Novi pravilnik za škole - uz sveske i olovke nekome i metla

Novi pravilnik za škole - uz sveske i olovke nekome i metla

Nova školska godina - novi i Pravilnik Ministarstva prosvete za osnovne i srednje škole. Predviđa novi način kažnjavanja nedisciplinovanih učenika. Dosadašnjem sistemu ukora dodaje se i takozvani "društveno-koristan rad" - za svaki prestup, biraće se odgovarajući radni zadatak sa liste koju je preporučilo Ministarstvo.

Može li nova disciplinska politika povećati bezbednost u školama ili je, tek pucanj u prazno?

Izvor: N1

Uz sveske i olovke, nekima od njih uskoro bi mogla da zatreba i metla - jer u rukama neposlušnih učenika, rekvizit tetkica postaje školski pribor. Ko zasluži ukor, dobija i radni zadatak, a sve po propisima novog Pravilnika Ministarstva prosvete.

"Cilj određivanja društveno-korisnog odnosno humanitarnog rada u školama koji se ostvaruje u skladu sa ovim pravilnikom, jeste prevencija nepoželjnog i društveno neprihvatljivog ponašanja učenika kroj razvoj poželjnih i pozitivnih oblika ponašanja", navodi se u pravilniku.

Takozvani "društveno-korisni zadaci" dodeljivaće se po principu teži prestup - stroža kazna.

Blaže mere propisuju se za nošenje neprikladne odeće, prljanje školskih prostorija, ometanje nastave i slično. U teže prestupe spadaju psihičko i fizičko nasilje, prepravljanje ocena u dnevniku, donošenje alkohola, narkotika, pirotehnike, pa čak i oružja.

Princip lečenja boljki srpskog školstva naizgled je jednostavan - ko uprlja učionicu, mora da je ukrasi; ko uvredi druga, piše sastav o ljudskim pravima.

 Kazne za teže prestupe mogu biti čišćenje podova, ili učešće u aktivnostima kroz koje se uči izbegavanje problematičnog ponašanja. Problematični učenici mogu da se iskupe i radom u organizacijama poput Crvenog Krsta ili Svratišta.

Ako učenik pretuče vršnjaka moraće da mu pomogne da do kuće odnese torbu i da mu se nađe pri pisanju domaćeg zadatka.

"Sve ono što treba da radimo inače, da radimo sa decom, da ona budu odgovorna, da pomažu drugoj deci, da govore o nenasilju, da drže predavanja, da sređuju za sobom, da srede učionicu, oni sve to predstavljaju kao kaznu. Dakle ono što je zapravo normalno i što bi ttrebalo da bude u školi njnormalnije, da se družimo, da pomažemo jedni drugima, da vodimo računa o stvarima, o opremi, mi sada posmatramo kao kaznu", kaže Saša Stefanović iz Udruženja roditelja.

Kako god ih zvali, zadaci će se odvijati pod budnim okom nastavnika. I to i van radnog vremena i tokom vikenda - propisano trajanje je od 15 do 45 minuta dnevno, od 4 do najviše 16 dana uz pauze. To je moguće na papiru, ne i u praksi - kaže struka.

"Znači, učenik pogreši nešto, bude kažnjen, kada učenik bude realizovao taj svoj društveno-koristan rad mora da prisustvuje i nastavnik. Znači i nastavnik je kažnjen automatski zato što je učenik nešto napravio", kaže Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Za primedbe koje su se našle u ovom prilogu - u Pravilniku o disciplini nije bilo mesta. Dokument sastavljen bez konsultovanja nastavnika i roditelja, stupa na snagu 15. septembra.

POVEZANE VESTI

Komentari (68)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stefan

Da, naravno da i ucitelj / nastavnik treba da prisustvuje (bude kaznjen) kada ucenik napravi prestup, jer mu je posao da vaspitno-obrazovnim radom i pedagoskim sredstvima spreci da do incidenta uopste i dodje. Ukoliko u tome nije uspesan, svakako ga treba motivisati. Da citiram cezara "Tvoji nedostaci kao sina su moj propust kao oca". Isto vazi i u prosveti.

Stefana

Vama sve što je novo smeta. Da, radne akcije i volontiranje, razumevanje i pomaganje među učenicima trebalo bi da budu normalna svakodnevnica i trebalo bi ih podsticati, a ne da predstavljaju kazne za školske prekršaje. S druge strane ovo vreme nije normalno, te ja pitam šta raditi sa razmaženom decom novokomponovanih roditelja, koja su učena da ne poštuju školski autoritet, i ćije su greške nagrađivane?

Vesna

Ova država definitivno nije normalna. Zar RAD da bude KAZNA? U ozloglašeno Titovo vreme svi srednjoškolci imali smo bar jedne subote u mesecu obavezu tzv. društveno korisnog rada. Zavisi šta je trebalo raditi u Novom Sadu i okolini. Na primer, odlazili smo u (sada, naravno, nepostojeću) Fabriku konzervi "Kulpin", sa svojim razrednim starešinama, koji su nadgledali da li radimo ili se šegačimo, da prebiramo povrće, odvajamo trulo od zdravog.., čistili školske terene... Takođe, jednog surovo kišnog i blatnog oktobra, srednjoškolci, studenti, vojska zajedno smo brali kukuruz na imanjima kombinata, da spasavamo rod da ne istruli. U SAD deca najbogatijih ljudi rade razne poslove za džeparac, a naša uglavnom sede po kafićima ili bulje u mobilni, "Zadrugu", "Parove". Prosvetari, pamet u glavu, prvo što će deca uraditi šegačiće se sa "kažnjenim" drugarima i, naravno, smatraće da je RADITI takve poslove SRAMOTA!!!????

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Trivan: Vazduh promenljivog kvaliteta, građani da veruju Agenciji 12:27 h

12:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srpski državljanin u karantinu u Indiji zbog sumnje na koronavirus 12:13 h

12:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na suđenju Jeličiću advokati odbrane zatražili izuzeće sudije 12:01 h

12:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani, organizacije i javne ličnosti i danas poručuju #DaSeVidiN1 11:54 h

11:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić u Mrkonjić Gradu: Subvencije za privrednike, novac za škole i mamograf 11:14 h

11:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slobodan Petrović podneo ostavku na mesto predsednika SLS 11:10 h

11:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Napad na N1 predvodi Brnabić, nalogodavac Vučić 11:07 h

11:07 h  |  Vesti

loader