Dačić u Berlinu: Za Srbiju ključna stabilnost u regionu

Dačić u Berlinu: Za Srbiju ključna stabilnost u regionu

Dačić u Berlinu: Za Srbiju ključna stabilnost u regionu Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Berlinu, na ceremoniji obeležavanja 20 godina Registrovanog udruženja berlinskih privrednika "Berlinski privredni razgovori", u učestvovao je u diskusiji "Zapadni Balkan u Evropi – mogućnosti i izazovi" i istakao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu.

Unapređenje dobrosusedske i uzajamno korisne saradnje, predstavlja condicio sine qua non ukupne spoljne politike Srbije, istakao je Dačić. 

Kako je istakao, Srbija čvrsto veruje da je EU najbolji okvir za sve zemlje regiona i da će se u njoj najlakše ostvariti pojedinačni interesi svake zemlje ponaosob. Procesi evro-integracije, jačanja regionalne saradnje i unutrašnjih reformi u zemljama Zapadnog Balkana su u velikoj meri komplementarni. Evropska perspektiva Zapadnog Balkana suštinski je uticala na unapređenje regionalne saradnje i doprinela da se mnoga otvorena pitanja rešavaju dijalogom, ocenio je Dačić. 

"Kriza sa migrantima, nepoznanice koje je doneo "Bregzit", kao i dileme koje je otvorila diskusija o budućnosti EU predstavljaju izazove bez presedana za Evropsku uniju, ali i za naš region. Jačanje uzajamnih veza i stavljanje akcenta na ono što nas povezuje, je "dobitna kombinacija" za svaku zemlju pojedinačno, ali i region kao celinu", ocenio je Dačić. 

On je ponovio da je Srbija opredeljena da u odnosima sa susedima i zemljama regiona promoviše "pozitivnu agendu" - orijentisanu ka budućnosti i nastoji da se u odnosima sa svim zemljama regiona težište stavi na razvoj ekonomske i drugih vidova uzajamno-korisne saradnje. 

"To bi moglo da doprinese stvaranju povoljnije ukupne klime u regionu, a time i da olakša rešavanje nagomilanih nasleđenih pitanja", ocenio je Dačić. 

Upravo iz tih razloga, kako je iszakao, Srbija je snažno podržala nemačku inicijativu za pokretanje tzv. Berlinskog procesa i sa velikom posvećenošću učestvovala u svim njegovim aktivnostima. 

"Za Srbiju "agenda povezivanja" predstavlja jedan od ključnih stubova Berlinskog procesa u celini, naše međusobne saradnje u regionu, kao i saradnje sa državama članicama EU koje su deo Berlinskog procesa, ali i sa Evropskom komisijom." 

Dačić je izdvoji nekoliko postignutih rezultata u okviru Berlinskog procesa.

Ivica Dačić Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Kako je naveo, uspostavljena je Regionalna kancelarija za saradnju mladih, sa sedištem u Tirani, zaključen je Sporazum o osnivanju Transportne zajednice u JIE, sa sedištem u Beogradu, koja bi trebalo da počne sa funkcionisanjem do kraja godine i uspostavljen Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF), sa sedištem u Trstu, koji predstavlja i zastupa interese oko 350.000 kompanija.

"Spremnost na saradnju koju Srbija pokazuje u izgradnji regionalne saobraćajne infrastrukture jeste još jedan od načina na koji pokazujemo opredeljenost za mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Za nas je, u tom smislu, izgradnja autoputa Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač jedan od ključnih prioriteta", rekao je Dačić. 

On je dodao da će u narednom periosu akcenat biti stavljen i na realizaciju drugih infrastrukturnih projekata, poput rekonstrukcije i modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad, Beograd-Budimpešta, Beograd-Niš i Beograd-Bar, kao i na završetak obilaznice oko Beograda, odnosno na radove na Savi i Dunavu kao glavnim plovnim putevima, za čiju realizaciju su neophodna odgovarajuća finansijska sredstva. 

Dačić je istakao da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

"Srbija želi da sa Nemačkom dodatno unapredi i produbi ekonomske veze, jer smo uvereni da upravo u toj oblasti možemo da, u dogledno vreme, postignemo još bolje rezultate, istakao je on i naglasio da u Srbiji posluje preko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju oko 47.000 radnika".

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neutralan

E i ovaj Dacic kad je u inostranstvu i sa nekim strancem ima drugaciju pricu i ton a kad je u Srbiji to je potpuno drugacija jetorika i mnogo je ljut i drzak na sve.

E-krem

Kljucno je biti na vlasti.Briga te u kakvoj Srbiji a za okolinu pride.Zapravo tebe je briga ako se sve smiri jer znas samo za svadje i rat.

Sojic

Nisi ti kriv.Kriv je Tadic sto te povampirio!

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Miletić: Opozicija mora da se izjasni po pitanju Kosova i EU 09:37 h

09:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mediji: Direktor Železnica Srbije podneo ostavku 09:36 h

09:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pretežno sunčano, posle podne prolazno naoblačenje, temperatura do 15 stepeni 07:50 h

07:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Predsednik Odbora čeka sugestije iz vrha vladajuće koalicije za izbor poverenika 07:35 h

07:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šreder: Realno da Srbija do 2025. uđe u EU 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Naprednjaci organizovali skup o prevenciji gripa u Nišu 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Nećemo izaći ni na redovne izbore ako se ništa ne promeni do tada 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj o razgraničenju: Etnička podela nije realan scenario 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

loader