Insajder: Beograd na vodi preuzima hotel Bristol

Insajder: Beograd na vodi preuzima hotel Bristol

Insajder: Beograd na vodi preuzima hotel Bristol Izvor: google/maps

Ugovorom o izgradnji Beograda na vodi predviđeno je da kompanija Beograd na vodi posle ulaganja u renoviranje, može bez naknade da upravlja nizom objekata u Savskom amfiteatru, pa i zgradom hotela Bristol. Zavod Grada Beograda za zaštitu spomenika odobrio je prošle godine kompaniji Beograd na vodi projekat za radove na hotelu, piše Insajder.

Do danas, međutim, nije poznato šta taj projekat predviđa, koliko će koštati rekonstrukcija kao i kakva će prava i obaveze imati Beograd na vodi nakon obnove objekta. U ovom trenutku "Bristol" zbog najavljenog zatvaranja više ne prima rezervacije, a kako je za Insajder rečno u tom hotelu, objekat od avgusta neće raditi, a nakon toga "sve će zavisiti od Beograda na vodi".

Da će Beograd na vodi preuzeti hotel Bristol postalo je jasno još prošle godine nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Mohameda Alabara, zastupnika kompanije Eaggle Hills. Alabar je tada uručio predsedniku "nacrt izgleda novog hotela Bristol" i rekao da je u pitanju "remek delo savremenog dizajna, koje će u potpunosti promeniti izgled ovog dela grada".

Podatke o samom projektu Insajder tada nije dobio ni iz Predsedništva, kao ni iz Sekreterijata za pravne i imovinske poslove Grada Beograda, koji su naveli da ne poseduju tražene informacije. Osim detalja o projektu, još nije poznato ni gde će nakon što Beograd na vodi preuzme upravljanje hotelom Bristol, biti iseljeno na desetine porodica vojnih penzionera koji su tokom devedestih "privremeno" smešteni u jedan deo hotela.

Šta je predviđeno ugovorom na srpskoj, a šta na engleskoj verziji?

Prema analizi Insajdera, ugovorom o Beogradu na vodi je predviđeno da kompanija Beograd na vodi posle ulaganja u renoviranja, može bez naknade da upravlja nizom objekata u Savskom amfiteatru, među kojima su Bristol, zgrada Pošte, Geozavod, glavna zgrada Železničke stanice, grupa zgrada u četvrti Savamala.

Prava koja dobija kompanija Beograd na vodi nakon renoviranja objekata različito su definisana u verzijama ugovora na srpskom i na engleskom jeziku.

Dok u verziji na srpskom jeziku piše da nakon renoviranja kompanija Beograd na vodi ima pravo da bez naknade koristi ove zgrade, u engleskoj verziji, koja je jedina važeća, navodi se da Beograd na vodi stiče pravo upravljanja objektima. To, praktično, znači da će firma Beograd na vodi imati pravo da izdaje ove objekte trećim licima, odnosno da će zarađivati od državne imovine koju koristi besplatno, piše Insajder.

Kompanija Beograd na vodi je 68 odsto u vlasništvu arapskih investitora, a 32 odsto pripada državi Srbiji.

Na pitanje Insajdera kakav je interes države da objekte u svom stopostotnom vlasništvu, na osnovu ulaganja u renoviranje, ustupi na upravljanje kompaniji Beograd na vodi, gradonačelnik Beograda Siniša Mali je početkom 2017. rekao da nigde nije rečeno da će Beograd na vodi te zgrade koristiti bez nadoknade, odnosno da on za to prvi put čuje.

Nekoliko sati kasnije, javili su nam se iz kabineta Siniše Malog i rekli da je gradonačelnik proverio navode Insajdera i da u ugovoru zaista piše da se objekti daju na korišćenje bez naknade.

Naveli su da je ključno da ti objekti ostaju u državnom vlasništvu jer je reč o zgradama pod zaštitom države i da država ima korist od toga kao suvlasnik 32 odsto kompanije Beograd na vodi.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić je u to vreme najavio da bi u hotel Bristol mogao da se useli neki od poznatih svetskih lanaca hotela.

Šta će biti sa vojnim stanarima?

Hotel Bristol je šezdesetih godina dat na korišćenje Ministarstvu odbrane, odnosno Vojnoj ustanovi Dedinje. Hotel posluje komercijalno, ali u jednom njegovom delu živi na desetine porodica vojnih lica, raseljenih sa teritorije nekadašnje SFRJ. Mnogi od njih tvrde da imaju rešenja da iz Bristola neće biti iseljeni sve dok im se trajno ne reši stambeno pitanje.

Odgovarajući na pitanja Insajdera, ministar odbrane Aleksandar Vulin je pre nekoliko meseci rekao da pitanje hotela Bristol nije u nadležnosti vojske, odnosno da će o sudbini hotela odlučivati Vlada. Na pitane šta će biti s vojnim licima, rekao je da će svi biti zbrinuti.

S druge strane, stanari hotela Bristol kažu da oni još nemaju nikakve informacije o tome gde će živeti nakon što Beograd na vodi preuzme Bristol.

Detaljnije čitajte na insajder.net.

POVEZANE VESTI

Komentari (17)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jez

Sad će bata od njega napraviti bolji i lepši

Irena

U tom hotelu su smesteni izbegli ljudi, ne znam da li jos uvek zive u njemu ali znam da od 90tih nije hotel nego zgrada.

Blaga Dduša

Ja bih voleo, ako je to moguće da mi država da deset stanova bez nadoknade ( renoviraću ih o svom trošku) da ih rentiram jedno 30-ak.god. pa posle kako se dogovorimo, što da ne ?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

SzS na okruglom stolu o medijima, ali bez Đilasove stranke 20:02 h

20:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi protest "1 od 5 miliona", ostavljene poruke isped Predsedništva 19:51 h

19:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na graničnim prelazima čekanja između 30 minuta i četiri sata 19:33 h

19:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ispravljanje krive Morave zbog novog autoputa, inženjer upozorava na posledice 19:17 h

19:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kuršumlijka malo, malo, pa u sudnici - drugi spor protiv lokalne samouprave 19:17 h

19:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nezadovoljstvo zbog kosovske zastave na tvrđavi Novo Brdo, pred zdanjem policija 19:09 h

19:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbin pretio nožem prolaznicima u Komu, uhapšen pa napao i policajce 18:27 h

18:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Komšić sa Vučićem i Erdoganom 29. avgusta u Srbiji 18:22 h

18:22 h  |  Vesti

loader