Sporni doktorati nisu još u Ministarstvu zbog dokumentacije

Sporni doktorati nisu još u Ministarstvu zbog dokumentacije

Sporni doktorati nisu još u Ministarstvu zbog dokumentacije Izvor: N1

Nacionalni savet za visoko obrazovanje još nije prosledio Ministarstvu prosvete 103 doktorata za koje je Komisija za akrediraciju utvrdila da su izdate na visokoškolskim ustanova koje nisu imale dozvolu za izvođenje magistarskih, odnosno doktorskih studija, jer dokumentacija nije sređena, rekao je član Nacionalnog saveta Miodrag Popović.

"Dokumentacija nije sređena i to je jedini razlog zbog koga nije dosad upućena Ministarstvu", rekao je Popović za dnevni list "Danas".

Upitan kakva je sudbina visokoškolskih ustanova na kojima rade nastavnici sa osporenim doktorskim diplomama, Popović je rekao da ako im Ministarstvo proglasi validnim (diplome), nova Komisija za akreditaciju nema neće imati osnova da ne izda akreditaciju.

On je kazao da prema njegovom mišljenju Ministarstvo treba da pošalje inspekciju u 20-ak visokoškolskih ustanova za koje je utvrđeno da nisu imale rešenje o ispunjenosti uslova za izvođenje magistarskih ili doktorskih studija.

"Ako se utvrdi da smo radili kako treba, Ministarstvo te doktorate treba da poništi. I ne samo tih 103, već i sve druge koji su stečeni na isti način", rekao je Popović.

Nacionalni savet u junu je najavio da će Ministarstvu proslediti 103 sporne doktorske diplome na ponovno razmatranje i da će tražiti da se izjasne o njima, jer je Komisija napisala izveštaj u kojem se navodi da je devet privatnih univerziteta sa ukupno 22 fakulteta izdavalo doktorate, iako nisu imali dozvolu za izvodjenje magistarskih studija, a samim tim ni za odbranu doktorata.

Njihov identitet Komisija je utvrdila tako što su se ovi ljudi, u procesu reakreditacije, pojavili kao predavači na istim ili drugim fakultetima i na visokim školama.

POVEZANE VESTI

Komentari (16)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

naučnik iz uprave

Zanimljivo je da Nacionalni savet za visoko obrazovanje u julu 2018. godine nema još dovoljnu dokumentaciju da POKRENE inicijativu za poništavanje "spornih doktorata". Međutim, godinu dana ranije imao je dovoljnu dokumentaciju da podrži svoj KAPK da natera visokoškolske ustanove da efektivno poništava doktorate svojim nastavnicima. Dakle, 2017. su imali dovoljno "papira" da sprovode efektivno poništavanje diploma, a sada u 2018. godini - nemaju dovoljno da pokrenu inicijativu kod Ministarstva da ono utvrdi da li ima osnova za pokretanje postupka poništavanja diploma. Da li su to papiri nestali ili se izgleda neko bavio poslom za koji nije bio nadležan?

Draganče

Čestitam na komentaru i dodajem. Pitajmo se zašto su NSVO i KAPK iz prethodnog saziva raspušteni? Zato jer su zajedno muljali. Naravno da nemaju dokumentaciju, niti će je ikad poslati, zato što se radi o izmišljenom problemu od strane prethodne vrlo sumnjive Komisije za akreditaciju i isto takvog saziva Nacionalnog saveta. Nadam se da će najodgovorniji iz ova dva tela biti na optuženičkoj klupi, gde im je iskreno i mesto.

Dil

Ti nama sredis dokumentaciju, a mi tebi damo doktorat, tj. ti meni serdare, a ja tebi vojvodo ( a mi znamo kakva smo go...)

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Popović: Gospodari života koji prete tužiocu - sistem koji treba demontirati 12:02 h

12:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojčić: U ponedeljak poznato šta će se desiti sa Savskim mostom 11:45 h

11:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vuk Cvijić: Potrošnja struje ukazivala na to šta se gaji u Jovanjici 11:21 h

11:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petnaestogodišnjak izboden kod niškog Kliničkog centra 11:12 h

11:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Klasić: Ljudski je da se bunite ako vam nije dobro 10:29 h

10:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mali: Na meti sam opozicije jer se uspeh ne prašta 10:14 h

10:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Minimalna kontrola na Horgošu do 15. januara 09:39 h

09:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zaštitnik građana predlaže platformu koja beleži sve napade na novinare 09:23 h

09:23 h  |  Vesti

loader