Firma s netačnom dokumentacijom prošla konkurs Ministarstva?

Firma s netačnom dokumentacijom prošla konkurs Ministarstva?

Da li je novac iz budžeta na konkursu Ministarstva kulture i informisanja za medijske projekte dodeljen firmi koja je priložila netačnu dokumentaciju? Produkcijska kuća GFC dobila je od ministarstva više od 3,5 miliona dinara, navodeći kao reference brojne nagrade na međunarodnim festivalima.

Izvor: N1

Međutim, Boško Savković, vlasnik produkcijske kuće "Alternativa" tvrdi da je njegova kuća dobila navedene nagrade i da "GFC" sa njima nema ništa. U Ministarstvu kulture kažu da ne vide ništa sporno u konkursu.

Na sud. Boško Savković, direktor produkcijske kuće Alternativa tamo želi da se potvrdi da je produkcija GFC ministarsvu kulture podnela netačnu dokumentaciju. U njoj je, kako kaže, priložila kao svoje reference nagrade koje nije dobila.

GFC je u dokumentaciji, tvrdi Savković, navela da je dobila niz nagrada, poput Zlatnog medveda u Berlinu 2017. za film "U ime života", ili Srebrni delfin u Kanu i Zlatna Arena u Puli 2016. Te nagrade, nastavlja Savković, dobila je zapravo njegova produkcija Alternativa - a GFC ih prisvojio. Uz to, dodaje, nije reč o Zlatnom medvedu, nego nagradi Zlatna vrata Berlina.

Iz produkcije GFC tvrde drugačije. Kažu da su nagrade koje su naveli postignuća njihovog snimatelja Slobodana Čulića, koji je zajedno sa Savkovićem ranije radio na nagrađenim projektima. Čulić ne vidi problem da se navedu nagrade, jer smatra da je uz Savkovića bio ključni deo tima koji je stvorio nagrađene filmove.

"Radili smo zajedničkim snagama, od same idejne kreacije pa sve do realizacije pomenutih filmova... Ovim želim da istaknem da su oba filma realizovana u potpunosti korišćenjem moje lične opreme za snimanje, kao i moje aktivnosti u svojstvu snimatelja", rekao je Čulić.

"Oni čak i ne znaju o kojim se nagradama radi. Što se tiče Srebrnog delfina, Čulić je učestvovao u snimanju jednog filma, ali kao jedan od šest ili sedam snimatelja. I tamo lepo u konkursnoj dokumentaciji piše - nagrade dobijene za ljude koji su podneli prijavu. Danka Milošević je neko ko je pečatom i potpisom podnela prijavu. Slobodan Čulić nije podneo prijavu", navodi, s druge strane, Savković.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture, pak, ne vidi svoju ulogu u tom sporu. Ne smatra ni da su reference presudne za dobijanje projekta.

"Ne želimo da se petljamo i upetljavamo u spor koji je između njih nastao... Reference su bitne i nisu bitne, mogu da budu, da tako kažem, upućujuće na članove komisije. da li su gledali reference iskreno ne znam. I to nije predmet konkursa", kaže Aleksandar Gajović.

Gajović ne komentariše ni mogućnost da je budžetski novac dodeljen firmi koja je podnela netačnu dokumentaciju: "Svoje mišljenje uvek zasnivam na činjenicama, pod jedan. I pod dva, na argumentima. Kakve budu činjenice i kakvi budu argumenti ovog postupka tako ću imati i svoje mišljenje... Kakva bude mogućnost, mi ćemo se odrediti prema tome. Nemam svoj stav u ovom trenutku, ne mogu da ga formiram, jer ako ga formiram, onda sam stao na jednu ili na drugu stranu".

Dodaje i da, šta god da se utvrdi kad je reč o nagradama, novac iz budžeta koji je dobila produkcija GFC teško da može da bude vraćen.

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tanja

Drzavni jedino da upotebi "Srecka " pa da opet ispliva iz ove neugodne epizode . Gde se on pojavi odmah neka frka isti je Šojić

Dezinfekcoja

Dobar izgovor para vredi, ali ovaj ne vredi ni pare!

Vasa

Ovde bih u naslovu umesto reci 'netacna dokumentacija' koristio 'lazni podaci'... vise su granice izmedju lazi i istine izbrisane... :(

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Lajčak: Počastvovan sam što mi je poveren tako važan zadatak 00:02 h

00:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Ukupno 39 osoba umrlo od koronavirusa, skoro 1.500 potvrđenih zaraza 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pašalić: 17 prava građana ne mogu da se derogiraju ni u vanrednom stanju 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

SPS potpisala apel koji je pokrenula Komunistička partije Kine 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Kosovo za tri dana ušlo oko 160 šlepera iz centralne Srbije 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Valjevu ne znaju da li su i dalje jedno od žarišta, informisanje problem 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kisić Tepavčević: Većina zaražena oko 20. marta 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Testirani pacijenti u Sajmu, na inicijativu ombudsmana 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

loader