Saša Janković predvodi novoosnovan "Građanski blok 381"

Saša Janković predvodi novoosnovan "Građanski blok 381"

Pokret slobodnih građana, Zelena ekološka partija - Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija formirali su danas "Građanski blok 381" na čijem čelu je lider PSG Saša Janković.

Izvor: N1

Kao glavni ciljevi za koje će se taj opozicioni blok zalagati navedeni su sloboda i pravda kroz sistem demokratskih institucija, Srbija u Evropskoj uniji okrenuta Zapadu, zalaganje za tržišnu ekonomiju sa snažnom socijalnom politikom i stvaranje ekološke države i društva tolerancije i napretka.

Delovanje će se zasnivati na politici odgovornosti za javno dobro, na načelima slobode mišljenja i govora, nenasilja i pravičnosti, sekularizma, antifašizma i slobode od straha.

U dokumentu pod nazivom "Dogovor 381" koji su danas potpisali predsednici partija koje čine taj blok navodi se i da su za to da Kosovo uđe u međunarodne organizacije uključujući UN, ali ne i za priznavanje nezavisnosti.

Navedeno je i da bi trebalo obezbediti teritorijalnu i personalnu autonomiju za Srbe na Kosovu, institucionalizaciju njihovih organa lokalne i personalne samouprave, posebne garancije za njihova ljudska prava i slobodan i održiv povratak, poseban režim zaštite najznačajnih verskih i kultruno-istorijskih dobara i poštovanje imovinskih prava.

Janković je na konferenciji rekao da je blok formiran kao izraz političke volje da deluju na "oslobađanju" Srbije od aktuelne vlasti i radi sprovođenja programa koji će modernizovati zemlju.

On je pozvao i druge partije, organizacije, lokalne i građanske inicijative i pojedince koji dele takvu viziju političke borbe da im se priključe.

Saša Janković, blok 381 Izvor: N1

Kao svoj prvi cilj Janković je naveo borbu za regularne izborne uslove i na tom cilju, po njegovim rečima, spremi su da sarađuju i sa Savezom za Srbiju.

"Mi imamo različitu viziju kako bi Srbija trebalo da izgleda, ali sa njima (Savezom za Srbiju) smo saglasni u tome da je ova vlast uništila demokratske i sve druge vrednosti", rekao je Janković, dodajući da im je zajednička borba za poštene izbore.

Na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama PSG saopšteno je i da su potpredsednici "Građanskog bloka 381" Ana Jovanović i predsednik Zelene ekološke partije Dejan Bulatović.

Dokument su danas potpisali i predsednik Mađarskog pokreta Jen Maglaji, predsednik Koalicije Tolerancija (Vlaška narodna stranka, Vojvođanski pokret, Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka i Stranka Crnogoraca) Hadži Salihović i predsednik Šumadijske regije Saša Milenić.

Na konferenciji za novinare je najavljeno i da će partije koje su deo tog bloka u lokalnim saoupravama gde imaju odborničke grupe preimenovati ih u "Građanski blok 381", što važi i za odborničku grupu Pokreta slobodnih građana u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Komentari (66)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECIKLAZA

Zar nemamo nove mlade snage u politici, vec samo reciklazu politicara koji zele vlast. Izgleda da je u Srbiji biti politicar posao za celi zivot. Zbog toga nema mladih sa novim idejama, poletom i energijom koji bi vodili nasu zemlju.

Jelena

Baš sam razočarana! Taman sam pomislila kako i u Srbiji postoje političari koji na vreme shvate da treba da se povuku iz političkog života. Sada nije momenat za ovakve poteze. Ovo je ili sebično i nepromišljeno ili zlonamerno. U svakom slučaju, nadam se da neće imati mnogo efekta.

QuickFire

Ako je ranije i bilo nedoumica, sada mislim da je svaka otklonjena - Saša Jankovića ne gram talenta za politiku! Čovek je od 18% na predsedničkim izborima (što je apsolutno sjajan rezultat za nekoga ko je vodio kratku kampanju u nemogućim uslovima totalne kontrole medija i svakodnevnog tabloidnog čerečenja) uspeo da se svede, i to gotovo isključivo svojim kratkovidim potezima, na par procenata glasova. Svojom tobožnjom principijelnošću je minirao svaki potencijalni dogovor opozicije oko nekakvog zajedničkod delovanja. Kao, smetale mu Dveri i šarenoliko društvo u Savezu za Srbiju, i onda "s kolca i konopca" skupi ekipicu sa svih strana. Sve više počinjem da sumnjam da je nesrećni Radulović sa svojim DJB-om, bio u pravu kada je tvrdio da Janković nije opozicija već podmetnuto "kukavičje jaje" režima i Službe, koje isključivo služi da svaku akumuliranu energiju naroda (onog normalnog dela, koji se ne prodaje za paket hrane i dve hiljade dinara i sendvič) sprovede u "crnu rupu" i uništi. Tuga i čemer, Jankoviću...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

MUP: Falsifikovanim dokumentima oštetili dve banke za više od 17 miliona dinara 09:47 h

09:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šebek o lažnoj naslovnici NIN-a: Teško zamisliti da iza toga ne stoji vlast 09:18 h

09:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Apaturaj: Treba obaveštavati građane koliko je Zapad pomogao Srbiji 08:42 h

08:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obustavljena proizvodnja pirotehnike u kineskom gradu, posle nesreće u fabrici 08:15 h

08:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojanović: Pokloniti pušku usred afere s oružjem vrlo je znakovito 07:33 h

07:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Od Nove godine manje tarife za javne izvršitelje 06:58 h

06:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Majić i Komlen Nikolić saglasni o pritiscima na pravosuđe, ali ne i o "Krušiku" 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bivši komandant OVK Nehat Baša dobio poziv iz Haga 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

loader