Meštani Stare planine uporni - ne žele mini hidroelektrane

Meštani Stare planine uporni - ne žele mini hidroelektrane

Odluka Upravnog suda da se ipak, dozvoli izgradnja mini hidroelektrane Pakleštica, na Staroj planini, po mišljenju meštana, ali i Ministarstva za zaštitu životne sredine je presedan. I jedni i drugi kažu da ne odustaju od borbe za prirodu. S druge strane, investitor ne vidi nikakav problem u izgradnju takvog objekta.

Izvor: N1

Investitor ne vidi nikakav problem, s obzirom na to da, uz odluku Upravnog suda, ima i sve građevinske dozvole.

Reka Visočica, inače, dom strogo zaštićene vrste, raka potočara, ali i izvor vode za piće, izgradnjom hidroelektrane, uskoro bi mogla nestati.

Ponovljenom Studijom o uticaju izgradnje hidroelektrane na životnu sredinu, Ministarstvo za zaštitu životne sredine prepoznalo je značaj ove reke i proglasilo gradnju opasnom po ekosistem.

Projektant mini hidroelektrane Pakleštica Dragan Josić smatra da je takva odluka ministra Trivana bila posledica ogromnog medijskog pritiska.

S obzirom da je Studija urađena u skladu sa svim zakonima i propisima, Upravni sud je doneo rešenje da je nemoguće ponavljanje postupka. Ministarstvo je pokušalo da ponovi postupak, nije ukinulo dozvolu, nego je ponovilo postupak.

Ministarstvo zaštite životne sredine, je međutim, rešenje donelo nakon što ih je o opasnostima po ekosistem obavestilo preduzeće JP Srbijašume.

JP Srbijašume, upravljač zaštićenog prirodnog dobra Park prirode Stara planina, obratilo se Ministarstvu "sa mišljenjem da bi trebalo preispitati saglasnost ovog organa na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje mini hidroelektrane Pakleštica zbog suštinskog neuvažavanja uslova od značaja za zaštitu prirode i novoutvrđenih činjenica o evidentiranim zaštićenim i stogo zaštićenim divljim vrstama i njihovim staništima".

Sa takvim tvrdnjama saglasan je i Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta "Odbranimo reke Stare planine", koji upozorava da je gradnja hidroelektrane opasna po čitav živi svet.

Sa aspekta zaštite, to bi značilo potpunu katastrofu za ceo visočki kraj, jer je lokacija Vladikine ploče, mesto gde se obnavlja čitav živi svet, koji živi u vodi i pored vode.

U saopštenju za N1, Ministarstvo ističe da će iskoristiti sva pravna sredstva kako bi se priroda zaštitila.

"Ministarstvo se obratilo Vrhovnom kasacionom sudu sa zahtevom da se presuda Upravnog suda ukine i predmet vrati Upravnom sudu na ponovno rešavanje, ili pak preinači, kako bi se u ponovljenom postupku davanja saglasnosti na studiju konstatovale i uzele u obzir odlučne činjenice i na osnovu tačno utvrđenog stanja donela pravilna i na zakonu zasnovana odluka", navodi se u saopštenju.

A ni meštani Stare planine ne odustaju od borbe za zaštitu svojih reka, zbog čega su veliki protest u Pirotu zakazali za 2. septembar.

POVEZANE VESTI

Komentari (47)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mimq

@Hidro kvote za solarnu i energiju vetra ispunjene, a mi ih skoro pa nemamo. I to je zelena energija, zasto njih ne naprave, jer ne dobijaju reku pride, koju mogu pod hipoteku da stave. Disbalans je problem, ne CO2, a on nastaje upravo na nacin koji gledamo na Staroj planini, unistavanjem ekosistema i remecenjem kruzenja dobrog dela hemijskih elemenata u prirodi. Za ovo se placaju mnogo veci penali od onih koje EU moze da postavi.

KaleDobr

Stvarno ne razumem kako meštani Stare planine znaju bolje od baze u Beogradu šta je za njih dobro, a šta ne. Isto k'o i Nišlije, uzelo to maha ~ mahi, mahi, mahinalno.

Predrag

Uskoro vam stiže tim za "ubeđivanje",iz BANJALUKE,ili,KOSOVSKE MITROVICE,more,ne JEDNU,saglasicete se sa pet mini HIDROELEKTRANA!!!Još će da molite za šestu!!!!!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Prvo Vesić, pa Vulin - sumnja da vlast čita elektronsku poštu novinara 19:10 h

19:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

PUF: Hapšenja u Zrenjaninu su predizborno zamajavanje građana 19:06 h

19:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zastava UČK pored kosovske na sednici Skupštine Kosova 18:45 h

18:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Samardžić: Posle bojkota napraviti pokret otpora, da svi ostanu u toj grupaciji 18:45 h

18:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Nova metodologija EU razumljivija za građane 18:22 h

18:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin i Šojgu: Saradnja u oblasti odbrane u uzlaznom trendu 18:19 h

18:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić razgovarao sa Šojguom, poklonio mu lovačku pušku 18:07 h

18:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radić: Jedan sistem "Pancir" vam ništa ne znači, a utrošeno je mnogo novca 17:48 h

17:48 h  |  Vesti

loader