Novina za đake - drugi strani jezik ocenjuje se opisno

Novina za đake - drugi strani jezik ocenjuje se opisno

Za učenike osnovnih škola koji su ove godine krenuli u peti razred menja se status ocenjivanja drugog stranog jezika. Naime, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa da predmet pređe u izborni i da se ocenjuje opisno.

Izvor: N1

Nastavnici kažu da takva odluka nije dobra, jer će đaci, kako ističu, izgubiti motivaciju da uče. S druge strane iz resornog ministarstva odgovaraju - u toku su pripreme za imene i dopune Zakona.

Odličan, vrlodobar, dobar, dovoljan i nedovoljan su ocene koje đaci od petog do osmog razreda neće dobijati za znanje iz drugog stranog jezika. Status predmeta je promenjen u izborni, pa učenicima sledi opisno ocenjivanje. Zbog novog pravilnika, nastavnici kažu da su ogorčeni.

"Učenici će biti potpuno nezainteresovani, neće imati nikakvog motiva da uče, napreduju, to možemo da vidimo uostalom i sa predmetima koje imamo u osnovnoj školi koji se opisno ocenjuju, a to su veronauka i građansko vaspitanje,niko se tu ne uključuje specijalno", kaže nastavnica francuskog jezika Vesna Žarković.

Da bi učenici bili uključeni u nastavu i redovno učenje, Društvo za strane jezike i književnost traži da se izmenama zakona drugi strani jezik definiše kao obavezan nastavni predmet. To podrazumeva da se primenjuje brojčano ocenjivanje i da ocena utiče na opšti uspeh učenika.

"Naša deca uče za ocenu, onog trenutka kada vi ukinute ocenu iz drugog stranog jezika i kada taj jezik prebacite u izborne predmete koje mogu ili ne moraju da biraju vi ozbiljno uzdrmavate sistem obrazovni i otvarate prostor za postepeno ukidanje drugog stranog jezika u našoj nastavi u formalnom obrazovanju u nekom periodu od narednih godina", smatra Jelena Filipović iz Društva za strane jezike i književnost.

Iz resornog ministarstva poručuju da su u toku pripreme za imene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojim su obuhvaćena i nova rešenja za ocenjivanje drugog stranog jezika.

"U susret zakonskim izmenama, Ministarstvo prosvete je uputilo dopis direktorima osnovnih škola na teritoriji Srbije da se u sadašnjem petom razredu tokom prvog polugodišta školske 2018/2019 godine drugi strani jezik ocenjuju dvojako - brojčano i opisno", navode iz Ministarstva prosvete.

Obavezni drugi jezik u školama u Srbiji, uveden je reformom obrazovanja iz 2003. godine. Od tada učenici imaju priliku da uče dva strana jezika, među kojima su engleski francuski, nemački, španski, ruski i italijanski za koje su dobijali brojčane ocene.

POVEZANE VESTI

Komentari (42)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

qq

E moji profesori, motivacije je ocena... Nije vam palo na pamet da malo poradite na motivaciji? Svaka čast izuzecima, ali mogu reći iz sopstvenog iskustva, mali broj profesora se trudi, ostali otaljavaju. Sećam se svoje osnovne škole. Nastavnici srpskog, engleskog i matematike ne znam da li su 10 minuta od časa provodili u učionici. Ostatak vremena su blejali i pušili (tad bilo dozvoljeno) u nekim svojim zajedničkim prostorijama. Nisu ni ostali bili mnogo bolji. U proseku su dnevno efektivno radili pola sata, ako i toliko. Sem ako nabavku cigara i kuvanje kafe ne svrastavate u pripremu za čas. Skoro i ja provedoh neko vreme kao profesor u nekim beogradskim skolama. Ako nije još i gore nego "u moje vreme".

profesor

Pa, drage kolege, ako se sećate metodike na fakultetima - motivacija učenika za učenjem ne bi trebala da bude samo ocena. Potrudite se da motivišete dete da nauči taj jezik zato što mu treba, a ne da nabuba za neku tamo ocenu. Ministarstvo bi u potpunosti trebalo da definiše načine ocenjivanja od Osnovne škole pa sve do fakulteta. E, to bi dovelo do reforme obrazovanja. Ko me razume, shvatiće.

Milan

O čemu pričate? Zašto bi se ja kao učenik trudio da učim još nešto ako ne moram? Nemački sam najbolje naučio u osnovnoj jer sam imao odličnu mladu i strogu nastavnicu. Bukvalno sam pričao na nemačkom, a onda sam upisao gimnaziju. Em sam imao lošu ocenu, em sam sve zaboravio. Ako nije obavezno onda izbaciti, ako je obavezno onda oceniti. Sećam se besmislenog časa astronomije.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ljajić: Rekao sam da neću u vladu, a ne da ću prestati da se bavim politikom 09:56 h

09:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Spaić: Deluje da Tužilaštvo reaguje selektivno, dobija naloge od medija i botova 09:22 h

09:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Goste "Utiska" nije iznenadio sekretar, Rakić Vodinelić smatra - inicirao Vučić 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Društvo sudija: VSS, DVT i RJT da reaguju na neprimerene napade vlasti i medija 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državni sekretar: Uvesti eksternu kontrolu pravosuđa, npr. da Vučić bira sudije 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novosađani već godinu i po dana bez doma: Zidovi porušeni, a imovina pokradena 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani zabrinuti zbog požara na deponiji, Vesić uverava - to je uobičajeno 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dijalog o Kosovu teško da će biti nastavljen uz takse i jedne i druge izbore 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

loader