Gori novosadska deponija, ima li opasnosti za građane?

Vesti 27. avg 201818:28 > 19:18
N1

Požar koji je juče buknuo na novosadskoj deponiji još uvek nije ugašen, ali nadležni uveravaju građane da je situacija pod kontrolom. Međutim, Novosađani su već navikli da iz pravca gradskog smetlišta vide oblak dima - zbog čega se požari svako malo dešavaju i ima li opasnosti po zdravlje ljudi koji žive u blizini?

Ni kiša koja je padala celu noć joj ništa ne može – buktinja na gradskoj deponiji još uvek gori, čineći da okolina izgleda kao scenografija iz postapokaliptičnog filma. Na obodu deponije, skupljači sekundarnih sirovina u oblaku dima preturaju po smeću i gledaju kako ispod nasute zemlje izvire dim. Jedan od njih je i Nebojša Vehabović koji je razgovarao sa ekipom TV N1.

N1

N1: Jel’ inače viđaš da se puši iz zemlje kao sad?

Vehabović: Ne, to tek sad vidim. To prvi put vidim.

N1: A tamo preko puta?

Vehabović: Da, tamo je bilo često.

N1: Koliko često bude?

Vehabović: Više puta. Kako bacaju, puši se od sunca i tako.

Iako u javnom komunalnom preduzeću „Čistoća“ sumnjaju da je požar podmetnut, stručnjaci kažu da smetlište praktično tinja cele godine i da je moguće da je vatra buknula sama od sebe.

U „Čistoći“ kažu da je požar buknuo u delu deponije koji se inače ne koristi, međutim, vatra i dim mogu se videti duž cele deponije.

N1

Pored samog smetllišta nalazi se kanal u koji se slivaju otpadne vode. Ni zagađenost, ni gust dim nisu sprečili lokalne pecaroše da u žabokrečinu zabace udice. U divljem naselju oko deponije, međutim, stanare nismo zatekli.

Opasnosti po zdravlje građana, zasad ipak nema, ali treba pratiti situaciju, poručuje Dejan Krčmar sa Departmana za zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta. Upozorava i da će požara biti dok sve dok se ne srede propisi odlaganja otpada.

N1

“Nemamo potpunu kontrolu šta se odlaže na deponijama, nemamo uređeno izdvajanje deponijskog gasa, nemamo uređeno odvođenje procednih deponijskih voda – praktično – skladištimo otpad na neadekvatan način. Posledice koje sada imamo, kao što je požar su očekivana pojava na deponijama”, objasnio je Krčmar.

U Srbiji, kaže, postoji oko 3.000 deponija, od kojih se na prste jedne ruke mogu nabrojati one koje se s pravom tako mogu nazvati, dok ostatak čine manje ili više divlja odlagališta. Novosadska je čak među boljim, iako je reč „bolje“ u opisu stanja srpskih deponija relativan pojam.