Građani sprečili iseljenje izbeglica u Ustaničkoj

Građani sprečili iseljenje izbeglica u Ustaničkoj

Ni treći pokušaj da se iseli jedan od izbegličkih stanova u Ustaničkoj ulici u Beogradu nije uspeo. Sprečila ga je grupa aktivista koji su blokirali ulaz u zgradu, a malobrojni policajci koji su sve vreme stajali u blizini nisu ni pokušavali da uđu.

Izvor: N1

Stanari 11 stanova u toj zgradi, uglavnom izbeglice iz bivše SFRJ, i raseljeni sa Kosova, dobili su rešenja da se isele. Stanovi u kojima žive dodeljeni su izbeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje su na konkursu Komesarijata za izbeglice sakupile više bodova.

U Komesarijatu kažu da je o kriterijumima za dodelu stanova, odlučivala Uredba o stambenom zbrinjavanju izbeglica, i Zakon o izbeglicama. Jutros je trebalo da bude iseljen Dejan Lazović, koji je 1999. godine izbegao iz Peći.

Aktivista Vladimir Milenković kazao je da se ne mogu žrtvovati ljudi zarad propisa, a da svako ima pravo na krov nad glavom.

"Smatramo da niko ne sme na ulicu. Komesarijat je pokazao time da poštuje propise, ali ne da mari za ove ljude. Nećemo zbog slova na papiru da zamenarimo ljude", kazao je on i dodao da je moguće naći rešenja.

"Sve je stalo na obećanjima, svima su dali neko obećanje, koje su posle opovrgavali. Osećam se isto kao sa Kosova da bežim, napravila se panika i ujdurma, kažu da nećemo imati vremena ni stvari da iznesemo", rekao je za N1 Dejan Lazović, čije iseljenje je danas sprečeno.

Ključevi su za sada ostali kod Dejana. Međutim, oni su na konkursu Komesarijata za izbeglice dodeljeni Mihailu i Anki Oluić, izbeglicama Iz Hrvatske.

“Ja sam pod kirijom, a vi ste u stanu koji pripada meni. I ja ću vas tužiti da mi nadoknadite svu štetu za ove dve godine. Pre dve godine smo dobili taj stan”, poručila je Lazoviću Anka Oluić.

Na istom konkursu dodeljeno je još 15 stanova u zgradi u Ustaničkoj, u koje su se tokom 2008. i 2009. uselile izbeglice iz bivše Jugoslavije i sa Kosova. Od 2016. godine kada je završen konkurs Komesarijata za izbeglice samo četiri stana su dobrovoljno napuštena.

Petar Anđić iz Komesarijata za izbeglice obećava da niko neće biti nasilno izbačen na ulicu.

“S druge strane mi svakako moramo da vodimo računa i onim izbeglicama koje poštujući propise ove države, na zakonit način, žele da ostvare svoje pravo na stambenu jedinicu. Porodice koje imaju nastradale članove domaćinstva, invalide, bolesnu decu”, poručuje on.

Odgovarajući na pitanje o kriterijumima u vezi sa pravom na stan, Anđić kaže da su kriterijumi ugroženosti jasno definisani Zakonom o izbeglicama i Uredbom o stambenom zbrinjavanju izbeglica.

"Javni poziv, kojim je obuhvaćeno i ove stambene jedinice u Ustaničkoj ulici, okončan je 2016. U sklopu tog javnog poziva bilo je žalbenih postupaka i upravnih sporova. Mi smo i licima koja bespravno borave omogućili da ravnopravno učestvuju na javnom pozivu, neke porodice su se prijavile, neke nisu", objašnjava on.

Anđić naglašava da su predmetni stanovi namenjeni isključivo izbeglicama iz bivših republika SFRJ, ali ne i ineterno raseljnim licima sa Kosova i Metohija.

"A izvestan broj onih koji treba da se isele su upravo interno raseljena lica sa Kosova i Metohije. Mi smo i prošli put obećali da se neće primenjivati sila, ali se mora voditi računa i o izbeglicama koje na zakonit način žele da ostvare pravo na stambenu jedinicu", kaže on.

Anđić dodaje da su osobe koje treba da se isele odbijale mogućnost da budu smešteni u delu kasarne u Obrenovcu, gde su smešteni migranti i gde, kako kaže, borave i porodice pojedinih oficira Vojske Srbije.

Rok za iseljenje svih stanova je 10. avgust. Dok se vagaju nesreće koje odlučuju ko je ugroženiji, i traži rešenje za one kojima propisi ne daju za pravo da ostanu u Ustaničkoj, stanovi čiji su se ilegalni stanari dobrovoljno iselili pre pet meseci, i dalje neuseljeni čekaju one koji su ih dobili na konkursu.

POVEZANE VESTI

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tunde Munde

Možete zamisliti kako je ovima što treba da se usele, što su išli po zakonu, ako ovi nisu dobili bodove da ostanu tu... Ako nemaju papire - van! A ovim aktivistima svima po krivičnu prijavu za samovlašće!

Dinko

Žao mi ih kao ljudi, nije mi ih žao kao glasača. Sloba je na svim izborima imao preko 90% na Kosovu. Naravno srbskih glasova, jer albanci nisu ni izlazili na izbore.

Antihistrion

Slobodan je redovno imao 400.000 glasova na Kosovu. Vučić 90% za Srpsku listu. Pre nego počnete da vređate, razmislite. Koliko Srba je to zivelo na Kosovu, milion? Uzgred, Milošević je plebiscitarno došao na vlast, sa 3 miliona glasova u Srbiji. Nije izglasan ni u Kninu, ni u Prištini, ni u Goraždu. Beograd ga je doveo na vlast, Šumadija i Vojvodina. Ne Srbi iz Hrvatske i Bosne. Bilo bi lepo da prestanete da projektujete zablude vaših roditelja na žrtve njihovog izbora.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ivošević na protestu SzS: Lažu da predsednik postavlja sudije u Francuskoj 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kancelarija za KiM: Košarkašima iz Trstenika zabranjeno da igraju u Mitrovici 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vilson: Tramp će pre postići uspeh na Balkanu nego u Iranu ili Severnoj Koreji 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Obavestili me da mi se suspenzija s posla produžava do daljeg 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zrenjanin 16 godina bez ispravne vode, novo obećanje o početku rada fabrike 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Demokrate protestovale protiv zagađenja u Nišu, predlažu sprovođenje hitnih mera 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Struka i analitičari: Ugrožavanje prava javnosti da čuje drugačije mišljenje 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

loader