Kostić: Najskuplja srpska reč je budućnost, a ne Kosovo

Kostić: Najskuplja srpska reč je budućnost, a ne Kosovo

Kostić: Najskuplja srpska reč je budućnost, a ne Kosovo Izvor: N1

Najskuplja srpska reč je budućnost, a ne Kosovo, izjavio je u intervjuu FoNetu predsednik SANU, profesor Vladimir Kostić, koga najviše plaši da bi "atmosfera straha" i "spirala nasilja" na ovim prostorima, iako "ne samo ovde i iako nismo samo mi isključivi krivci", mogla da se "okrene u neku vrstu završnog konflikta među nama samima".

Napominjući da govori u lično ime, kao pojedinac, a ne ispred SANU, akademik Kostić je u serijalu Kvaka 23 novinarki Danici Vučenić rekao da ukoliko dve zajednice, Srbi i Albanci, "u progresivnom smislu ne prihvate jedni druge, i sa ovim i bez tih granica, rat će se dogoditi". On je predočio da smo, "hteli, ne hteli, mi komšije i ne možemo da 'odveslamo" iz ovog prostora".

Zato bi, prema njegovom mišljenju, pored granica, trebalo uzeti u obzir čitav niz drugih elemenata, pa i taj da između dve etničke celine postoji jedna "diluvijalna strašna mržnja, koju sutra neće sprečiti ni granice".

Kostić tvrdi da rešavanje problema "mora da sadrži ozbiljne elemente, poput kooperacije obe strane, u smislu zajedničkih projekata, od zajedničke granice, možda i zajedničkog tržišta", ali u ovom trenutku nema želje koja bi vodila u pravcu pomirenja ni na jednoj strani.

Jedna od prepreka je i "iracionalnost koja dovodi do partokratskog obračuna", viđena pre neki dan i u Skupštini Kosova, ukazao je Kostić.

On misli i da "mi i taj narod na Kosovu albanske etničke pripadnosti predstavljamo samo korisne idiote u igrama moći velikih".

Hteli, ne hteli, mi smo komšije i ne možemo da odveslamo iz ovog prostora

 Kostić tvrdi da danas u svetu "nema konzistetnosti", jer su "političke odluke diktirane isključivo onim što je vojna i ekonomska moć", koju smo, u jednom trenutku, i mi osetili kroz surovost koju su bomabrdovanjem pokazali prema ovoj sredini.

On je ukazao i na mogućnost "meke izolacije" onih koji se suprotstave "ekskluzivnostima" da se na Balkanu ništa ne menja.

Prema stavu Kostića, međunarodna zajednica ne dopušta "neku vrstu ozbiljnijeg razgovora, niti nešto što bi bila nova konferencija na kojoj bi se po novim principima razgovaralo o tome kako prekomponovati, ne mape, nego suštinu Balkana".

Uz podsećanje da je svojevremeno EU, isključivo iz svoje političke konjukture, primila u članstvo one "koji nisu ispunili ni početne zadatke", Kostić je prokomentarisao da je gotovo "karikaturalno da oni koji su prešli sve rubikone govore danas o principijelnosti".

U taj kontekst on je smestio i izjavu kancelarke Angele Merkel koja se izjasnila protiv ideje o razgraničenju između Srbije i Kosova i konstatovao da je "ovde poremećeno pravo da se govori o svetosti granica, jer su one presečene na svim nivoima, zato što je jedna sila, u kompleksnom smislu reči, to htela".

"A mi, imajući iluziju da nas neko štiti, u naučenoj bespomoćnosti, čekamo da nam neko donese rešenje, da nam donese oslobođenje ili konačno ropstvo", procenio je Kostić i priznao da ga muči "nekoliko strahova".

Izvor: FoNet

Kako je objasnio, posebno strah da je "ovaj prostor možda kroz istoriju postao nekakav 'korisni idiot', na kome ćete oštriti svoju principijelnost, biti prema njemu, ako je potrebno, i surovi, ukoliko je to bitno za jedinstvo oko određene ideje".

"Neka sutra pljuju po meni, ali hoću da kažem da se plašim da ne postanemo prostor za podmirivanje izvesnih političkih računa sa jednom nezadovoljnom Turskom, ili možda nekakvo eventualno zaleđe američkog uticaja ili neka vrsta rezervoara za pripremu onih kojima će biti dozvoljeno da, u ideji koncentričnih krugova u Evropi, iz migrantske kvote pređu u civilizovane sredine", precizirao je Kostić.

Ukazujući da mu se ideja o koncentričnim krugovima EU gadi i da je taj izraz rasistički, on je, s druge strane, uočio da "na ovim prostorima realnost odavno nema šta da traži i da neprekidno živimo u vrsti gipsanog modela".

"Primetio sam da navođenje realnosti, i to ne samo po pitanju Kosova i Metohije, čak i kod mojih dragih prijatelja proizvodi anksioznost, pa i ljutnju", rekao je Kostić, uz slikovit opis ovdašnjeg vaspitanja koje je proizvelo da sebe vidimo kao "najbolje, najveće, najznačajnije, arhetipske junake koji znaju šta treba da urade kroz istoriju".

Kostić je opisao tri problema koja su, po njemu, dominantna u našem društvu, među kojima je na prvo mesto stavio "suludu partokratsku isključivost", koja nije imanentna samo današnjoj Srbiji, ali je dovela do to toga da "verbalni građanski rat traje ovde jako dugo".

Prema njegovom objašnjenju, drugi problem je "personalizacija svake vlasti", koja je "oličena u figuri vođe, po principu 'zna baja šta radi', uz prateće rituale podaništva, vidljivog i danas".

"I ovim što ću reći ne oslabađam nikog, pogotovo ne one koji su lideri i koji imaju istorijsku odgovornost, ali u svojoj hipokriziji mi ovde 'zakonito' stvaramo lidere i kreiramo takav sistem, koji bez obzira da li nekog smenimo, proizvodi političku naviku da bude zloupotrebljen, uvek na isti način, ukoliko ne dođe neko ko će tome moći da se suprotstavi", ocenio je Kostić.

Kao treći problem, on je označio "nekritičko precenjivanje sopstvenih dometa, koje gotovo histerično nekada upada u samoruženje i samoporicanje, kao da smo najgori narod Evrope", što je besmislica.

U tom kontekstu, Kostić smatra da je jedino lekovito "pokušaj da se govori istina".

Kostić je, govoreći o različitom odnosu u društvu prema Kosovu, naglasio da "ne može da prihvati ni stavove onih koji kažu da sve treba precrtati, jer tamo imamo ljude i istorijske i kulturne spomenike, ali da mu, s druge strane, nisu jasni ni ljudi koji će zažmuriti i reći da je Kosovo naše, jer je reč o iluziji".

udući da je pre tri godine izjavio da Kosovo ni de fakto, ni de jure više nije u rukama Srbije, Kostić objašnjava da ni tada nije rekao "dajte Kosovo, već da dostojanstveno napustimo iluziju da možemo povratiti političku kontrolu nad tom teritorijom".

On ističe da je "najskuplja srpska reč budućnost, a ne Kosovo" i podseća "da smo već jednom bili surovo kažnjeni kada nismo shvatili da je srušen Berlinski zid".

Kostić se boji da ni sada ne razumemo okolnosti, "zgađen hipokrizijom, i našom i međunarodne zajednice", i poziva da napustimo "naše mantre" i "pokušamo da razgovaramo čak i o stvarima koje nam se čine gotovo neverovatnim".

Već jednom smo bili surovo kažnjeni kada nismo shvatili da je srušen Berlinski zid

 Prema njegovom objašnjenju, SANU nije poput Vojske i Crkve hijerarhijski ustrojena, niti je politička stranka da bi imala jedinstven stav o bilo kojem pitanju, uključujući i Kosovo.

Akademija je "skup ukletih, usamljenih pojedinaca i ne mogu i ne želim da ih teram da glasaju za jedan stav", rekao je Kostić, ali je istakao stav akademika da "žele da učestvuju u diskusijama i da su ohrabreni da kažu šta misle".

Predsednik SANU ne zna da li je njegov stav o Kosovu u okviru Akademije "manjinski", ali primećuje da danas "taj stav izgovara svaki državni službenik u mnogo dramatičnijem i gorem obliku".

Na pitanje da li najviši državni predstavnici pitaju ili se konsultuju sa SANU o aktuelnim državnim i nacionalnim pitanjima, Kostić je odgovorio negativno, ali je naglasio da je "važno uspostaviti komunikaciju".

Kako je rekao, "pre svega je važno da se uspostavi dijalog na nivou parlamentarnih stranaka, jer su akademije institucije koje, u političkom smislu, moraju na izvestan način da budu eksteritorijalne, ne da nemaju stav, već ne mogu da budu za ili protiv ovih ili onih".

Kostić je, međutim, uočio da se "društvo nalazi u jednoj gotovo šizofrenoj disocijaciji" i podsetio da su "u jednom periodu desne stranke otimale mantre i ideje levih stranaka ili građanskih", dok ga danas čudi da "neke građanske i leve stranke gotovo preuzimaju vokabular desnih".

On je za sekularnu državu i veruje da je budućnost jedini zavet, ali ne može da prihvati ni to da se Crkvi osporava da izrazi stav, pogotovo što je u pojedinim periodima na Kosovu bila zapravo "jedina nacionalna institucija koja je ostala uz taj narod".

Upitan da li je ta budućnost u EU, on je odgovorio "ok, ako je moguće", ali je pozvao da se "sakupimo" i razmotrimo naše greške, iluzije i alternative, jer je Srbija u ovom trenutku "usamljena" i nalazi se u "najstrašnijem geopolitičkom okruženju".

POVEZANE VESTI

Komentari (29)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Obilic

Pa recite gsn.Kosticu jeste li ili niste za samostalnost ili pomodarski-razgranicenje.Da vas sledimo.Vi ste nase najumnije glave.Trebalo bi?!

Obilic

Kako se to bas tako dogodi da Predsednik SANU da izjavu bas na danasnji dan?Verujem u "slucajnost".

Ja

Akademik je u svemu u pravu, sem da nismo shvatili da je Berlinski zid pao. Shvatli smo na vreme i sačuvali ga u Srbiji. Problem je u tome što to retko ko shvata, ili sme da kaže da je tako.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Grenel sa Tačijem: Moramo da napredujemo, to uključuje i odustajanje od taksi 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Žigmanov: Hrvati u Srbiji žive u strahu jer su najomraženija manjina 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić za Blic: Težak razgovor sa Đukanovićem, pozicije veoma udaljene 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktor Rojtersovog instituta: Moćnici bi svim sredstvima da kontrolišu medije 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

SzS: Potpuno smo jedinstveni u bojkotu lažnih izbora i borbi za promenu sistema 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Indeks demokratije "Ekonomista": Srbija pala za pet mesta tokom 2019. 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Sporazum o avio liniji ekonomski aranžman, ima i političkih elemenata 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Udružili se Albanci s juga Srbije, očekuju tri poslanika u parlamentu 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Vesti

loader