Za iseljenje Bristola Vlada još avgustu obezbedila 134 stana

Za iseljenje Bristola Vlada još avgustu obezbedila 134 stana

Za iseljenje Bristola Vlada još avgustu obezbedila 134 stana Izvor: N1

Vlada Srbije je još u avgustu donela Zaključak i naložila rešavanje stambenog pitanja vojnih beskućnika iz hotela Bristol, ali Zaključak do danas nije sproveden jer ljudima koji žive u objektu koji preuzima kompanija “Beograd na vodi”, još nije pronađen novi smeštaj, pokazuje istraživanje Insajdera.

Novinari Insajdera došli su do zaključka Vlade Srbije iz kog se vidi da je država za rešavanje stambenog pitanja aktivnih i penzionisanih pripadnika Ministarstva odbrane, među kojima su i stanari Bristola, opredelila 134 stana u Beogradu.

U Zaključku Vlade koji je usvojen 2. avgusta navodi se i da je Ministarstvo odbrane dužno da posebnim aktom utvrdi uslove i kriterijume za dodelu stanova.

Novinari Insajdera već mesecima pokušavaju da dobiju odgovore od ovog Ministarstva na pitanja u vezi sa rešavanjem stambenog pitanja vojnih stanara hotela Bristol, ali do danas nisu dobili nijedan odgovor.

Insajder je ponovo poslao pitanja Ministarstvu odbrane da li je donet akt kojim se utvrđuju uslovi i kriterijumi za dodelu stanova, kako je predviđeno Zaključkom Vlade od 2. avgusta, ali je uskraćen za odgovore.

U obrazloženju Zaključka Vlade navodi se spisak sva 134 stana u Beogradu, uz konstataciju da je reč o stanovima koji su preneti iz vlasništva Grada na Republiku, odnosno na Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, stambene jedinice nalaze se na teritorijama opština Vračar, Zvezdara, Voždovac i Novi Beograd. Najviše je dvosobnih stanova (54), nakon toga jednoiposobnih (39) i jednosobnih (29). Trosobnih i troiposobnih stanova je ukupno šest, dok se na spisku nalaze i četiri garsonjere. Najmanji stan ima 26 kvadrata, a najveći 101 metar kvadratni.

U samom Zaključku se eksplicitno navodi da je prenos vlasništva izvršen upravo “radi rešavanja stambenih pitanja pripadnika Ministarstva odbrane koji su smešteni u vojnom hotelu Bristol“. Takođe je jasno da je za sprovođenje Zaključka određeno prvenstveno Ministarstvo odbrane.

”Nepokretnostima – stanovima iz tačke 1. Ovog zaključka koje se prenose u javnu svojinu Republike Srbije raspolagaće Ministarstvo odbrane u cilju rešavanja stambenih potreba aktivnih i penzionisanih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u skladu sa propisima koji regulišu stambenu oblast“, navodi se u Zaključku koji je dostavljen Republičkoj direkciji za imovinu, Ministarstvu odbrane i Gradu Beogradu.

Konstatuje se da je Grad Beograd Rešenjem od 18. maja ove godine preneo vlasništvo na Republiku, što znači da su stanovi konačno Zaključkom Vlade dati Ministarstvu odbrane na raspolaganje.

Činjenica je da stanarima hotela Bristol, od kojih neki tu žive još od 1991, do danas nije dodeljen novi smeštaj, a da je Vlada za sprovođenje Zaključka zadužila Ministarstvo odbrane.

U međuvremenu je stanarima Bristola, od čije se plate odvajalo 6,5 odsto za stambeni fond, istekao rok za iseljenje. Rok im je dalo upravo Ministarstvo odbrane, koje ni samo nije donelo sistemsko rešenje u skladu sa Zaključkom Vlade.

Predstavnici Ministarstva odbrane su pre nekoliko nedelja započeli pregovore sa stanarima Bristola, ali samo sa jednim delom stanara, i to bez jasnih kriterijuma kako su oni odabrani.

Kako su za Insajder rekli pojedini stanari, samo 28 njih je dobilo poziv, a među njima ima i penzionisanih vojnih beskućnika i aktivnih pripadnika vojske koji takođe žive u Bristolu.

POVEZANE VESTI

Komentari (16)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gero TZ

Mislim da sadržaj ovoga pitanja i neke druge informacije unose zabunu kod stanara Bristola. Kako neko može reći da je Vlada obezbedila 134 stana za rešavanje problema stanara Bristola kada njih u Bristolu ima manje od 30. Grad Beograd je dao Vladi a ova MO navedene stanove na ime građevinskog zemljišta i infrastrukture u bivšoj kasarni Aleksa Dundić u Zemunu. Stanari Bristola svoje konačno stambeno pitanje rešavaće kao i ostalih 1350 vojnih penzionera u Beogradu tj prema Pravilniku SVL 14/14. MO je dužno, ako ima mogućnosti, da im obezbedi neki privremeni smeštaj ako ne idite u podstanare kao stotine drugih kolega.

bristol

@Gero TZ i dalje se nadam da pratite objave u medijima, a ako to do sada niste učinili onda da Vam malo skratim pretragu: U obrazloženju Zaključka Vlade navodi se spisak sva 134 stana u Beogradu, uz konstataciju da je reč o stanovima koji su preneti iz vlasništva Grada na Republiku, odnosno na Ministarstvo odbrane. U samom Zaključku se eksplicitno navodi da je prenos vlasništva izvršen upravo „radi rešavanja stambenih pitanja pripadnika Ministarstva odbrane koji su smešteni u vojnom hotelu Bristol“. Takođe je jasno da je za sprovođenje Zaključka određeno prvenstveno Ministarstvo odbrane. Stanovi nisu dodedelji kao kompenzacija za kasarnu već za smeštaj lica iz Bristola. Sramno je kako završavate Vašu objavu. Mi nismo tražili da nas izmeštaju i čekamo od 1992. konkretno moja porodica i ja rešenje stambenog pitanja. Prevare su na svakom ćošku vezane za dodelu stanova jer da nije tako, mi bismo do sada već bili rešeni. Stotine drugih kolega koje navodite mogu biti i aktivna vojna lica, a ovde se radi o penzionerima, oficirima koji su časno služili otadžbini, takvoj kakva je. Moj otac nije dočekao da uđe u stan koji mu po zakonu pripada. Uredno je plaćao u fond i nje hteo da se služi malverzacijama jer mu je čast bila na prvom mestu kao oficir RS. Neće stanari Bristola rešiti pitanje zbrinjavanja kako ste naveli. Već su prevareni, ali Vi ne čitate šta sam napisala i žao mi je što je tako. Ako je sve transparentno i jasno kao što mislite, zašto ni na jedno pismo upućeno Ministru odbrane koji donosi odluku o dodeli stanova i samo odlučuje po prigovorima, nikome nije našao za shodno da odgovori? Kako ga nije sramota da iznese javno da mu bivši oficiri žive sa porodicama u 14 kvadrata. Cela priča je podvala kako bi u MO pojedinci iskoristili situaciju za svoju koristi. Kad ne znate ni pola istine, a drugu polovinu i ne čitate, nekada je bolje ne komentarisati.

Jovica

Samo nek se problem resi a to sto neki ovo koriste za obracun sa vlascu je bezobrazluk , pa u Srbiji nema familije a da se ne vodi spor oko vlasnistva nad nekim objektom i drugim dobrom a vi od mnogo jednostavnije stvari pravite halabuku kao da ti ljudi tu zive od 2012 a ne od 1991.Sustina je da konacno neko zeli da resi taj problem i taj se napada.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Specijalizovana veća Kosova: Počinje prijavljivanje žrtava sudu 22:16 h

22:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Više kolona na izborima = veća izlaznost = veća šansa za uspeh 22:09 h

22:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesni Rakić Vodinelić dodeljena nagrada "Osvajanje slobode" 22:00 h

22:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nije reka samo reka – dokumentarna emisija Insajdera o malim hidroelektranama 21:20 h

21:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: SSP ima plan za smenu Vučića u tri tačke 21:06 h

21:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: U Briselu 28. septembra razgovori na tehničkom nivou 20:41 h

20:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Glumac pozvao da se pomogne dvogodišnjoj Aniki Manić iz Gornjeg Milanovca 20:26 h

20:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Živković: Na sastanku opozicije o formiranju ideoloških kolona za naredne izbore 20:07 h

20:07 h  |  Vesti

loader