Šabić pisao ministarki: Zaštititi lične podatke u katastru

Šabić pisao ministarki: Zaštititi lične podatke u katastru

Šabić pisao ministarki: Zaštititi lične podatke u katastru Izvor: N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je ministarski građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović pismo u kome ukazuje na nužnost da što pre otklone uočeni problemi u vezi sa zaštitom i obradom podataka o ličnosti u katastru.

Šabić je, kako je navedeno u saopštenju iz njegove kancelarije, inicirao da se ti problemi otklone izmenama i dopunama Zakona o državnom premeru i katastru.

"Brojni podaci o ličnosti imaoca prava, čine se dostupnim trećim licima bez valjanog pravnog osnova i bez vođenja računa o svrsishodnosti i srazmernosti", ukazao je poverenik Republičkom geodetskom zavodu nakon što je sproveo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Prema Ustavu RS i ovom Zakonu, pravni osnov obrade podataka o ličnosti može biti zakon ili pristanak osobe o čijim podacima je reč.

I Odlukom Ustavnog suda Srbije, donetoj u postupku koji je još pre nekoliko godina pokrenuo poverenik, potvrđeno je da se samo zakonom, a ne i podzakonskim aktom, može urediti prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje ličnih podataka.

Što pre uraditi odgovarajuće izmename i dopune Zakona o državnom premeru i katastru.

 Međutim, piše u saopštenju, u našoj praksi funkcionisanje katastra nepokretnosti, uključujući i izdavanje podataka iz katastra, zasniva se praktično na odredbama Pravilnika o izradi i održavanju katastra nepokretnosti, znači podzakonskog akta, i to akta donetog još 1999. godine, desetak godina pre donošenja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o državnom premeru i katastru.

"Ne dovodeći u pitanje, već naprotiv, podržavajući značaj načela javnosti, pouzdanja i pravne sigurnosti, koja Zakon o državnom premeru i katastru treba da obezbeđuje, smatram očiglednim da se njihovo ostvarivanje ne može i ne sme "obezbeđivati" primenom navedenog pravilnika", naveo je poverenik u saopštenju.

Potreba poštovanja Ustava i ostvarivanje i zaštite Ustavom i zakonom zajamčenih prava građana nalaže da se postojeća pravna regulativa u oblasti katastra nepokretnosti uskladi sa odredbama Ustava i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ističe on.

"To je potrebno uraditi što pre odgovarajućim izmenama i dopunama Zakona o državnom premeru i katastru. Pri tome se podrazumeva da se prilikom zakonskog propisivanja svrhe i načina obrade, odnosno vrste i obima podataka o ličnosti imaoca prava, odnosno mogućnosti njihovog činjenja dostupnim trećim licima, poput dokazivanja pravnog interesa lica, mora voditi računa o načelima iz člana 8. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a posebno o svrsishodnosti i srazmernosti obrade podataka o ličnosti", naveo je Šabić u saopštenju.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Dvadeset godina od bombardovanja zgrade RTS-a 08:35 h

08:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trivan i ambasador Švedske obeležili Dan planete Zemlje 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Požar na policijskom parkingu u Subotici, gorelo 17 privremeno oduzetih vozila 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Živimo u zemlji gde vlast zatire samu ideju o dijalogu 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Razgovor premijerke i sindikata nakon praznika, odlažu se protesti 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNS: Američki novinar se izvinio u ime SAD za bombardovanje RTS-a 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Varvarsko ubistvo radnika RTS-a, bombama odgovorili na TV program 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlasnica Kanala 9 već osam dana štrajkuje glađu i čeka odgovore, ali njih nema 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

loader