Novi pravilnik predškolce vegetarijance ostavlja bez obroka

Novi pravilnik predškolce vegetarijance ostavlja bez obroka

Pravilnik o ishrani predškolaca koji je u aprilu stupio na snagu, predviđa da sva deca u vrtićima Srbije jedu isto, osim ako zbog zdravlja ili verskih ubeđenja ishranu ne moraju da koriguju. Kako to funkcioniše (ili ne) u praksi?

Izvor: N1

Meso - neka deca ga izbegavaju, jer ne vole ili su na isto alergična. Neka deca ga, pak, ne jedu iz uverenja. Kao ćerke Beograđanina Nenada Vukosavljevića. Zbog toga su u državnom vrtiću dobijale specijalne obroke ili su bezmesni ručak od kuće nosile same. I to je tako funkcionisalo tri, četiri godine, priča nam otac. Dok nedavno vaspitačice nisu saopštile - obrocima bez mesa u vrtiću došao je kraj.

"Mi smo pokušali da razgovaramo sa nutricionistkinjom koja nam je rekla da to ne dolazi u obzir i da nas zakon ne prepoznaje, te da ili ćemo da poštujemo pravila da dete jede meso ili ćemo da ispišemo dete iz vrtića", navodi Vukosavljević.

Situaciji je, naime, kumovao novi pravilnik o ishrani predškolaca koji su sačinili ministri prosvete i zdravlja. Dokument propisuje kakvi se obroci i kada služe u vrtićima, ali i u kojim slučajevima može doći do odstupanja od jelovnika.

Zdravlje i veroispovest - to su dva razloga zbog kojih vrtići mogu pripremati posebnu ishranu deci ili dozvoliti da ona od kuće sebi donose hranu.

"Mi smo se pozvali na verske razloge, oni su nama na to tražili da donesemo potvrdu iz verske zajednice", dodaje otac.

Na to predškolska ustanova nema pravo. Jer u pravilniku nema pravila da se religijski razlozi za specifičnu ishranu u vrtiću dokazuju potvrdom verske zajednice. Osim toga, Ustav je jasan: niko nije dužan da se izjašnjava o svojim verskim uverenjima.

"Niko ne može da primora i ne sme da nas primorava na to da se mi izjašnjavamo, niti nam pada na pamet da se javno izjašnjavamo o tome", kaže Vukosavljević.

Zato su se žalili Poverenici za ravnopravnost, koja je za N1 potvrdila da je pritužba stigla i da će doneti rešenje u roku od 90 dana. Podseća da je sličnih žalbi bilo i 2014. i 2015.

"Kada smo dali zapravo preporuku da predškolska ustanova treba da preduzme sve potrebne mere kako bi obezbedila ishranu dece i koja imaju zdravstvene probleme, kao i decu koja iz verskih ili drugih nezdravstvenih razloga imaju zapravo nespecifične zahteve u ishrani. Jer, naravno, mi kao država smo se svakako obavezali na otklanjanje svih vidova diskriminacije dece, što jeste standard u našoj državi, što, naravno, ne znači da se nećemo suočavati sa pojedinačnim slučajevima kršenja prava", kaže poverenica Brankica Janković.

U Sekretarijatu za dečju zaštitu Beograda brane se pravilnikom, a roditelji neće ni da čuju za meso na trpezi. Makar obroke pripremali i u vrtić donosili sami.

"Znači, ja ne jedem meso 28 godina mi smo se dobro raspitali ne želeći da iz neznanja ugrozimo zdravlje naše dece. Naša deca su savršeno zdrava, napredna. Hvala Bogu", kaže Vukosavljević.

Dok predškolska ustanova čeka versku potvrdu, porodica čeka mišljenje poverenice za ravnopravnost. Žive, kažu, vanredno, pa u zavisnosti od jela i užine dana, dete ili za vreme ručka izvlače ili u vrtić ne ide uopšte.

Komentari (112)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Рационалиста

Арапин купи ПКБ, одмах му отварају тржиште.

Molim objavite

Evropski zakon o pravima vegana Ova prava proizlaze iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Novija, Povelja o temeljnim pravima štiti vegane od nepravednog postupanja prema njima zato što su vegani. Kao manjinska grupa, vegani takođe mogu potraživati prava na temelju Akata koji se odnose na zaštitu manjina. Prema odredbama Evropskog suda za ljudska prava, sve zemlje članice dužne su sprečiti diskriminaciju te prema odredbama Lisabonskog ugovora ukloniti nejednakosti. Šta je zakonom zabranjeno: Viktimizacija zato što ste vegan. Uznemiravanje zato što ste vegan. Nepravedno postupanje prema Vama zato što ste vegan. Postupanje koje Vas dovodi u nepovoljan položaj zato što ste vegan. Takođe, zaštićeni ste od bilo kakvog neželjenog ponašanja koje: Krši Vaše dostojanstvo. Uzrokuje osjećaj poniženosti. Stvara degradirajuće, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Takođe, vegane štiti u Ustav R. Srbije Članovi 21, 23, 25, 43,45, 46, 48

Molim objavite

Botovi, hvala na minusima, zahvaljujući vama sada svako normalan zna da je moj komentar istina!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

UŽIVO: Procena epidemiologa - do kraja avgusta smirivanje situacije u Srbiji 09:54 h

09:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: Oko sokolovo kaznilo 305 vozača, cilj prestanak bahatog parkiranja 09:53 h

09:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin: Priština bi da administrativna linija bude granica 09:33 h

09:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Velebit o opoziciji: Živimo u prividu da su moguće promene s nekim ljudima 09:29 h

09:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radovanović o broju preminulih: Najveća podvala u istoriji srpske medicine 09:17 h

09:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vekić: U planu da se PCR testovi rade i u Užicu, Šapcu, Zaječaru i Kruševcu 08:55 h

08:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kuburović: Srbija nikada neće odustati od procesuiranja ratnih zločina OVK 08:11 h

08:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tiodorović: Mere daju rezultat, svi svesni da život mora da se nastavi uz virus 08:07 h

08:07 h  |  Vesti

loader