Elektronski dnevnik u školama, roditelji još bez pristupa

Elektronski dnevnik u školama, roditelji još bez pristupa

U školama u Srbiji se nastavlja sa programom uvođenja elektronskih dnevnika. Takav dnevnik se koristi u 649 škola. U resornom ministarstvu kažu da je projekat koštao 1,6 miliona evra i da bi obuka do kraja godine trebalo da se sprovede i u ostalim školama.

Izvor: N1

S druge strane, prosvetari ocenjuju da se uvođenjem elektronskih dnevnika u prosveti problemi samo gomilaju. Poručuju - mnoge škole nemaju osnovne uslove za takav rad.

Korisničko ime i šifra uskoro će otvarati knjigu bez koje generacije nisu mogle da zamisle nastavnike i od koje su đaci strepeli. Jer tradicionalni školski dnevnik uskoro odlazi u istoriju. Opravdani, neopravdani, ocene i ukori unosiće se u kompjuter.

"Elektornski dnevnik je još jedna u nizu magičnih reči koje bi trebalo u srpskoj javnosti, naročito u prosvetnoj, da stvore neki efekat kulturnog šoka, pa da svi sada zastanemo pred tim veličanstvom rešenja naših problema u obrazovanju", kaže nastavnica srpskog Vesna Vojvodić.

Uvođenjem elektronskog dnevnika problemi će se još više gomilati, upozoravaju nastavnici. Kažu da školama nedostaju računari, a prosvetnim radnicima obuka. Problem su, tvrde i pritisci pojedinih direktora koji, kako objašnjavaju, traže da se zbog elektronskog dnevika učenici ocenjuju i van časa - iz zbornice, pa čak i od kuće.

"I to je i neetično, jer po našim prosvetnim zakonima, svaka ocena koju učenik zasluži, mora da bude objašnjenja, opravdana, obrazložena i uneta pred učenikom kom smo tu ocenu obrazložili. Zakon još ne prepoznaje razliku između elektronske i papirne knjige evidencije, dakle, vi ste dužni da radite, a morate da kršite zakon", dodaje Vesna Vojvodić.

elektronski dnevnik Izvor: N1

Uvođenje elektronskog dnevnika republičku kasu koštalo je 1,6 miliona evra. Takav dnevnik bi, kako je najavljeno, trebalo da omogući brži i jednostavniji rad prosvetara, dok bi roditelji informacije o svom detetu, mogli da dobiju bez odlaska u školu.

"Ja verujem zaista da će to u jednu ruku da olakša nastavnicima, a pre svega roditeljima da imaju uvid u izostanke, ocene. Druga strana jeste ta što ne želimo da sada ovi elektronski dnevnici i način da saznaju roditelji ocene budu dovoljni i da se time zadovolji taj neki nivo informisanosti roditelja o svom detetu u školi, jako su važna otvorena vrata, jako je važna saradnja i direktan razgovor između nastavnika i roditelja", smatra Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj".

Po svemu sudeći, za sada će na usmenom razgovoru i ostati, jer roditelji još nemaju pristup elektonskom dnevniku. U resornom ministarstvu kažu da je zastoj zbog usaglašavanja sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

"To usaglašavanje očigledno svuda u svetu ide sporo, pa i kod nas, onog trenutka kada se to bude završilo istog sekunda ćemo i mi pustiti roditelje u sam dnevnik, tu nema nikakv, nikakav drugi problem", kaže rukovodilac projekta "E prosveta" u Ministarstvu prosvete Bojan Radić.

Elektronski dnevnici se od ukupno 1800 škola u Srbiji, trenutno koriste u 649.

POVEZANE VESTI

Komentari (22)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milica

Kod nas postoje elektronski dnevnici jos od septembra 2017 godine.

Adv

Nama juce na roditeljskom(skola u centru Beograda) rekose da ne ocekujemo elektronski dnevnik u ovoj godini. Ne znam gde rade ti dnevnici.

Milena

Mi ih u Sabackoj gimnaziji od 3. septembra koristimo.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stamatović: Ostajem u SzS, ako imaju neke primedbe - mogu da me isključe 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlada Japana odlikovala Predraga Filipova 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Volfgang Petrič za N1: Teritorijalne izmene deo predloga o Kosovu, nisam za to 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani Novog Sada protestovali protiv seče drveća 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Emisija "360 stepeni": Šta pokazuju prvi dokazi o krađi beba u Srbiji? 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

MSP: Somalija će preispitati odluku o priznanju Kosova 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Konferencija: Srbija da nastavi reforme bez obzira na buduću strategiju EU 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo o nalazima DRI i fakultetima koji su povećali zarade 22.05.2019.

22.05.2019.  |  Vesti

loader