Macanović: Prijavite nasilje, ali tako da imate plan

Macanović: Prijavite nasilje, ali tako da imate plan

Macanović: Prijavite nasilje, ali tako da imate plan Izvor: N1

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra istakla je u Danu uživo da žrtve nasilja treba da ga prijave, ali tako da imaju plan, jer prijavljivanje nasilja dovodi žrtvu u još veću opasnost, da bude ubijena.

Govoreći o efektima Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Macanović je ukazala na to da je izrečen veliki broj hitnih mera, odnosno 16.000 mera, koje su, kako je objasnila, preventivne mere, koje služe da bi se sprečilo nasilje ili da se ne ponovi neki teži oblik nasilja.

"Služe da se neko zaustavi na početku, da država pokaže da će reaguje na najblaži oblik nasilja. Austrija ima ovakve mere već 20 godina, a podaci pokazuju da to može da se implementira u Srbiji", kaže ona.

Ističe da postoji problem i sa manjkom službenika.

"Mora da postoji veći broj izvršilaca kada je u pitanju ovaj zakon, i tužilaca i u Centrima za socijalni rad", kaže ona.

Dodaje da mora da se organizuje i rad Centara za socijalni rad. 

"Problem je što policija ima malo vremena da odluči da li će izreći hitnu meru ili ne, samo osam sati. Ako je tada Centar za socijalni rad zatvoren, onda službenik ostaje bez jednog dela informacije", kaže ona, dodajući da bi zajednička evidencija rešila ovu vrstu problema.

Govoreći o podacima koje su izneli ministri koji su u Savetu za suzbijanje nasilja u porodici, kaže da je to sve već poznato.

"Mi smo sve to već znali, da ima mnogo nasilja, jer je ovde nasilje dozvoljeno i odobreno. Sad imamo ono što se zove nulta tolerancija na nasilje, sa ovim zakonom kažemo da nema više tog nasilja koje je opravdano, ovako veliki broj izrečenih hitnih mera pokazuje to", kaže Macanović.

Istakla je da je ministarka na početku konferencije rekla da su ubijene 23 žene i sedam muškaraca, kao i da se veliki broj žena nije obraćao institucijama, a da su komšije znale.

"Država poziva žrtve da prijave nasilje. Prijavite nasilje, ali prijavite ga tako da imate plan. Prijavljivanje nasilja dovodi žrtvu u još veću opasnost, da bude ubijena. Mi pravimo plan da se nasilje prijavi bezbedno, pozivamo žrtve da se obrate nevladinim organizacijama", kaže ona.

Dodaje da često ni centri, ni policija, ni tužilaštvo, ne mogu da budu u tako bliskom kontaktu sa žrtvama kao oni.

"Mi vidimo greške sistema, do te mere budi greške da morate da reagujete, da se žalite", kaže.

Vanja Macanović smatra da je potrebno usvojiti Zakon o sprečavanju sekundarne viktimizacije.

"Žrtve u krivičnom postupku su obespravljene, i ono malo prava što imaju se ne poštuje, a to jeste i zahtev pristupanja EU", kaže Macanović.

Pogledajte celo gostovanje u Danu uživo:

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jeca

Ne vredi plan. Centri opštinski prvi viktimizuju dodatno. Zatim sudovi. U mom slučaju posle 5 godina i jedne žalbe nasilnik je po drugi put krivično osuđen. Morala sam sama krivično da ga gonim... Posle pet i po skoro šest godina na parnici gde sam takođe tužila nasilnika, moje dete i ja smo žrtve sistema i spremna sam da tužim za povredu ljudskih prava jer po zakonu o hitnosti parnica je morala da se završi u junu 2013., ali traje i danas sa sve osuđenim nasilniko., sudijom koji zbog postojanja dokazanog nasilja, ne sme da glumi medijatora- a to radi, gleda kroz prste nasilniku za neredovno plaćanje izdržavanja od 10000 detetu......sekundarna viktimizacija, finansijsko iznurivanje žene i deteta trajanjem parnice godinama....i i dalje moje dete ne može na more, jer se nasilnom ocu tako hoće i može.... sud ništa ne razrešava, služi kao servis advokatima za zaradu....

Major

Ili: Ne pravite planove, sagledajte svoje greške i greške partnera, prestanite da se inatite, oprostite jedno drugom, razgovarajte o tome šta vas vređa, poštujte se, predložite bračno savetovanje??? Toga se niste setili?

Aleks

Kakav plan može napravi žena ako ima platu 30000 din. Ne može da ode i da iznajmi negde stan i da plaća račune, hranu, još ako ima decu tek onda nema šanse. I onda sedi i trpi nasilje jer nema gde.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kosovski političari Kurtija nazivaju varalicom, slabićem... 00:03 h

00:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel: Ne podržavamo Kurtijeve polovične mere, tarife se moraju potpuno ukinuti 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hoti (DSK): Izlazimo iz Vlade ako se takse ne ukinu bezuslovno 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

PSG pozdravio najavu prištinskih vlasti o taksama 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zbog sumnje na koronavirus u Srbiji testirano 25 osoba, svi nalazi negativni 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na tribini Filozofskog fakulteta TV N1 uručena počasna "nacionalna frekvencija" 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Epidemiolozi o koronavirusu: Nema mesta panici, ali se treba dobro pripremiti 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pronađen jedan od trojice osuđenika koji su pobegli iz KPZ Niš 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

loader