Porodica iz Niša 3 godine bez struje, tužili EPS u Strazburu

Porodica iz Niša 3 godine bez struje, tužili EPS u Strazburu

Porodica iz Niša 3 godine bez struje, tužili EPS u Strazburu Izvor: REUTERS/Regis Duvignau

Pre tačno tri godine Radulu Todoroviću iz Niša isključena je struja zbog navodne neovlašćene potrošnje, a još nije uspeo ponovo da dobije priključak na elektro mrežu iako je njegov spor sa EPS distribucijom stigao i do suda u Strazburu.

Todorovići su jedna je od najmanje 4.500 porodica u Nišu koje su od 2013. godine do sada ostale bez struje zbog navodne neovlašćene potrošnje ili starih dugova, ali su jedini ne samo u Nišu, već u čitavoj Srbiji koji su "presavili tabak" i EPS Distribuciju tužili Medjunarodnom sudu za ljudska prava.

Tužbu sudu u Strazburu Radule Todorović podneo je ovog proleća pošto je prethodno okončao postupke protiv EPS Distribucije zbog "nezakonitog isključenja struje po osnovu neovlašćene potrošnje" pred svim sudskim instancama u Srbiji - od Osnovnog do Ustavnog suda.

Todorović je kazao agenciji Beta da odgovor suda u Strazburu očekuje za otprilike godinu i po dana, ali da će do tada, kako je kazao, voditi pravnu borbu pred domaćim sudovima, jer je njegova prava EPS Distribucija prekršila po više osnova.

On je istakao da su problemi sa strujom i EPS Distribucijom za njega počeli nakon što je avgusta 2015. godine uložio prigovor na račun iz jula koji je iznosio 3.800 dinara.

"Smatrao sam da je to previše, jer preko leta struju zaista malo trošimo. Iz Distribucije niko nije reagovao na moj prigovor da nam neko krade struju ili da je strujomer neispravan, ali su zato došli 5. oktobra i isključili nam struju, bez da se ikome u stanu jave ili ostave neki dokument. Mi smo u prvi mah mislili da je neka smetnja, čak i u Distribuciji nisu odmah znali da mi kažu zbog čega nemamo struju jer smo bili u pretplati", kazao je Todorović.

Prema njegovim rečima, tek nakon odlaska od "vrata do vrata" u Distribuciji, saznao je da je isključen sa mreže zbog navodne krađe struje.

"Podneli su protiv mene krivičnu prijavu jer sam navodno jedan mesec krao struju, a ja sam na to uložio prigovor i protiv NN lica u Distribuciji podneo krivičnu prijavu kada su mi skinuli strujomer. Oni su doneli rešenje i fakturisali mi za navodnu krađu struje nešto više od 11.000 dinara. Taj iznos nisam platio i neću nikada, zato što nisam oštetio plombu i nisam krao struju", rekao je Todorović i dodao da je tako počela njegova borba za pravdu kojoj za sad ne vidi kraj.

Platio 50.000 dinara, ali struju nije dobio

Prema njegovim rečima, u junu ove godine dobio je rešenje u upravnom postupku kojim je dozvoljeno da mu se struja priključi i 18. juna sklopio je ugovor sa EPS Distribucijom i platio skoro 50.000 dinara za novo priključenje, ali do danas struju nije dobio, iako je trebalo da je dobije u roku od 20 dana.

On je rekao da se za neizvršenje rešenja već žalio Elektroenergetskoj inspekciji, a protiv Distribucije će podneti krivičnu prijavu.

"Osnovni problem je u tome što su u EPS-u svesni svog monopola i to koriste za ucenjivanje građana, a pravosuđe je nedvosmisleno naklonjeno tom javnom preduzeću. Kako drugačije protumačiti to što javni tužilac za tri godine ni na jedno od sedam ročišta nije mogao da dovede onoga ko je meni isključio struju i nije ispitao sve okolnosti", naglasio je Todorović.

Po međunarodnim konvencijama, dodao je Todorović, struja je osnovni uslov za normalan život, ali kako je kazao, u EPS-u tvrde da građani mogu da ostanu bez struje večno.

Todorović je rekao da je njegova četvoročlana porodica zbog isključenja struje morala da iznajmi garsonjeru i napusti svoj trosobni stan.

"Supruga i ja smo kao hronični bolesnici zbog svega ovoga dodatno pogoršali svoje zdravlje. Ipak, od svega što nam je učinilo ovo bezumlje državnih institucija, najviše boli ugroženo dostojanstvo i osećaj nepravde, ali nećemo odustati", rekao je Todorović.

U EPS Distribuciji nisu odgovorili na pitanje agencije Beta kada će porodica Todorović ponovo dobiti struju i zbog čega nisu priključeni na elektro mrežu iako su za to dobili rešenje u upravnom postupku.

"Forum": Slučaj Todorovića nije usamljen

U Centru za zaštitu potrošača "Forum" kazali su da slučaj Radula Todorovića nije usamljen i da im se zbog istih ili sličnih problema sa EPS Distribucijom građani svakodnevno obraćaju za pomoć.

Pravni savetnik Centra za zaštitu potrošača "Forum" u Nišu Profir Živković rekao je da se "Forumu" od 2013. godine do sada javilo više od 4.500 potrošača koji su ostali bez struje zbog starih dugova za struju ili navodne krađe struje.

"Od tog broja možda je desetak odsto građana uspelo ponovo da dođe do struje na određeni način, uz prihvatanje svih uslova, i onih koje treba i onih koje ne treba", rekao je Živković agenciji Beta.

On je naveo da je "Forum" evidentirao više od 300 potrošača koji su poput Radula Todorovića u upravnom postupku dobili rešenje o priključenju na elektro mrežu, ali struju ipak nisu dobili.

"Problem je što EPS Distribucija izdaje rešenje o priključenju ne sa namerom da priključi potrošače na mrežu, već sa namerom da namiri sve druge troškove, među kojima su i troškovi izmeštanja strujomera, što je njihova službena obaveza. To po Zakonu o zaštiti potrošača predstavlja obmanjujući i nepoštenu poslovnu praksu", istakao je Živković.

EPS Distribucija, dodao je Živković, poziva se na Zakon o energetici, ali suprotno Zakonu o zaštiti potrošača isključuje sa mreže zbog starih dugova i nepotvrđene krađe struje.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sloboda ili ništa

U Stradiji nema pravde za stomake gladne.

Voša

Auuu, toliki monopol u državi koja zeli u EU. Vojvođani, želim vam dobro veče

Mile

Za ovakvo ponasanje EPS a je odgovorna vlada i minstarstvo koja je zakon o energetici pisala po zelji EPSa da im se prevarno ponasanje ozakoni a iznude koje vrse karakterisu kao savesno poslovanje. Neverovatan broj kradljivaca pod koje EPS racuna i potrosace kojima su neispravni satovi a za koje je EPS odgovoran ili ovakvi slucajevi gde je nemoguce ustanoviyi ko je ostetio plombu a kradja na drugi nacin nije konstatovana je nista drugo nego pokusaj iznude i kradje potrosaca koji nemaju drugog izbora vec da plate sve sto im se trazi. Takve dugove koji su desetostruko uvecani u odnosu na mogucu potrosnju prikazuju kao gubitak i time knjigovodstveno prikrivaju kradje koje sami sprovode u okviru EPSa. Drzava takodje ima koristi od pdv ali ti iznosi su za drzavu i ako ne mali ipak bedni da bi se zbog njih dozvolilo krsenje prava i maltretiranje gradjana, kao i stavljanje na optizenicku stolicu i uz kampanju EPSa na stub srama, i ako su i sami svesni da na njemu moraju biti oni, ali imaju mogucnosti, podrsku drzave i medija kao i sredstava, da na njemu budu osteceni. Sudovi presudjuju u korist EPSa jer su takav nalog dobili od izvrsne vlasti a upucen je predsednicima sudova koji ih posle prenose na sudije. Vrhovni sud svojim presudama takodje pogoduje EPSu i nalogu politicara a na stetu gradjana a sudije su veoma je ponosne zbog svoje servilnosti i uvazenosti od strane politicara koji im cesto izlaze u susret. Tuzna slika Srbije i odnosa svih grana vlasti prema gradjanima koji zive u sve vecoj bedi za razliku od njih.

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Đurić: Tahiri je ministar laži - dokument originalan, dostavljen braniocima Srba 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protesti "Jedan od pet miliona" održani u Užicu, Valjevu, Šapcu... 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

CPJ: Vučićeva retorika je signal za napade na novinare 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Formirana Stranka slobode i pravde 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Održan protest "Jedan od pet miliona" u Nišu, tokom praznika tribine i štandovi 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tahiri: Vučić pokazao lažnu dokumentaciju u vezi sa istragom o ubistvu Ivanovića 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Razgovaraćemo sa neistomišljenicima, ali ne pristajem na ultimatume 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Miting "Budućnost Srbije" u Beogradu završen govorom Vučića i specijalnom pesmom 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Vesti

loader