Kuburović: Preporuke Venecijanske komisije obavezujuće

Kuburović: Preporuke Venecijanske komisije obavezujuće

Kuburović: Preporuke Venecijanske komisije obavezujuće Izvor: Tanjug/Ministarstvo pravde Srbije

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je na sastanku sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji Andreom Oriciom da to ministarstvo završava rad na izradi novog Nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji će u potpunosti biti usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije.

Kako je saopštilo Ministarstvo, ona je ukazala da su preporuke ovog tela obavezujuće po Srbiju, pre svega iz razloga što je to definisano kroz Akcioni plan za Pregovaračko poglavlje 23, koji je usvojila Evropska komisija.

Ona je dodala da će nakon izrade novog nacrta, biti organizovan okrugli sto na kojem će svi zainteresovani biti upoznati sa novim tekstom amandmama, i koji će u isto vreme biti i prilika da se otklone sve eventualne nedoumice.

Ambasador Oricio je istakao da je Srbija učinila napredak kada je u pitanju reforma pravosuđa, kao i da Ministarstvo pravde u tom procesu ima težak zadatak.

On je istakao da su izmene Ustava u oblasti pravosuđa od velikog značaja za jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, i vrlo važno sa aspekta gde i kako Srbija sebe vidi u budućnosti.

Govoreći o procesu izmena Ustava, ministarka Kuburović je rekla da je to vrlo komplikovan proces, koji zahteva nekoliko faza u koje je uključen veliki broj aktera, a zahteva i politički konsenzus unutar samog Parlamenta.

Ambasador Oricio je naglasio da Misija OEBS-a u Srbiji stoji na raspolaganju Ministarstvu u smislu pružanja neophodne ekspertske pomoći, kao i da nastavlja da pruža podršku Srbiji na njenom putu ka strateškim ciljevima.

Fabrici pozdravio predstojeće debate o ustavnim amandmanima

Ministarka Kuburović sastala se danas i sa šefom Delegacije EU u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem koji je pozdravio organizovanje dodatnog okruglog stola i pozitivno ocenio predstojeće javne debate u vezi sa ustavnim amandmanima za čiju će organizaciju biti nadležan skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, ukoliko Narodna skupština usvoji inicijativu Vlade za izmenu Ustava u oblasti pravosuđa, za šta je potrebna dvotrećinska većina narodih poslanika.

Kuburović je kazala i da je posle više godina usaglašen tekst Nacrta zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, "koje se trenutno nalazi na mišljenju kod nadležnih ministarstava", nakon čega će biti prosleđen Vladi na usvjanje.

"Pored tog nacrta, Vladi će na usvajanje biti prosleđen i Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je dobio pozitivno mišljenje, kako Evropske komisije, tako i agencije EU 'Eurodžasta', kazala je Kuburović i dodala da ministarstvo očekuje i mišljenje Evropske komisije o Nacrtu zakona o sprečavanju korupcije.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jedan jedini

Ajd' da vidimo i to cudo!

Nevreme u Srbiji

Vidi nju?! Pa ona još tu? A onaj , kako se zvaše...da, Udovičić il tako nekako???

Dr.Slava

Venecijanska komisija je nevladina organizacija...Znanja radi !

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Zelenović: Bez dijaloga, klizamo ka sukobu i ko zna kakvoj nesreći 14:16 h

14:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Čaglavici uhapšene tri osobe zbog trgovine organima 13:42 h

13:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Novom danu o izborima za Evropski parlament 13:16 h

13:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin: Vojska Srbije ne sme da zaostaje ni za jednom armijom u našem regionu 12:10 h

12:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ubistvo u Molu, suprug polio ženu benzinom i zapalio 11:57 h

11:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zrenjaninski "fantomi" prekinuli štrajk glađu 11:54 h

11:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović o Majiću: Osnovan strah ljudi da progovore, ne znaju šta će se desiti 11:40 h

11:40 h  |  Vesti

loader