United Grupa: Konkurs za distribuciju RTS-a bio nezakonit

United Grupa: Konkurs za distribuciju RTS-a bio nezakonit

United Grupa, kojoj pripada i kablovski operater SBB, saopštila je da je odbila da učestvuje na javnom konkursu za distribuciju RTS-ovih kanala u inostranstvu, zato što je konkurs bio protivzakonit, i u potpunosti suprotan sa poslovanjem bilo kog javnog servisa koji treba da teži da bude dostupan što širem auditorijumu.

Izvor: N1

United Grupa podseća da sa RTS-om ima partnerski odnos već godinama i da je do sada distribuirala RTS kanale na svim platformama koje poseduje. Konstatuje, međutim, da je RTS ove godine, nažalost, ponudio za reemitovanje svojih kanala u inostranstvu cenu koja je 10 puta veća od one koju je United Grupa do sada plaćala, i 27 puta veća od one koju javni servisi prosečno naplaćuju za emitovanje svojih programa u inostranstvu, što je ekonomski neprihvatljivo.

“Mi smo se uvek rukovodili principima da javni servis bude dostupan svima. Svrha javnog servisa treba da bude širenje nacionalne kulture, jezika, tradicije i interesa kroz široku dostupnost, kako građanima u zemlji, tako i van granica Srbije gde živi naša dijaspora. Podržavamo da se kanali RTS-a naplaćuju za emitovanje van Srbije. Naknadu smo i plaćali svih prethodnih godina, ali razumnu cenu, prema praksi i cenama drugih evropskih javnih servisa i uz mogućnost gledanja programa putem svih platformi. RTS-u smo ponudili iznos koji je čak tri puta veći od onoga koji smo do sada plaćali, ali oni nisu nikad odgovorili na ponudu”, navode iz United Grupe.

United Grupa dodaje i da je odbila da učestvuje na javnom konkursu za distribuciju RTS kanala iz razloga što je konkurs protivzakonit iz materijalno-pravnih i formalno-pravnih razloga, i u potpunosti suprotan sa poslovanjem bilo kog javnog servisa koji treba da teži da bude dostupan što širem auditorijumu. O nezakonitosti sprovođenja konkursa obavestili su, kako navode, sve nadležne institucije.

“Nismo nikad ni tražili, niti imali ekskluzivitet za emitovanje RTS-a. Izražavamo bojazan da uspostavljanjem biznis modela po kojem neko treće lice – domaća ili strana kompanija, a ne RTS, ekskluzivno raspolaže nečim što predstavlja dobro od opšteg interesa građana Republike Srbije, ozbiljno ugrožava javni interes naše zemlje”, poručuje se u saopštenju.

Podseća se i da RTS zahteva i nadoknade za emitovanje svojih kanala kroz EON i korišćenje funkcionalnosti vraćanja programa unazad (TV unazad), što je takođe u suprotnosti sa svetskom praksom. United Grupa ističe i da je činjenica da nijednom kanalu ne plaćaju dodatno.

"Pomenuti načini gledanja televizije su deo standardnih ugovora sa svim kanalima. Nov način gledanja podrazumeva internet, gledanje na više uređaja, kao i u vremenu nakon emitovanja”, ističu iz United Grupe.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Floyd011

Ako ti je skupo onda nemoj da kupuješ.

Dejan

Ne zna se ko su veći lopovi.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stefanović: Zahtev Kosova za prijem u Interpol u suprotnosti s pravilima 12:01 h

12:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BNV sa diplomatama o specijalnom statusu za Sandžak 11:48 h

11:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Seksualno nasilje u konfliktima primer najokrutnijih metoda ratovanja 10:58 h

10:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dve osobe uhapšene u Đakovici zbog trgovine ljudskim organima 10:42 h

10:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen zbog uređaja za skidanje podataka sa platnih kartica 10:30 h

10:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tuča dve grupe migranata u Beogradu, izboden državljanin Pakistana 09:46 h

09:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlajčić: Erozija celokupnog sistema stigla i do mladih ljudi 09:26 h

09:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarčević: Moja ostavka je stalno tu, dobio sam podršku predsednika i premijerke 08:47 h

08:47 h  |  Vesti

loader