Iako im Ustav garantuje, slepe osobe ipak, ne glasaju tajno

Iako im Ustav garantuje, slepe osobe ipak, ne glasaju tajno

Ne prođe gotovo godina u Srbiji da glasači ne idu na republičke ili lokalne izbore. Ipak, svih tih godina oko 12 hiljada građana ne može na biračkim mestima da glasa tajno. Iako im to pravo garantuje Ustav. Naime, slepim i slabovidim biračima u Srbiji nije omogućeno glasanje na Brajevom pismu.

Kada će im i da li to biti omogućeno ne znaju ni u Vladi, niti daju odgovor u Skupštini, u čijoj je nadležnosti Republička izborna komisija.

Izvor: N1

 "Nisam mogla tajno da glasam" - požalila se u martu Beograđanka Nevena Jovanović.

Jer, na izborima za prestoničku vlast nije mogla da ostvari u Ustavu zapisano pravo - da glasa tajno. I taj put, naime, izbor je morala da saopšti asistentu na biračkom mestu.

"...Koji mi je zaokružio, ali ja ni dan danas ne znam šta je zaokružio", kazala je Jovanović.

Pet meseci od kad je o tome za N1 progovorila, kaže, sa raznih strana stižu obećanja - na sledećim izborima biće listića na Brajevoj azbuci.

"Ukoliko se ovako nešto ne reši, postavlja se pitanje kako će teži problemi biti rešeni. Međutim, zbog čega ovako ipak, da kažem, lagane stvari nisu rešene, ukazuje zaista na jedan sveopšti nemar, što vlasti, što invalidskog pokreta", ocenila je Nevena Jovanović.

Kada će slepi i slabovidi moći sami da zaokruže politički izbor? To je, čuvši Nevenu, u martu pitala Vladu poslanica Narodne stranke.

"Ja ne govorim sad samo o ovom režimu koji za to ne daje ni pet para. Naravno i prethodni režimi, prethodne vlade su mogle to da urade, a nisu. Greh ide na njihovu dušu, pa i na moju, jer ja sam bila deo tog sistema. Naprosto, čovek se ne seti. Jer, znate, postoji ona narodna - dok dete ne zaplače, majka ga se ne seti. Dok gospođa Nevena to nije podigla na jedan javni nivo, nekako nikome nije padalo na pamet da bi taj problem trebalo da bude rešen", izjavila je poslanica Sanda Rašković Ivić.

Slepim i slabovidim osobama bi trebalo obezbediti plastificirane šablone, koji bi se nalazili na svakom biračkom mestu. Kada dođu na glasanje, slepi i slabovidi glasači prislanjaju šablone na glasački listić i u predviđenim otvorima zaokruže broj kandidata ili stranke koji/a je njihov izbor.

 U Ministarstvu socijalne politike poslanici su odgovorili: nastojaćemo da na narednim izborima slepim i slabovidim omogućimo da glasaju pod istim uslovima kao i građani bez invaliditeta.

"Mi ćemo ih za reč držati", dodaje Jovanović.

Reč, koju isto ministarstvo nije dalo u odgovoru N1.

Tu navode da je za rešenje problema nadležno ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. A u tom resoru N1 upućuju na Republičku tj. pokrajinsku/lokalnu izbornu komisiju.

I zaista, među zakonskim obavezama komisije je i ona da propisuje obrasce i pravila za sprovođenje izbornih radnji.

Da li će se na sledećim izborima među listićima naći i onaj na Brajevom pismu?

Na upite N1 u RIK-u danima ne odgovaraju. Ne javlja se niko.

Tako da slepi i slabovidi u Srbiji i dalje ne znaju - hoće li i kada u budućnosti glas moći da zadrže za sebe.

"Ali me ne bi iznenadilo da se tako nešto ne dogodi, a ukoliko se ne dogodi, ja više neću izlaziti na glasanje i smatraću da naprosto ili da jednostavno slepi i slabovidi nisu deo kompletene i šire društvene zajednice", kaže Nevena.

Kao što su to, podseća ona, slepi i slabovidi u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, pa i Kosovu. Gde mogu da glasaju tajno. Već godinama.

Kako slepi tajno glasaju?

Slepim i slabovidim osobama bi trebalo obezbediti plastificirane šablone, koji bi se nalazili na svakom biračkom mestu.

Kada dođu na glasanje, slepi i slabovidi glasači prislanjaju šablone na glasački listić i u predviđenim otvorima zaokruže broj kandidata ili stranke koji/a je njihov izbor.

To znači da u kutiju ubacuju isti glasački listić kao i građani i građanke koji nemaju invaliditet, ali su pravo na tajno glasanje ostvarili pomoću šablona.   

Poverenica: Birač ima pravo na pomagača

Iz kabineta poverenice za zaštitu ravopravnosti saopštili su da birač koji ne može sam da popuni glasački listić, ima pravo da na biračko mesto povede pomagača.

"Propisi Republike Srbije daju mogućnost da birač koji ne može sâm da popuni glasački listić (slepo lice, lice sa drugim vidovima invaliditeta ili nepismeno lice) ima pravo da na biračko mesto povede pomagača koji će umesto njega popuniti glasački listić onako kako mu birač odredi. Međutim, smatramo da postojanje ovih pravila nije dovoljno i da je potrebno unaprediti propise u ovoj oblasti, tako da svi budući izbori, na bilo kom nivou, budu organizovani tako da slepim i slabovidim osobama budu dostupni glasački listići na Brajevom pismu ili da im bude omogućeno korišćenje šablona, tj. posebnih obrazaca koji odgovaraju glasačkim listićima i imaju na sebi otvore na mestima koji odgovaraju mestima rednih brojeva ispred imena kandidata na glasačkim listićima, jer ne poznaju sve slepe i slabovide osobe Brajevo pismo", navodi se u saopštenju.

Važno je napomenuti da pored ovog vida pristupačnosti ne treba zaboraviti ni fizičku pristupačnost svih objekata koji se koriste kao biračka mesta na šta je Poverenik ukazao i u poslednjem Redovnom godišnjem izveštaju, dodaje se.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Naivni Srbin

Pravo pitanje je ko je u Srbiji u stvari slep?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vesićevo obećanje logorašici: Zajedno ćemo prošetati kroz memorijalni centar 19:15 h

19:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ko je ubio Olivera Ivanovića - optužbe se nižu, a odgovornost prebacuje 19:06 h

19:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Član stručnog tima: Nisam siguran da je vlast spremna za otvoren razgovor 18:30 h

18:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SzS: Nema odustajanja, tri protesta u naredne dve nedelje 18:15 h

18:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Kragujevcu i Kraljevu počela izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti 18:00 h

18:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otpušteni radnici paraćinske staklare zamrzli štrajk glađu 17:54 h

17:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo pravde objavilo nacrt pooštrenog Krivičnog zakonika 17:33 h

17:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novinari nisu pušteni u Skupštinu Čačka, postupak protiv šefa obezbeđenja 17:23 h

17:23 h  |  Vesti

loader