Skup: Istopolni brakovi nisu luksuz i ne nanose štetu

Skup: Istopolni brakovi nisu luksuz i ne nanose štetu

Skup: Istopolni brakovi nisu luksuz i ne nanose štetu Izvor: AAP/Lukas Coch/via REUTERS

Zakon o registraciji istopolnih zajednica nije luksuz, a njegovim usvajanjem bi se unapredio položaj većeg broja građana u Srbiji, ocenjeno je na međunarodnoj konferenciji u Beogradu koja se održava u okviru Beogradske nedelje ponosa.

Jelena Vasiljević iz organizacije Labris kazala je da su još 2011. godine pripremili nacrt zakona, za koji su sada oformili novu radnu grupu koja je unapredila njegove odredbe, a koji u narednih mesec dana planiraju da obrazlože predstavnicima vlasti.

"Međutim, čim se objavi priča o registrovanom partnerstvu i čim se čuje 'gej brakovi', država se povuče pet koraka unazad", rekla je Jelena Vasiljević.

Direktor za Evropu organizaije Civil Rights Defenders-a Goran Miletić ocenio je da je sada pravo vreme da se donese zakon o registraciji istopolnih brakova.

"To nije eskluzivitet, to nije luksuz, taj zakon ne nanosi štetu nikome, jer neće niko izgubiti ako ja ili neko drugi može da registruje svoju zajednicu i zaštiti svoja prava", rekao je Miletć.

On je podsetio da su 2013. godine organizovali sastanak sa predstavnicima vlasti kojima su tada predstavili Nacrt zakona koji je uradio Labris i da je tada naišao na "veliko odobravanje".

"Ako se načelno slažemo da smo protiv diskriminacije, onda ne možemo da ostavimo neregulisana prava dva muškarca ili dve žene koji žive u zajednici", kazao je Miletić.

Ukazao je i da je na osnovu Akcionog plana i strategije prvencije i zaštite predviđeno da se do 2017. godine zarši nacrt zakona.

Prema njegovim rečima, usvajanje takvog zakona je i međunarodna obaveza Srbije, posebno kada se ima u vidu da je Evropski sud za ljudska prava doneo presudu kojom je omogućio sklapanje istopolnih brakova u zemljama EU u kojima je to dozvoljeno i obavezao ostale države članice da takve brakove prihvate.

Savetnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Tatjana Jokanović kazala je da je 15 zemalja EU usvojilo propise kojima se regulišu istopolni brakovi, da je 11 prepoznalo istopolne zajednice, među kojima je i Hrvatska, a da se ostale zemlje nisu postigle koncenzus o tom pitanju.

Ona je kazala da istraživanja poverenika pokazuju da 12 odsto građana pripadnike LGBT+ zajednice vidi kao najdiskriminisanije u društvu, a da od ukupnog broja pritužbi 6,6 odsto stiže zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

"To je dokaz da se takva diskriminacije retko prijavljuje i mi moramo da podstaknemo dijalog u društvu, jer su različita tumačenja plod nerazumevanja", kazala je Tatjana Jokanović.

Jovanka Todorović iz organizacije Gayten-LGBT objasnila je za agenciju Beta da zakon o registraciji istopolnih zajednica, zapravo znači rešavanje većeg broja problema ljudi iste seksualne orijentacije koji već žive u zajednici.

"U prvom redu reguliše se pravo na izdržavanje, dakle ako jedan partner nema posao da ga drugi partner izdržava. Takođe daje pravo nasleđivanja i omogućio bi posete bolnicama ili na primer zatvorima, na šta do sada nisu imali pravo jer nisu tretirani kao članovi porodice", kazala je Jovanaka Todorović i dodala da nacrt zakona ne omogućava usvajanje deteta partnera.

Međunarodnoj konferenciji su prisustvovali predstavnici brojnih nevladinih organizacija, među kojima iz Crne Gore, Hrvatske i Grčke, profesori Kolumbija univerziteta, ali ne i predstavnici države.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Batanidza

Како не наносе штету. А где је ту рађање и повећање броја становника за шта се кобајаги залаже ова влада, што се види и по овим законима о породиљама.

Bojan

Brak istopolnih osoba jeste brak, samo ne heteroseksualni! Glasam za.

Син Драган

Брак истопполних особа није брак.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Crvena linija o istopolnim zajednicama i zakonskoj regulativi u regionu 17:56 h

17:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mogerini: Uprkos teškoćama, idemo ka pregovorima Srbije i Kosova 17:28 h

17:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ispitana dva pripadnika OVK - jedan kao osumnjičeni, jedan kao svedok 17:02 h

17:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ružić: Predrasuda je da se u Srbiji zakoni ne primenjuju adekvatno 15:51 h

15:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen zbog sumnje da je iz kuće u Svilajncu ukrao 56.000 evra 15:44 h

15:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Većina građana Kosova za nastavak dijaloga Prištine i Beograda 14:55 h

14:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

DJB: Protesti će se osuti ako ih preuzmu političari i pritisak na SNS će nestati 14:26 h

14:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Godišnji izveštaj za 2018: Sve ugroženija ljudska prava u Srbiji 14:07 h

14:07 h  |  Vesti

loader