Obradović: Ova politika ne funkcioniše bez neprijatelja

Obradović: Ova politika ne funkcioniše bez neprijatelja

Obradović: Ova politika ne funkcioniše bez neprijatelja Izvor: N1

Novinar Vukašin Obradović ocenio je u Novom danu da je jedna od ključnih tačaka ove politike je da ne može da funkcioniše ako sa druge strane nema nekog neprijatelja, kao i da je sasvim svejedno ko je on. "Imate u kontinuitetu politiku koja se zasniva na toj premisi - svi su protiv nas, ali mi i dalje stojimo na poziciji i nećemo odustati", kaže.

Govoreći o pismima podrške koja dobija predsednik Vučić, kaže da se "istorija kod nas ponavlja, nekad kao tragedija, nekad kao farsa".

"Imali smo u Miloševićevom periodu razne situacije gde su se građani spontano obraćali predsedniku, mislim da je to već viđeni scenario, predstavlja zaista jednu farsu", kaže, dodajući da predsednik ima dovoljnu podršku "da mu nisu potrebni telegrami i manifestacije".

Ističe da mu se čini da ova politika počiva na nekoliko ključnih tačaka.

"Jedna od tih je da ona ne može da funkcioniše ako sa druge strane nema nekog neprijatelja, da li je to međunarodna zajednica, Albanci sa Kosova, Hrvatska, opozicija, članovi iste partije, sasvim je svejedno... Imate u kontinuitetu politiku koja se zasniva na toj premisi - svi su protiv nas, ali mi i dalje stojimo na poziciji i nećemo odustati. To je učvršćivanje pozicije predsednika Vučića i pripremanje terena za podršku koja će biti potrebna sasvim sigurno u narednom periodu za neka rešenja, koja se pretpostavljam neće dopasti određenom broju građana. To je politički spin koji ima za cilj da se omogući sutradan bespogovorna podrška za rešenja koja se nađu na stolu, a kad i kako videćemo", smatra novinar Vukašin Obradović.

"Ogromna pojmovna konfuzija"

Govoreći o situaciji koja se tiče Kosova, kaže da je cela nedelja prošla u vrsti ogromne konfuzije, pre svega pojmovne.

"Imamo na stolu rečnik u kome dominiraju izrazi poput razgraničenja, podele, demarkacije, a da do kraja nije pojašnjeno ni šta to podrazumeva. Imamo ljutit ton prema svima onima koji se ne izjašnjavaju o nečemu što zapravo i ne znaju šta suštinski znači", kaže Obradović.

On kaže da "ako je razgraničenje, to je proces koji je predviđen i nekim dokumentima EU i ne podrazumeva podelu Kosova".

"Ako je podela, mislim da je previše optimistično da Vučić i državni vrh očekuju podršku Zapada za jednu takvu ideju. Iznenadlo me je iznenađenje Vučića na Merkel. Iskustvo je takvo da je vrlo teško očekivati da neko dobije zeleno svetlo. Sve ovo predstavlja podizanje uloga pred sastanak Vučića i Tačija, videćemo kako će se taj sastanak završiti", kaže.

Dodaje da ga, osim "osionog i nasilnog tona koji se vidi u pismu gradonačelnika sa Kosova", brine i to što je rečeno da će "ovo trajati dugo, dugo".

"Svako odlaganje rešenja je novo poemranje datuma i mogućnosti da Srbija zaista do 2025. godine postane članica EU. Ceh će platiti i građani", smatra.

"Opozicija mora da bude deo rešenja, a ne problema"

Komentarišući opoziciju, kaže da se "deo opozicije ponaša prilično nerazumno".

"Očekivanja da treba čekati samo razrešenje pitanja Kosova i da će Vučić sam pasti su prilično naivna. On je veoma iskusan političar, mislim da takva razmišljanja idu u potpuno pogrešnom pravcu. Opozicija mora da bude deo rešenja, a ne problema", kaže Obradović.

Mišljenja je da zamrznuti konflikt kao opcija nije realan.

"Niti će EU, ni SAD, dozvoliti da nakon svih ovih godina, potpisivanja Briselskog sporazuma, pregovora, uđemo u fazu mirovanja. Još nisam čuo šta znači "zamrznuti konflikt", to je poseban problem", kaže.

Dodaje da "EU neće sedeti skrštenih ruku i posmatrati i nas i Kosovo kako plivamo u nekom bezvazdušnom prostoru".

"Tražiće se rešenja i do tih rešenja će i doći", smatra.

Kaže da postoje najave i novog Rambujea, te da ne treba odbacivati tu mogućnost.

"Ako međunarodna zajednica vidi da od pregovora ne mogu dobiti rezultat koji očekuju, može doći i do neke međunarodne konferencije, ali sa time Srbija nema baš dobro iskustvo. Mišljenja sam da Srbija treba da se vrati Briselskom sporazumu, sprovođenju i insistiranju na obavezama koje smo i mi i oni preuzeli", kaže.

"Medijska strategija će biti odrađena, na ovaj ili onaj način"

"Na neki način je sklopljeno primirje između Vlade i medijske zajednice. Formirana je nova Radna grupa, počelo da se radi na Medijskoj strategiji. Ipak, ono što se dešava sa Južnim vestima je zloupotreba administrativne moći, predstavlja realnu opasnost po svaki medij u Srbiji. Naša očekivanja su limitirana. Želimo da učestvujemo u dijalogu sa Vladom, jer smo svesni da nema medijskog ambijenta bez saradnje sa državom", kaže Obradović.

Dodaje da su, sa druge strane, i oni i Vlada u fazi "međusobnog ispitivanja snaga ili čega god".

"Ne možete da pregovarate sa medijskom zajednicom, da učestvujete u radu Medijske strategije, a da imate takve skandale kao što je konkurs Ministarstva na kome fantomske organizacije dobijaju novac, gde se krše propisi i vrši pritisak na jednu malu, ali veoma važnu redakciju za našu medijsku scenu", kaže on, dodajući da iz baze NUNS postoji podatak da od 38, čak 18 napada i pritisaka dolazi od strane državnih službenika.

Kaže da je to odnos koji mora da se promeni.

"Vlada će morati da odluči - ili želi da sa nama iskreno razgovara i stvara povoljan medijski ambijent kroz širenje medijskih sloboda i sloboda izražavanja, ili ćemo ući u otvoreni sukob iz koga neće biti koristi ni za koga", kaže gost N1.

Govoreći o Radnoj grupi za izradu Medijske strategije, kaže da rade skoro dva meseca, ali da je teško reći u kom pravcu će ići.

"U ovom trenutku nismo odmakli dalje od takozvanog prikupljanja mišljenja zainteresovanih snaga. Imamo rok do Nove godine da izađemo sa tekstom nacrta strategije. Ne mogu da budem nezadovoljan tokom i time kako se radi, ali mislim da je mnogo važnije od rada na strategiji, koja tek predstavlja ram za medijske slobode i koja je preduslov za nešto što je mnogo ozbiljnije, a što se tiče konkretnih poteza. Ti konkretni potezi izostaju sa strane Vlade i mi nismo zadovoljni načinom na koji se Vlada odnosi prema medijima, bez obzira na dijalog, i to će biti važna tema", kaže Obradović.

Ističe da smatra da se strategiji pridaje preveliki značaj u ovom trenutku.

"Pokazujemo i mi i država dobru volju, biće odrađena na ovaj ili onaj način. Mnogo je važnije da li će Vlada ozbiljno shvatiti poruke iz domaće i međunarodne javnosti da mora da proširi stepen medijskih sloboda", kaže on.

Komentarišući slučaj Južnih vesti, Obradović kaže da "nije preveliki optimista", iz sopstvenog iskustva i iz onog što se dešava na medijskoj sceni Srbije.

"Na delu je jedna pokazna vežba da natera svaki medij koji iole kritički razmišlja, da mu se poruči da u svakom trenutku može da bude izložen različitim vrstama pritisaka, koji mogu da dovedu i do gašenja. Voleo bih da izađu kao pobednici iz ove bitke, ali plašim se ishoda, jer Vlada bilo koji dogovor koji je kompromis, shvata kao poraz", kaže.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu:

POVEZANE VESTI

Komentari (16)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kiki

Navikli Srbi da žive ko rogovi u vreći!

neregistrovan čitalac

Ova politika od sopstvenog naroda pravi najvećeg neprijatelja. Parazitski organizam koji isisava život ljudi pod jarmom, pri tom ih sistematski mentalno zlostavljajući neprekidnim utucavanjem da su lenji, glupi, zaostali i naročito nezahvalni kad se usude da požele bar mrvu normalnosti da se mogu prehraniti, lečiti i opstajati kao ljudska bića. Jedina mera za spasti što se može je drastična seča i iskorenjivanje do najsitnijih pipaka ove truleži. Ništa manje.

Jerina

Na zalost, ta Medijska grupa koristi samo tome da se Vuciceva vlada ( samo )hvalise. Kako ste mogli da pristanete na tu navlaku?!! Kakvo primirje, kakvi bakraci...oni teraju svoje i dalje!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Preminula još tri pacijenta na kovid odeljenju čačanske bolnice 14:07 h

14:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: Ako nemamo minimalne uslove za izbore, onda i nemamo izbore 14:03 h

14:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Specijalna bolnica Merkur u Vrnjačkoj Banji ponovo u kovid sistemu 14:01 h

14:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Valentina Reković: Zašto sam promenila mišljenje o bojkotu izbora 13:55 h

13:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o svakodnevnoj borbi lekara protiv virusa i uslovima u kojima rade 13:32 h

13:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vojvodić: U gledanju televizije nema ni "o" od onlajn nastave 13:27 h

13:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Danas najteži dan, već jutros smo imali 47 preminulih 13:14 h

13:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Očekujem značajan napredak na evropskom putu u narednih šest meseci 13:10 h

13:10 h  |  Vesti

loader