Usvojen Nacrt izveštaja o Srbiji sa amandmanom o granicama

Usvojen Nacrt izveštaja o Srbiji sa amandmanom o granicama

Usvojen Nacrt izveštaja o Srbiji sa amandmanom o granicama Izvor: Reuters/Arnd Wiegmann

Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta usvojio je Nacrt izveštaja o Srbiji u kom se nalazi i kompromisni amandman o mogućoj razmeni granica između Srbije i Kosova.

"Srbija i region dobro napreduju ka Evropskoj uniji i naročito je važno da sprovedu reforme vladavine zakona i imaju dobre susedske odnose", izjavio je u Briselu izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister.

On je to rekao pošto su u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta usvojeni nacrti rezolucija o napretku partnera sa Zapadnog Balkana u evropskim reformama, a koje i na plenarnom zasedanju još treba da usvoji ceo parlament.

Nacrtu rezolucije o Srbiji su pridodata dva amandmana u kojima se navodi da "svaki sporazum o mogućem preinačenju granice između Srbije i Kosova može biti prihvatljiv samo ako se o tome saglase obe strane i ako takav sporazum vodi računa o opštoj stabilnosti regiona i u skladu je s međunarodnim pravom".

Takođe se navodi da je dijalog pokrenut posredovanjem EU "temeljni okvir za sporazum" Beograd-Priština i daje podrška "samo sporazumu koji omogućava normalizaciju odnosa" dve strane, tako da to ne zaoštri granične probleme i zapreti stabilnosti regiona.

Mekalister je podvukao da su zemlje Zapadnog Balkana geografski, istorijski i ekonomski bliski partneri EU, da sve imaju evropsku perspektivu i "evropska kuća neće biti potpuna bez njih".

"Mogući datum ulaska u članstvo EU zavisi isključivo od toga kad će svaka od tih zemalja usvojiti i sprovesti sve zakone Unije", predočio je on.

Mekalister je naveo da u nacrtu rezolucije stoji da je Srbija, "ostvarila izvestan napredak u borbi protiv korupcije i ogranizovanog kriminala", dok se za Crnu Goru, pored ostalog, kaže da je "ostvarila umeren napredak u jačanju nezavisnosti, transparentnosti, uvidu, profesionalizmu i delotvornosti pravosuđa".

On je rekao da da svi izveštaji pokazuju da zemlje regiona "moraju da više rade da bi se usaglasile s vrednostima EU, posebno kad je reč o ljudskim pravima, suzbijanju korupcije i reformama državne uprave i pravosuđa".

U predlogu rezolucije na izveštaj koji je podneo izvestilac Meklister, Evropski parlament pozdravlja napredak Srbije u ekonomiji i u reformi javne uprave, njen konstruktivni odnos prema migrantskoj krizi, predanost bilateralnim odnosima s drugim zemljama kandidatima i susednim državama članicama i stalni angažman Srbije u postupku normalizacije odnosa s Kosovom.

U nacrtu rezolucije o Srbiji se ukazuje na propuste u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, manjkavu demokratsku ulogu parlamenta, izražava zabrinutost zbog stanja u oblasti slobode govora i medija i poziva Srbija da garantuje principijelnu primenu zakonodavstva o zaštiti manjina.

Srbija se poziva i da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i politiku prema Rusiji, kao da postepeno s Unijom uskladi i svoj vizni režim.

U dokumentu se ocenjuje da su u oblasti vladavine prava reforme potrebne posebno da bi se "garantovala nezavisnost i efikasnog pravosuđa" i poziva Srbija da "osnaži odgovornost, nepristrasnost, profesionalnost i ukupnu efikasnost pravosuđa i uspostavi sistem besplatne pravne pomoći".

Usvojen izveštaj za Kosovo, još jedan korak ka uvođenju bezviznog režima

Komitet Evropskog parlamenta za spoljne poslove je većinom glasova usvojio izveštaj o napretku Kosova, čime je napravljen još jedan korak ka uvođenju bezviznog režima.

Za usvajanje izveštaja glasala su 42 člana komiteta, 10 ih je bilo protiv, a šest uzdržano.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes izjavio je da je zadovoljan ishodom glasanja i istakao da je Kosovo konačno veoma blizu ukidanja viza, što će mu omogućiti da punom brzinom krene ka modernom društvu.

Da bi se to ostvarilo, neophodna je stalna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, a sve velike treba uložiti i u obezbeđenje zdravog poslovnog okruženja i jačanje nezavisnog sudstva, rekao je Šoltes.

Prema njegovim rečima, izveštaj je generalno bio pozitivan, ali u isto vreme nisu izostale kritike kada je reč o oblastim u kojima mora da se ostvari napredak.

Tu, na primer, mislim na probleme zaštite životne sredine, obrazovni sistem, odnos prema manjinama, smanjenje stope nezaposlenosti, kao i unapređenje uslova rada novinara i medija u državi, precizirao je Šoltes.

On je ukazao da je važno zadržati svest o tome da je Evropski parlament uvek bio, i biće, najveći saveznik Kosova, kao i celog Balkana, gde su stabilnost i razvoj od ključnog značaja.

POVEZANE VESTI

Komentari (14)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tarabicka

----"Srbija i region dobro napreduju ka Evropskoj uniji i naročito je važno da sprovedu reforme vladavine zakona i imaju dobre susedske odnose", izjavio je u Briselu izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister.--- KAKO VAS NIJE SRAMOTA DA OVAKO LAZETE, SITUACIJA NIKAD GORA NIJE BILA! Zaista ne razumem Evropu, ne mogu da verujem da su toliki licemeri!!!???

Gero TZ

@ Plaćen je da laže. Bio je pre neki dan kod Vučića po napojnicu.

Baya sa Taša

Da, baš su učinjene reforme u državnoj upravi, segment zapošljavanja, protivno principima ustavnovljenim Evropskim adminstrativnim okvirom i ratifikovanom UN Konvencijom.protiv korupcije. Dakle, Zakon o državnim službenicima i srodni propisi su od 2005 ne izmenjeni i omogućavaju koruptivno i privilegovano zapošljavanje pojedinaca u organima javne vlasti Srbije.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Islamska zajednica u Srbiji upozorava na zastrašivanje muslimana u Subotici 13:54 h

13:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Pešaci nisu maratonci": Protest stanara na Topličinom vencu zbog pešačke zone 13:42 h

13:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dan uživo: Kakva izborna pravila su potrebna Srbiji? 13:10 h

13:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj smenio zamenicu ministra iz Srpske liste zbog statusa o bombardovanju 12:35 h

12:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sejdinović podneo krivičnu prijavu zbog pretnji na Fejsbuku 11:45 h

11:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Neću da šetam još 77 godina, Vučić ima rok do 13. aprila, a onda... 11:43 h

11:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Policija traga za razbojnikom u Beogradu, predstavljao se kao vodoinstalater 11:32 h

11:32 h  |  Vesti

loader