Srbiji prete sankcije zbog kašnjenja satova, EMS krivi KOSTT

Srbiji prete sankcije zbog kašnjenja satova, EMS krivi KOSTT

Srbiji prete sankcije zbog kašnjenja satova, EMS krivi KOSTT Izvor: N1

Evropski savez elektrodistribucija ENTSO-E zapretio je Srbiji sankcijama ukoliko ne reši spor sa Kosovom zbog koga digitalni satovi koji se sinhronizuju preko frekvencije mreže širom Evrope ponovo kasne, piše danas Dojče vele (DW). Elektromreža Srbije (EMS) tvrdi da je kašnjenje prouzrokovao KOSTT (operator prenosnog sistema na teritoriji Kosova).

Uzroci poremećaja frekvencija u evropskoj strujnoj mreži još nisu otklonjeni. Početkom jula, digitalni satovi koji se sinhronizuju preko frekvencije mreže ponovo su počeli da rade neprecizno, piše DW.

 Problema je već bilo početkom marta, kada se ispostavilo da je to tako zbog spora između Srbije i Kosova. Za razliku od koncerna drugih balkanskih zemalja, kosovska elektrodistribucija KOSTT nije član u evropskom savezu elektrodistribucija ENTSO-E.

To je tako jer Kosovo nisu priznale neke zemlje, na primer Srbija i zemlje EU poput Španije ili Rumunije. Kosovo nema sopstvenu regulatornu zonu, to jest, mrežu u kojoj distributeri moraju da minimiraju oscilacije.

Kosovo je član regulatorne zone SMM koju čine članovi Entso-E Srbija, Makedonija i Crna Gora. Srbija je kao najvažnija zemlja dosad odbijala da smiri oscilacije sa Kosova, zbog čega su one osetne i napolju.

Kompenzacioni program nije rešenje

Beograd iz političkih i finansijskih razloga nema interesa da Kosovo postane samostalna regulatorna zona. Jer, do sada su Srbi ubirali novac od prodaje viška struje Albaniji, Makedoniji ili Crnoj Gori, a ta dobit bi zapravo trebalo da ide nadležnom operateru, a to je KOSTT, rekao je u martu zamenik direktora međunarodne energetske zajednice „Enerdži komjuniti“ Dirk Bušle.

Evropski operateri su aktivirali specijalni kompenzacioni program koji se automatski aktivira kada odstupanja pređu 60 sekundi. Ali to nije trajno rešenje i sada je ENTSO-E zapretilo sankcijama Srbiji ukoliko ne reši problem sa Kosovom.

Nigde nije rečeno kakve bi te sankcije mogle biti ali ENTSO-E na svom internet-portalu piše da bi do njihove primene moglo doći ukoliko se pokaže da postoji „jasno odsustvo volje da se problem reši.“

EMS: Kosovo krivo za kašnjenje satova

Kompanija Elektromreža Srbije (EMS) danas je saopštila da je KOSTT (operator prenosnog sistema na teritoriji Kosova i Metohije) ponovo prouzrokovao kašnjenje digitalnih satova u Evropi jer je neovlašćeno preuzimao električnu energiju od drugih prenosnih sistema iz interkonekcije "Kontinentalna Evropa".

Kako je objašnjeno, KOSTT nije održavao balans između proizvodnje i potrošnje električne energije na teritoriji Kosova i Metohije, već je nedostajući deo za napajanje potrošača bez naknade neovlašćeno preuzeo iz interkonekcije "Kontinentalna Evropa".

EMS je podsetio da je predložio niz konstruktivnih tehničkih predloga Evropskoj asocijaciji operatora prenosnih sistema ENTSO-E, kako bi se rešio problem kašnjenja digitalnih satova koji se sinhronizuju preko frekvencije mreže.

"Pojedine aktivnosti zvaničnika Energetske zajednice Dirka Bušlea ne doprinose rešavanju situacije, već naprotiv mogu dovesti do eskalacije problema usled njegovog pogrešnog dovođenja u vezu teme prihoda od alokacija kapaciteta i teme devijacija u frekvenciji nastalih zbog neovlašćenog preuzimanja električne energije od strane KOSTT", istakao je EMS u saopštenju dostavljenom Beti.

EMS je ocenio da "zauzimanje pristrasnog stava pojedinih zvaničnika Energetske zajednice takođe može imati negativan efekat kada je reč o efikasnom iznalaženju rešenja".

"KOSTT ima obavezu samostalnog vršenja regulacije svoje podoblasti, odnosno balansiranja potrošnje i proizvodnje, dok je EMS odgovoran za svoju kontrolnu oblast, koja uključuje i podoblast KOSTT", naveo je EMS.

Ukazano je da su "kao meru ublažavanja posledica nekorektnog rada KOSTT, operatori prenosnih sistema iz kontinentalne Evrope definisali program kompenzacije koji se automatski aktivira kada vremensko odstupanje u mreži premaši 60 sekundi".

"Upravo to se dogodilo 6. jula, a zahvaljujući primeni ovog programa kompenzacije vremensko odstupanje u mreži je vraćeno u normalne okvire", podsetio je EMS.

Komentarišući mogućnost uvođenja sankcija Srbiji zbog nerešenih odnosa prenosnih sistema Srbije i Kosova, EMS je istakao da su po važećim ugovorima i sporazumima odluke o pokretanju bilo kakvih mera ili postupaka u okviru ENTSO-E u nadležnosti operatora prenosnih sistema evropskih zemalja i mogu se realizovati tek nakon utvrđivanja i dokazivanja činjeničnog stanja i direktne odgovornosti.

POVEZANE VESTI

Komentari (14)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predrag

Ugasiti im Struju i telefon i sve prekinuti nek se snabdevaju negde drugo . Zatvoriti granicu i puteve i oduzeti im svima pasoše Srpske i dokumenta i nikad ih ne priznAti! Na granicu poslati jake snage policije i vojske ako treba i zid dignuti . Hoćete samostalnost ... more sami se snalazite kako znate i umete , nema struje nek im da Brisel

Dispecer

Jednostavno je, sve farme za pravljenje bitcoina su na teritoriji kosova .njima niko struju ne gasi niti sme da ugasi zbog duga ,svi su povezani na divlje .jako puno toga tamo ima .

Milija

Koliko gluposti u komentarima procitah majko mila! Znate vi izdate nekom sobu i on trosi masu struje i tebi iskacu osiguraci. Onda ga ti opomenes a on ti zovne policiju i pregradi vrata i otvori na drugu stranu tako da tvoj stan i ta soba veze nemaju. Policija i opstina to proglase kao ok i nemas kome da se zalis a tvoj do juce podstanar trosi kilovate i kilovate struje. E to je slucaj Srbije i Kosova. Samo sto u komentarima dolje vlasnik stana (gradjani Srbije) umjesto da su na strani svoje zemlje oni se bave pljuvanjem Vucica. Idealna pozicija za Kosovo. Dok se Srbi svadjaju ja cu im uzeti i terasu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Koraks: Izdaje me zdravlje, pa sve teže crtam - to je dobra vest za Vučića 11:29 h

11:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Marinković: Srbija ide ka EU i jača saradnju sa Kinom, Rusijom i SAD 11:01 h

11:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas i Obradović: Vučić i Popović Ivković šire neistine da bi prikrili afere 10:44 h

10:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prinudna iseljenja - dug mora da se vrati, ali i da postoji elementarna humanost 10:34 h

10:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radnici Pošte nastavili obustavu rada: Tražimo da neko obrati pažnju na nas 10:08 h

10:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pošta: Dostava penzija po planu, nastojimo da neometano radimo 08:30 h

08:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sejdinović: Mediji u Srbiji se sve više stavljaju na stranu vlasti 08:20 h

08:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sudar na auto-putu ka Šidu, dve osobe povređene 08:17 h

08:17 h  |  Vesti

loader