete da definišete i menjate nacionalne interese. Mora biti stalni predmet pažnje. Ako proglasite da je opstanak cilj - vi možete da građanima poništite sva prava, a da date vojci, policiji prednost", objasnio je Hadžić.

Poverenik Rodoljub Šabić je naglasio da se moraju poštovati prava građana, naglasivši da niko ne radi u nacionalnom interesu ako krši ta prava. Kako je rekao, priča o opstanku može da figurira u ratnim uslovima, ali i tada sve mora da bude po zakonu.

Podsetimo, govoreći na konferenciji "Ka bezbednijoj Srbiji", koju je organizovala javnosti malo poznata "Nacionalna avangarda", predstavnik BIA Marko Parezanović rekao je da najintenzivniju pretnju Srbiji predstavlja prikriveno delovanje spoljnog faktora, koji najčešće koristi mehanizme svojih specijalnih službi.

"Na taj način vrše se određene zloupotrebe i stavljaju se u funkciju pojedinci, naglašavam pojedinci iz redova opozicionih političkih partija, pojedini delovi medija. Takođe, nije retka pojava da se pojedini delovi NVO sektora stavljaju u neku destruktivnu i subverzivnu funkciju. Ono što je relativno nova pojava, ali nije nepoznanica, to je upravo uticaj ovih negativnih i destuktivnih struktura prema sindikatima", rekao je tada Parezanović.

"Dugo nismo imali ljude iz službe u javnosti, on nije slučajno tamo i izabrao da da tu izjavu, pretpostavljam da je dobio odobrenje pretpostavljenog, to je znak dodatne politizacije službe. Obnavlja se matrica o unutrašnjim neprijateljima, stvara se atmosfera straha uz inscenirne pretnje državnog udara, sada se prelazi u sledeću fazu, budući da smo ugroženi, kreće se s imenovanjem pojedinih grupacija, neozbiljno je da nekog optužite za špijunažu, a da nemate dokaze, to se radi na sudu. Ovde je namera da se uplaše oni koji su prozvani. Svaki čovek ima određenu dozu straha, kad pogledate incidente poput Savamale u kome se pokazalo da ni sudstvo ni policija ne rade kako treba normalno je da se pojavi strah", smatra Hadžić.

Šabić je dodao da je to okupljanje podstaklo polemiku u javnosti. On kaže da ga ta situacija podseća na prvu polovinu prošlog veka, kada se govorilo o "unutrašnjim neprijateljima koji haraju".

Rodoljub Šabić Izvor: N1

"To su stvari koje se govore u optužnici na sudu, neki su to doživeli kao pretnju. To nas vraća na pitanje šta štite bezbednosne strukture, one treba da postoje u svakoj državi, nema sumnje, ali postavlja se pitanje šta one štite. Kakve je to logika ko nije s nama taj je protiv nas. Ako opoziciju tretirate kao neprijatelja onda to vodi pogrešnim putem", naveo je Šabić u emisiji 360 stepeni.

Kako je rekao, on, kao i institucija na čijem je čelu, često se nalaze na meti.

"Govori se, poverenik je taj koji deluje subverzivno. To je bezobrazna lakrdija. Skandalozna izjava, podriva se institucija. Bilo je optužbi da sam šiptarski poverenik, grubo je prekršeno nekoliko zakona Srbije i kad sam ja skrenuo pažnju na to krenule su pretnje. Kada šef poslaničke grupe vladajuće stranke kaže da je državni organ radio u inetersu stranih službi, tu je gore poigravanje sa državom. Ja sam prolazio tri puta bezbednosnu proveru najvišu i imam sertifikat. Ako su tri puta dali bezbednosni sertifikat nekom ko radi za strance, onda je ovo cirkus a ne država. Ta priča o uticaju stranog faktora je realna, to svuda postoji. Ali, nama strani faktor nije neophodan, toliko se često ugrožavaju od strane unutrašnjeg faktora", kaže Šabić.

Mirosav Hadžić je rekao da je po zakonu tačno određeno kako službe dobijaju odobrenje za primenu posebnih mera. Smatra da je nastup funkcionera BIA deo javnog pritiska na sve koji su tada pomenuti.

"Ovo je dodatno jačanje pritiska s ciljem da se uguši i malo preostalog prostora za razgovor o tome šta su nam nacionalni interesi, šta je nacionalna bezbednost. Vučić je zadržao rezervu i nije doveo u pitanje pravo predstavnika BIA da tako nastupa. Oni nemaju šta da traže u javnom prostoru i da lepe etikete", naveo je Hadžić i dodao da je uoči 1999. godine bila ista situacija, kada je, kaže, država krenula na NVO i medije.

Miroslav Hadžić Izvor: N1

"Stalni je pritisak na NVO, svesni smo stvaranja vladinih nevladinih organizacija, pojavljuju se organizacije istih imena, vrlo aktivne, koje deluje po kursu koji nameće vlast. Hoće da se zastraši, dodatno pritisne, time što ne imenujemo svako može da se pronađe, a nije lako izbeći paranoju", kaže Hadžić

Kada date takvu ocenu izazivate sumnju da se mere primenjuju, rekao je Šabić. Poverenik smatra da imamo problem organizacije društva i da država ne funkcioniše u skladu s Ustavom, već u skladu s političkom voljom.

"Voditi poslove podrazumeva poštovati Ustav i zakon, a ne kršenje. Ne mogu ja vas proglasiti opasnim jer ste moj politički oponent, već treba objektivno da budete opasni. Kad na odgovornim mestima sede partijski ljudi vi pothranjujete te sumnje", istakao je Šabić.

Gosti N1 u saglasni da u bezbednosnim institucijama ne bi trebalo da sede partijski kadrovi.

"Za vreme druge Jugoslavije se znalo ili da si član partije ili da postaneš. Mi nismo imali zakon o službama do 2002, službe su bile izvan, funkcionisale su na osnovu nama nepoznatih pravila, kriterijumi nisu bili propisani, partija je odlučivala. Sve ide po sistemu preporuka, samo jednom je BIA objavila konkurs. Od 2000. do 2012. nisu se libili nosioci vlasti da na ključna mesta postave svoje ili partijske izaslanike. Ali da bi se ušlo u službu, nije se tražila partijska pripadnost. Sada su data velika diskreciona ovlašćenja da ministri, direktor odlučuju koga da prime. Pogledajte kako nastupa ministar odbrane, kao glasnik moći, njegovi nastupi su politički oboijeni", smatra Miroslav Haždić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

"Ovoj zemlji trebaju profesionalci, a ne politikanti. Moje je da insistiram da društvo mora da funkcioniše u skladu s Ustavom, a ne prema nečijim željama. Moramo poštovati svoje zakone", naglasio je poverenik Šabić.

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Velibor

Puna podrška za sve što g. Šabić govori i radi. Daj bože da se po isteku mandata uključi u politiku, mnogo poštenog i pristojnog sveta bi ga rado glasalo.

Bogdan

Odlični sagovornici. Uživanje je slušati kompetentne i kulturne ljude.

Lalence

Politikanti i cirkusanti nikome nisu nužni, ak' ko nas pita...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Od Nove godine manje tarife za javne izvršitelje 06:58 h

06:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Majić i Komlen Nikolić saglasni o pritiscima na pravosuđe, ali ne i o "Krušiku" 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bivši komandant OVK Nehat Baša dobio poziv iz Haga 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brankica Stanković: Nije reč o aferama vlasti, već o činjenicama 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lutovac se sastao s obe grupe omladine, kaže da će razmotriti sve činjenice 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uginula Dobrila, ženka beloglavog supa iz Specijalnog rezervata Uvac 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Završena nova zgrada RTV-a, ali ne zna se čija je obaveza da je opremi 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Počela rekonstrukcija Кlinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

loader