Vlada reagovala na prilog TV N1 o digitalizaciji u školama

Vlada reagovala na prilog TV N1 o digitalizaciji u školama

Vlada reagovala na prilog TV N1 o digitalizaciji u školama Izvor: N1

Vlada Srbije reagovala je na prilog TV N1 koji je sinoć objavljen na našem sajtu pod naslovom “Digitalizacija škola kasni, premijerka ipak optimista“.

Saopštenje Vlade Srbije prenosimo u celini:

1. Kako je bilo planirano i više puta najavljeno, sve osnovne škole su još prošle godine, zahvaljujući naporima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Telekoma Srbije, povezane na bezbedan internet preko Akademske mreže Srbije (AMRES). U toku je postavlјanje optičke infrastrukture i povećanje brzine interneta u svim školama gde je to potrebno, kao druga faza ovog projekta.

2. Uvođenje elektronskih dnevnika u škole započeto je prošle godine, kao pilot projekat, kada je ovaj sistem uveden u 560 škola, iako je inicijalno bilo planirano 100. Danas su elektronski dnevnici u upotrebi u 600 škola. Dakle, istina je da smo u odnosu na plan koji je više puta ponovljen javnosti, pa i na samom predstavljanju projekta u Drugoj ekonomskoj školi kada je bila prisutna i ekipa televizije N1, uradili više i to pre svega zbog interesovanja samih škola i nastavnika. Plan je da se do kraja ove školske godine elektronski dnevnici uvedu u sve škole. Nikada nije najavljeno niti je ikada bilo planirano da će elektronski dnevnici biti uvedeni u sve škole 1. septembra ove godine jer zašto bismo onda ovaj projekat započeli prošle školske godine kao pilot projekat?

Upotreba elektronskih dnevnika zahteva obuke nastavnika koje su u toku, a svi nastavnici u Srbiji biće obučeni zaključno sa 1. januarom 2019. godine. Direktne koristi ovog sistema su transparentnije ocenjivanje, upola je smanjen broj izostanaka u školama u kojima je elektronski dnevnik uveden i za tri četvrtine smanjeno vreme koje su nastavnici trošili na administraciju, a koje sada mogu da ulože u rad sa đacima.

3. Uvođenje digitalnih nastavnih sadržaja (udžbenika) u prvi i peti razred osnovnih škola, koji će đacima omogućiti da usvajaju znanja na interaktivan način i savladavaju digitalne veštine kroz učenje, započelo je ove školske godine, takođe kao pilot projekat u 2.000 učionica širom Srbije, kako je i najavljeno. Nastavnici u osnovnim školama već su obučeni, nabavljeni su računari i prateća oprema. Završena je javna nabavka za digitalne nastavne sadržaje i posle 1. oktobra bi trebalo da krene njihova upotreba.

4. Informatika je prošle godine uvedena u pete, a od ove godine i u šeste razrede osnovne škole kao obavezan predmet. Ova važna novina završena je nakon više od decenije bezuspešnih pokušaja i, zahvaljujući saradnji sa Fondacijom „Petlja“, na najbolji mogući način, tako da su danas deca u Srbiji među retkima u celoj Evropi koja u osnovnoj školi uče, na primer, Scratch i Python. Upravo je na ovo predsednica Vlade mislila kada je rekla da smo jedni od lidera u Evropi – a ta izjava je isečena i tendenciozno izvučena iz konteksta u samom vašem prilogu.

5. Ove godine su u gimnazijama u celoj Srbiji upisana 44 specijalizovana IT odelјenja, u 36 gimnazija, sa više od 800 učenika, što je čak pet puta više nego prošle godine. Ovo smo takođe uspeli da uradimo zahvaljujući saradnji sa Fondacijom „Petlja“ i Inicijativom digitalna Srbija. Ovo svakako nije dovoljno, ali je ogroman korak u odnosu na prošlu godinu, a svakako u odnosu na bilo šta što je u obrazovnom sistemu Srbije postojalo ranije.

6. Preko Kancelarije za upravlјanje javnim ulaganjima, završena je kompletna rekonstrukcija 108 školskih objekata, na teritoriji 70 gradova i opština, a ukupna vrednost ugovorenih radova bila je oko 3,5 milijardi dinara, od čega iz budžeta Srbije 2,9 milijardi i iz Fonda solidarnosti EU oko 600 miliona dinara. Da ne pominjemo da je ovo, kada je bilo inicirano od strane prethodne Vlade, bio jedan od projekata koji su najviše ismevani i kvalifikovani kao nebitni, jer zašto bi se Vlada bavila školskim toaletima, a danas se uglavnom na njega pozivaju svi koji žele da kritikuju Vladu što više nije urađeno. Kao poseban kuriozitet, s obzirom da nas stalno opominjete koliko škola u unutrašnjosti Srbije nema adekvatan toalet, želimo da navedemo neverovatnu činjenicu da je čak Filozofski fakultet u Beogradu, jedna od najelitnijih visokoškolskih ustnova, tek ove godine, zahvaljujući angažmanu i sredstvima Vlade Republike Srbije, izbacio čuvene “čučavce“ iz upotrebe i svojim studentima obezbedio civilizovane toalete. Ovaj primer možda i najbolje pokazuje u kakvom stanju je bila prosveta u Srbiji i koliko se pažnje posvećivalo i nastavnim programima i uslovima u kojima rade i uče mladi u Srbiji.

7. Škole se neprestano opremaju novom opremom, a trenutno se vrši nabavka 1.400 računara i 155 tablet računara. Za 600 škola u Srbiji trenutno se nabavlja 2.000 kompleta koji se sastoje od laptop računara, projektora i prenosnih kolica. Nažalost, ni ovo neće biti dovoljno da sve naše škole budu u potpunosti tehnički opremljene, ali je i to pokazatelj koliko se u škole ranije malo ulagalo i kakav je obrazovanje bio prioritet. Neverovatno je, s druge strane, da tada nije bilo velikih kritika, ali danas može da se priča o tome kako Vlada kasni jer nisu sve škole opremljene u roku od godinu dana, iako to niko nikada nije najavljivao.

8. Plan je da se, u saradnji sa EIB, implementira projekat “Povezane škole” (“Connected Schools”), kako je nekoliko puta najavila predsednica Vlade, u koji će biti uloženo 70 miliona evra za brzi internet i dodatno opremanje škola. Nikada, međutim, nije rečeno da je ceo kredit već realizovan i oprema nabavljena niti da će biti realizovan do početka ove školske godine. Ovo je kompleksan projekat koji traži vreme. Predsednica Vlade je najavila taj kredit, koji će biti realizovan poštujući sve procedure EIB kao referentne međunarodne institucije.

Reforma obrazovanja jeste jedna od najvažnijih reformi, koja prožima sve segmente društva. Iako često poželimo da ovu “globalnu trku“ trčimo još brže, realnost u kojoj je naš obrazovni sistem bio urušavan decenijama unazad, surovo nas opominje da je modernizacija stalni proces koji se nikada ne završava.

Urađeno je mnogo, ali je to tek početak promena. Teško je razumeti zašto se u nekim segmentima javnosti konstantno javlja potreba da se svi postignuti uspesi i rezultati predstave kao ništavni i zakasneli, iako bi svaki građanin njima trebalo da se ponosi s obzirom da Srbija konačno ide ispred mnogih drugih. Obrazovanje nikako ne bi smelo biti tema koja služi za političku borbu, jer je dobro obrazovanje osnova modernog društva.

Prilog TV N1 “Digitalizacija škola kasni, premijerka ipak optimista“ možete pogledati ovde.

Izvor: N1

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

boris 00

U Orascu i Ranilovicu kod Arandjelovca nema grejanje kako treba ,ima po jedan kompjuter i niko nije obucen za rad sa digitalnim dnevnicima.Cak direktor kaze da mu ne pada napamet da uvodi bilo sta dok ne bude obavezno.Dok u najvecoj skoli u Ar uvode digitalne dnevnike ali nastavnici moraju da vode i digitalni i rucno dnevnike pa nemaju vremena za cas jer dok sve upisu prodje 20 min

Burgija

Makedonci to imaju vec 10 godina. A ovi pricajy kao nesto novo. Imacemo letece papke i glave. Ludilo vlasti. Od lazi neznajy gde i kako

Tanasko

Reforma školstva je davno počela dodelom diploma koje-kome. Sada će to moći jednim klikom na dugme! Masovno diplomiranje! K'o ono nekad masovno pokrštavanje

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

360 stepeni o štrajku radnika Pošte 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesli Klark: Razumem animozitet prema NATO-u, ali interesi Srbije su na Zapadu 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojković: Država je okrenuta naopačke, najvažnija stvar - osloboditi građane 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija spremna da prihvati haške osuđenike uz međunarodni nadzor 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Omladina EPP: Bojkot neodgovorni čin koji bi mogao da šteti demokratiji u Srbiji 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas u Evropskom parlamentu: Srbija - zemlja ucenjenih, prebijanih, a i hrabrih 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bivši kosovski poslanik Zarif Beriša dobio poziv Specijalnog tužioca iz Haga 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ađijus: Pravosnažna presuda Ratku Mladiću do kraja 2020. 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

loader